20 jaar Fritzbox: een blik op zowel het verleden als de toekomst

Elwin Hodžić
2

De rode routers hebben zowel in Duitsland als Nederland een aanzienlijke niche veroverd en hebben een loyale schare fans. We kijken in dit artikel niet alleen terug op 20 jaar Fritzbox maar ook naar de toekomst.

20 jaar Fritz!Box: een blik op zowel het verleden als de toekomst

De evolutie van de Fritzbox

Het omschrijven van de Fritzbox kan snel gebeuren, want een router is een router, toch? Maar de Fritzbox vertegenwoordigt ook een succesvolle periode van integratie en miniaturisatie. Voor 2004 waren er tal van apparaten nodig achter de ‘post socket’ voor internet via DSL en telefonie: splitters, analoge telefoons of ISDN-systemen met telefoons, een DECT-basis voor draadloze apparaten, een DSL-modem en een eenvoudige router als internetfeeder. De verzameling kabels, vaak een rommelige wirwar, werd treffend soms een ‘rattennest’ genoemd.


Meer van zulke nieuwtjes lezen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

De geboorte van de alles-in-één router

Op 18 maart 2004 kondigde de Berlijnse fabrikant AVM, die in de jaren negentig groot werd met ISDN-accessoires, de eerste Fritzbox aan op CeBIT, destijds ’s werelds grootste IT-beurs. Deze integreerde een modem en router, waardoor de warboel aanzienlijk werd verminderd. In de jaren daarna volgden ontwikkelingen zoals de introductie van ISDN-technologie, toevoeging van wifi voor mobiele apparaten en later absorbeerde de box zelfs de DECT-basis. Uiteindelijk bleef er één apparaat over, en zo werd de moderne alles-in-één router geboren in 2007 onder de naam Fritzbox 7270.

Belangrijke mijlpalen van de Fritzbox

  • 2010: Fritzbox bereikt het hoogste marktaandeel in Duitsland met 68 procent.
  • 2012: Eerste thuisrouters die IPv6 ondersteunen, met een functionerende IPv6-firewall.
  • 2017: Introductie van Fritz Mesh voor centrale Wi-Fi-bediening, via firmware-updates ook beschikbaar voor oudere apparaten
  • 2023: Uitgave van “noodzakelijke stabiliteits- en beveiligingsupdates” na ontdekking van beveiligingslek in webserverconfiguratiepagina’s.

Impact en uitdagingen

Internetproviders via de coax-kabel vereisen meestal aangepaste firmware, wat weerstand opriep bij AVM die zich inzette voor vrije modemkeuze in zowel Nederland als Duitsland. Het opzetten van Fritzboxen is vanaf het begin zo eenvoudig mogelijk gemaakt, waardoor de Fritz!Box populair werd onder gebruikers. Ondanks successen waren er echter ook obstakels, zoals bugs in de firmware en beveiligingsproblemen, zoals een beveiligingslek in 2014 en 2023.

Wat brengt de toekomst?

Met de recente lancering van de Fritzbox 6670 Cable introduceerde AVM haar eerste router met Wi-Fi 7 aan boord. De Wi-Fi 7-generatie belooft hogere snelheden voor mobiele apparaten en snellere Ethernet-interfaces tot 10 Gbit/s, waarmee de snelheid van glasvezelverbindingen kan worden benut. De Wi-Fi 7-broers en zussen die in 2024 verschijnen, zullen deze vooruitgang voortzetten.

Conclusie

Al met al heeft de Fritzbox een lange weg afgelegd sinds zijn eerste verschijning in 2004, en hoewel het niet perfect is, heeft het zijn plaats verdiend als een betrouwbare en innovatieve alles-in-één router. Met voortdurende updates en ontwikkelingen blijft de Fritzbox een belangrijke speler op het gebied van thuisnetwerken en internetconnectiviteit.


Meer van zulke nieuwtjes lezen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

AVMFritzbox

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Copilot+-laptops op ARM-cpu’s van diverse fabrikanten aangekondigd

Microsoft stimuleert de verspreiding van Windows op ARM-cpu's meer dan ooit tevoren. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben al AI-laptops met Microsoft...

Logitech MeetUp 2 gelanceerd voor vergaderingen in huddle rooms

We ontvingen een exclusieve uitnodiging voor een persbijeenkomst op 14 en 15 mei bij het kantoor van Logitech in Cork, Ierland. Wij kregen als een van...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Rudi
Lezer
Rudi

Sinds wanneer is het een mijlpaal als er noodzakelijke updates gedaan moeten worden na het ontdekken van een beveiligingslek? Op mijlpalen ben je trots. Dit is niet om trots op te zijn.

Kris
Lezer
Kris

Dit zijn de beste alles in 1 modems en routers, ik kan er geen beter noemen op de markt nu.