12e generatie Intel processors: BIOS-broncodelek zorgt voor onrust

Elwin Hodžić
0

Bij de 12e generatie Intel processors (codename Alder Lake) is er zo’n 6 GB aan BIOS-gegevens verloren gegaan. Zo is ook de code verloren gegaan voor beveiligingsmechanismen zoals Boot Guard.

Intel processors BIOS-broncodelek opent potentiële gateways

Een upload op Github

Intel bevestigt de authenticiteit van een Github-upload die 6 GByte aan interne gegevens bevatte over de UEFI BIOS-structuur van de 12e generatie Intel processors. De potentiële veiligheidsrisico’s worden door de processorfabrikant gebagatelliseerd. Zo kunnen bepaalde scenario’s namelijk niet worden uitgesloten. Zo is het mogelijk dat hackers en ontwikkelingsteams van gratis BIOS-firmwares zoals Coreboot van deze lek profiteren.

De repository werd oorspronkelijk door het account “LCFCASD” geupload op Github. De naam “LCFCASD” verwijst naar de Chinese notebookfabrikant LC Future Center, die onder meer apparaten voor Lenovo produceert. In de codepakketten waren bovendien overeenkomstige verwijzingen naar Lenovo aanwezig. Inmiddels is de repository en het bijbehorende account verwijderd. Echter tonen gearchiveerde website versies het overzicht en zijn er bovendien ook re-uploads van de lek te vinden.

De verklaring van Intel omtrent de lek bij 12e generatie Intel processors

Tom’s Hardware heeft inmiddels een verklaring van Intel verkregen. Hierbij geeft Intel aan dat hun eigen UEFI-code lijkt te zijn gelekt door een derde partij. Men hoeft zich bovendien ook geen zorgen te maken dat deze gebeurtenis nieuwe veiligheidslekken aan het licht brengt. Intel vertrouwt namelijk niet op verduistering van informatie als veiligheidsmaatregel.

Bovendien geeft Intel aan dat deze gelekte code valt onder het Bug Bounty Programma als onderdeel van de Project Circuit Breaker campagne. Onderzoekers die potentiële kwetsbaarheden ontdekken worden aangemodigd om dit via het Bug Bounty Programma te melden. Zowel de klanten als de gemeenschap worden door Intel benaderd voor een beveiligingsonderzoek. Via deze weg probeert Intel om hen op de hoogte te houden van de huidige situatie

Nuttige stukjes code bij de lek van 12e generatie Intel processors

Het lek bevat onder meer zogenaamde modelspecifieke registers (MSR’s). Deze kunnen CPU-ID’s gebruiken om bepaalde functies in Intel processors aan of uit te zetten. Door functies te activeren die eigenlijk zijn uitgeschakeld, kunnen aanvallers mogelijk beveiligingslekken openen.

Daarnaast worden sleutels en codemodules voor Intels Boot Guard en Trusted Execution Technology (TXT) meegeleverd. Dit zijn fundamentele bouwstenen voor de vertrouwensbasis van de geïnstalleerde hardware. Zo kan Boot Guard bijvoorbeeld de installatie van gratis firmware zoals Coreboot voorkomen.

Iets om als c’t lezer wellicht rekening mee te houden

Intel’s bug bounty programma Project Circuit Breaker dekt het lek dat is ontstaan. Iedereen die op basis van de BIOS-gegevens een beveiligingslek vindt en dit aan Intel meldt, kan een beloning van 500 tot 100.000 dollar krijgen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Met deze Odido aanbieding ontvang je tot één jaar lang flinke korting

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Intel kondigt nieuwe Intel Core Ultra 200V voor AI-laptops aan

AMD en Qualcomm hebben al processors ontwikkeld die geschikt zijn voor AI-laptops met Copilot+, en nu volgt Intel met de Core Ultra 200V. Hierbij doet...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er