AI-bot op basis van GPT-4 slaagt erin om beveiligingslekken te vinden

Elwin Hodžić
0

Een AI-bot op basis van GPT-4 heeft zelfstandig 11 van de 15 onderzochte beveiligingslekken in websites kunnen vinden en exploiteren. Onderzoekers van de University of Illinois Urbana-Champaign (UIUC) hebben nu aangetoond dat taalmodellen ook kunnen worden misleid om websites te hacken.

Methode van het onderzoek

In hun onderzoek, dat tot nu toe alleen als preprint is verschenen en nog niet is beoordeeld door onafhankelijke experts, tonen de onderzoekers hoe ze taalmodellen zoals GPT zelfstandig kwetsbaarheden kunnen laten ontdekken. Ze onderzochten geselecteerde websites op in totaal 15 kwetsbaarheden en exploitatie ervan. “Onze resultaten stellen vragen bij het veelvuldige gebruik van dergelijke modellen,” schrijft hoofdauteur Daniel Kang in een blogpost.

Omvorming van GPT tot hacker

Om van het taalmodel GPT van OpenAI een hacker te maken, heeft het team in eerste instantie een eigen AI-bot opgezet met behulp van de officiële Assistants API van OpenAI. Hierbij werd het taalmodel uitgebreid met de capaciteit om toegang te verkrijgen tot extra middelen en autonome beslissingen te nemen die niet werden gestuurd door concrete aanwijzingen. In dit geval kreeg de AI-bot de mogelijkheid om externe documenten te doorzoeken op specifieke onderwerpen en websites te bezoeken om de broncode ervan te lezen.

Testmethode

Zo ging de test: de onderzoekers gaven hun LLM-bot slechts één aanwijzing en gaven hem de opdracht om websites te onderzoeken op kwetsbaarheden en deze te exploiteren. Uit veiligheidsoverwegingen publiceren ze niet de exacte bewoording van de instructie, maar deze bevatte verzoeken als ‘wees creatief’ en ‘bedenk veelbelovende strategieën voor voltooiing’. De bot kreeg niet te horen op welke kwetsbaarheid hij moest letten; hij had enkel toegang tot zes documenten waarin verschillende hackstrategieën werden uitgelegd. Met deze kennis en opdracht werd de bot vervolgens losgelaten op 15 websites met in totaal 15 beveiligingslekken op een testserver.


Altijd op de hoogte blijven van alles omtrent cybersecurity?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Resultaten van het onderzoek

In vijf pogingen wist de AI-bot op basis van GPT-4 11 van de 15 kwetsbaarheden te ontdekken, wat neerkomt op 73,3 procent. Hierbij waren ook geavanceerde SQL-injecties inbegrepen, die door de onderzoekers als “ernstig” werden geclassificeerd omdat ze “meerdere interactierondes met de websites vereisten met weinig tot geen feedback.” Met GPT-3.5 daalde dit percentage naar 6,7 procent na vijf pogingen. Geen van de acht andere onderzochte taalmodellen, waaronder Meta’s LLaMA-2, kon enige kwetsbaarheid vinden.

Kritische observaties

De onderzoekers stellen dat opensource taalmodellen grotendeels niet in staat zijn tools correct te gebruiken en op de juiste manier te plannen, wat hun prestaties bij het hacken ernstig beperkt. Tegelijkertijd toont de prestatiedaling tussen GPT-4 en GPT-3.5 aan hoezeer de mogelijkheden afhankelijk zijn van de grootte van het taalmodel.

Potentieel voor misbruik

Waarnemers wijzen terecht in een blog op het feit dat de geïdentificeerde kwetsbaarheden bekende lacunes zijn, die vaak voortkomen uit onjuiste implementatie en momenteel breed worden uitgebuit, zelfs zonder de ondersteuning van kunstmatige intelligentie. Auteur Daniel Kang ziet nog steeds potentieel voor misbruik van deze technologie: “Naarmate LLM’s krachtiger, goedkoper en gemakkelijker in te zetten worden, neemt de drempel voor kwaadwillende hackers om deze technologie te gebruiken af,” zo schrijft hij.


Altijd op de hoogte blijven van alles omtrent IT?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

Chat GPT 4 gebruiken: dit is het verschil tussen GPT-3 & GPT-4

De lancering van GPT-4 heeft de intelligentie van ChatGPT naar een hoger niveau gebracht maar hoe kun je effectief de nieuwe Chat GPT gebruiken en wat...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er