EU-Raad keurt richtlijn voor universele opladers goed

Redactie
0

Mobiele telefoons, tablets en andere draadloze apparaten zullen in de EU vanaf 2017 geleverd moeten worden met een uniforme oplaadpoort. Na het Europese Parlement heeft nu ook de EU-Raad met het nieuwe beleid ingestemd.

Fabrikanten van mobiele telefoons, tablets en andere apparaten die het radiospectrum gebruiken moeten vanaf 2017 apparaten gaan uitleveren met een universele lader. Op maandag heeft de EU-Raad het besluit van het Europees Parlement overgenomen, dat eerder zonder verdere behandeling tijdens een vergadering van de ministers van Landbouw was aangenomen. De bepaling zou ook van toepassing zijn op auto-deuropeners, modems of draadloze routers, maar niet voor laptops. Technische eisen waaraan een universele oplader of adapter moet voldoen stelt de richtlijn verder niet.

In 2009 ondertekenden veel producenten al een intentieverklaring waarmee ze zich verplichtten om de micro-USB-poort te gebruiken. Maar die liep eind vorig jaar af zonder dat er een permanente standaard tot stand was gekomen. Met de richtlijn wordt het leven van de consument makkelijker, aangezien die met minder opladers rond hoeft te slepen. Bovendien hoopt de EU met de richtlijn op minder kosten en minder elektronisch afval. Jaarlijks zou zo circa 51.000 ton afval bespaard kunnen worden.

Jaren om het uit te voeren

De richtlijn regelt bovendien hoe mobiele telefoons en andere apparaten ( bijv. draadloze microfoons ) hun radiofrequenties in de toekomst beter op elkaar afstemmen . De richtlijn is gebaseerd op een compromis dat de Raad en het EU-Parlement eind 2013 sloten. De afgevaardigden hebben het resultaat in een plenaire zitting in maart bevestigd. De EU-landen hebben vanaf nu nog twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. De Europese wetgever heeft de fabrikanten een extra jaar gegeven om aan de eisen te voldoen.

Afgezanten van de Bulgaarse en de Britse regering onthielden zich van stemming. Londen had eerder al in een petitie geklaagd dat de tekst van de Europese Commissie aanvullende regelgeving toestond waardoor bijvoorbeeld een registratie voor individuele soorten producten kon worden geïntroduceerd, wat de administratieve lasten voor producenten onnodig zou kunnen verhogen. ( Stefan Krempl ) / (vbr/ple)

Deel dit artikel

Lees ook

Logitech MX-lijn wordt uitgebreid met o.a. MX Keys S & MX Anywhere 3S

Logitech heeft de afgelopen jaren het MX-assortiment aanzienlijk uitgebreid. Nu komt er zelfs een nieuwe uitbreiding van dit assortiment aan in de vor...

iRecorder-app: van positieve recensies naar kwaadaardige code

IT-beveiligingsonderzoekers van Eset hebben een app met meer dan 50.000 installaties opgespoord. De app, genaamd iRecorder - Screen Recorder, werd in ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er