1,85 miljoen kwaadaardige apps in 2019

Daniel Dupré
0

G DATA SecurityLab, het onderzoeksteam van G DATA, heeft zijn halfjaarlijkse mobile malware analyse gepubliceerd. Volgens de analyse is het aantal nieuwe kwaadaardige apps licht gedaald. De analyse waarschuwt echter dat de dreiging voor met name Android apparaten nog wel toeneemt.

G DATA SecurityLab heeft in de afgelopen zes maanden 1,85 miljoen nieuwe kwaadaardige apps geïdentificeerd, wat neerkomt op 10.000 apps per dag. Dit is een daling ten opzichte van het aantal van 2,04 miljoen, die het bedrijf in dezelfde periode vorig jaar heeft gevonden. Het totaal aantal bekende kwaadaardige apps heeft inmiddels ook de grens van 100 miljoen overschreden.

 

_DATA-Infographic-New_Android_Malware-monthly

Het aantal nieuwe kwaadaardige Android-apps dat in het afgelopen halfjaar is geïdentificeerd (Bron: G Data)

 

Volgens de onderzoekers van G DATA SecurityLab neemt de dreiging voor met name Android-apparaten toe door enkele factoren. Het aantal apparaat met verouderde Android-versies neemt toe, want maar een op de tien toestellen draait met Android 9 (Pie) en 28 procent met versie 8 (Oreo). Dientengevolge heeft 60% van gebruikers een nog oudere Android-versie op zijn smartphone.

 

G_DATA-Infographic-New_Android_Malware-years

Het aantal nieuwe kwaadaardige apps dat in de eerste zes maanden van de afgelopen jaren werd aangetroffen (Bron: G Data)

 

Het bijkomende probleem hiervan is dat veel smartphone-fabrikanten de ondersteuning van oudere toestellen na enkele jaren stopt. Hierdoor worden oudere toestellen niet meer van de nieuwste veiligheidspatches voorzien. En ten slotte zijn er volgens G DATA SecurityLab nog zeer goedkope toestellen te koop waarop vooraf geïnstalleerde malware staat, waarvan de gebruiker geen weet heeft en niet kan deactiveren. Cybercriminelen hebben daarmee volledige toegang tot de toestellen en de persoonlijke gegevens van de gebruiker.

 

Meer informatie over cyberveiligheid lees je in c't mei/2020

Deel dit artikel

Lees ook

Nieuwe P2 instap-PCIe-ssd’s van Crucial beschikbaar

Crucial toont op zijn website de eerste twee modellen van zijn P2 ssd-serie. In vergelijking met de vorige P1-serie zijn de ssd's sneller terwijl de p...

Microsoft Edge verovert tweede plaats meestgebruikte browser

Edge, de browser van Microsoft, heeft voor het eerst in de statistieken Mozilla’s Firefox ingehaald als meest gebruikte browser.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er