1,85 miljoen kwaadaardige apps in 2019

Daniel Dupré
0

G DATA SecurityLab, het onderzoeksteam van G DATA, heeft zijn halfjaarlijkse mobile malware analyse gepubliceerd. Volgens de analyse is het aantal nieuwe kwaadaardige apps licht gedaald. De analyse waarschuwt echter dat de dreiging voor met name Android apparaten nog wel toeneemt.

G DATA SecurityLab heeft in de afgelopen zes maanden 1,85 miljoen nieuwe kwaadaardige apps geïdentificeerd, wat neerkomt op 10.000 apps per dag. Dit is een daling ten opzichte van het aantal van 2,04 miljoen, die het bedrijf in dezelfde periode vorig jaar heeft gevonden. Het totaal aantal bekende kwaadaardige apps heeft inmiddels ook de grens van 100 miljoen overschreden.

 

_DATA-Infographic-New_Android_Malware-monthly

Het aantal nieuwe kwaadaardige Android-apps dat in het afgelopen halfjaar is geïdentificeerd (Bron: G Data)

 

Volgens de onderzoekers van G DATA SecurityLab neemt de dreiging voor met name Android-apparaten toe door enkele factoren. Het aantal apparaat met verouderde Android-versies neemt toe, want maar een op de tien toestellen draait met Android 9 (Pie) en 28 procent met versie 8 (Oreo). Dientengevolge heeft 60% van gebruikers een nog oudere Android-versie op zijn smartphone.

 

G_DATA-Infographic-New_Android_Malware-years

Het aantal nieuwe kwaadaardige apps dat in de eerste zes maanden van de afgelopen jaren werd aangetroffen (Bron: G Data)

 

Het bijkomende probleem hiervan is dat veel smartphone-fabrikanten de ondersteuning van oudere toestellen na enkele jaren stopt. Hierdoor worden oudere toestellen niet meer van de nieuwste veiligheidspatches voorzien. En ten slotte zijn er volgens G DATA SecurityLab nog zeer goedkope toestellen te koop waarop vooraf geïnstalleerde malware staat, waarvan de gebruiker geen weet heeft en niet kan deactiveren. Cybercriminelen hebben daarmee volledige toegang tot de toestellen en de persoonlijke gegevens van de gebruiker.

 

Meer informatie over cyberveiligheid lees je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er