Hyperloop: bouwvergunning voor eerste testbaan aangevraagd

Noud van Kruysbergen
0

hyperloopIn Californië wil een start-up over enkele maanden beginnen met de bouw van de eerste testbaan voor het futuristische transportsysteem Hyperloop. Die moet op ware grootte gebouwd worden en in 2018 al passagiers gaan vervoeren.

De Amerikaanse start-up Hyperloop Transportation Technologies (HTT) heeft onlangs toestemming aangevraagd voor de bouw in Quay Valley, precies tussen Los Angeles en San Francisco in, die ooit door een Hyperloop met elkaar verbonden moeten worden.

Het originele plan stamt van de Amerikaanse ingenieur en ondernemer Elon Musk (bekend van SpaceX, PayPal en Tesla). In 2013 had hij de Hyperloop als ‘open source transportation concept’ vrijgegeven omdat hij er naast zijn ruimtevaartonderneming SpaceX en autofabrikant Tesla niet nog een bedrijf bij wilde hebben. HTT is daarom niet de enige onderneming die aan de ontwikkeling van de Hyperloop werkt.

Musk heeft de Hyperloop beschreven als een systeem van twee parallel lopende buizen op hoge pylonen. Op tijdsafstanden van enkele seconden moeten daar capsules met tientallen passagiers met meer dan 1000 kilometer per uur doorheen suizen (als een soort menselijke buizenpost). In de buizen is geen vacuüm, maar een heel lage luchtdruk. Elektromagneten moeten voor de snelheid zorgen en de door de capsules opzij gedrukte lucht zorgt voor de afstand tot de wanden.

Competitie

Rondom het concept van de Hyperloop heeft Elon Musk in juni 2015 een internationale competitie voor universiteiten uitgeschreven.  De TU Delft is een van de 125 deelnemende kandidaten en eind januari mag het team zijn definitieve ontwerp voor een Hyperloop-capsule bij SpaceX in Texas presenteren. De teams die deze ronde doorkomen, mogen hun ontwerp bouwen en komende zomer op de nieuwe testbaan in Quay Valley testen. Uiteindelijk moeten er dan twee winnaars uit de bu(i)s komen.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding hoopt de provider op nieuwe klanten

Vorig jaar schreven we al over zowel de KPN inflatiecorrectie 2023 als de Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er