Opensource router: 1000e Turris Omnia uitgeleverd

Redactie
0

Turris Omnia router

Hoewel hij eigenlijk al voor de zomer gepland stond, werden eind september pas de eerste Turris Omnia-routers uitgeleverd. Een paar dagen geleden werd het 1000e exemplaar verstuurd.

De via crowdfunding ontwikkelde opensource-router Turris Omnia moet thuisnetwerken extra bescherming bieden via de ingebouwde distributed adaptive firewall. Oorspronkelijk wilde fabrikant cz.nic de eerste routers in de zomer van 2016 uitleveren, maar dat werd uiteindelijk 27 september.

Reden voor de vertraging waren de printplaten, aldus Ondrej Filip, CEO van cz.nic. “We kregen van drie fabrikanten PCB-prototypes die bepaalde gebreken vertoonden. De fabricage van de printplaten, de assemblage en het testen van het eindproduct is een proces dat minstens vijf weken in beslag neemt. Daardoor konden de Tsjechische routerbouwers pas met de productie starten nadat de testexemplaren perfect waren. “Inmiddels loopt de productie prima”, verzekert Filip.

700 Apparaten per week

Bij een capaciteit van 700 apparaten per week moeten de bestellingen voor de 4100 backers van het Indiegogo-project binnen nu en zes weken allemaal verwerkt zijn. “We hebben er bovendien nog een paar honderd gepland voor de reguliere verkoop, die aansluitend geproduceerd worden”, aldus Filip. Doel is om de Turris via de reguliere verkoopkanalen in Tsjechië, Duitsland en enkele andere EU-landen te verkopen. Een shop in Tsjechië neemt nu al bestellingen in ontvangst. Wie nu bestelt, kan zijn router binnen vier tot vijf weken verwachten.

Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de additionele software. Ook hardware-uitbreidingen om het doel van een “Open Source Center at Home” te verwezenlijken, zijn niet uit het oog verloren. De router biedt o.a. de eigen Knot-DNS-resolver. Als de uitbreidingen af zijn en het project succesvol draait, zwengelen we de productie nog een keer aan, geeft Filips te kennen. Maar dat zal gepaard gaan met enkele veranderingen, want diverse onderdelen die in de huidige hardwarerevisie nog gebruikt zijn, worden niet meer geproduceerd.

Meer over

Routers

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er