Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Elwin Hodžić
0

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. In dit artikel laten wij je zien hoe je deze foutcode kunt oplossen.

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen


Meer van dit soort tips voor Windows foutcodes ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Wat is foutcode 0x80070643?

Hoewel de foutcode 0x80070643 weinig specifieke informatie verschaft over het probleem, geeft een veelvoorkomende foutmelding doorgaans aan wat er precies mis is gegaan tijdens een Windows Update. Tijdens de Microsoft Patchdag van januari 2024 kwam de foutmelding “Windows Recovery Environment-onderhoud mislukt. (CBS_E_INSUFFICIENT_DISK_SPACE)” vaker voor.

Deze fout treedt op tijdens het updaten van de Windows-reddingsomgeving (WindowsRE) omdat de partitie simpelweg te klein is. Microsoft biedt instructies voor het aanpassen van de grootte van de Windows-partities. De instructies van Microsoft zijn hier te vinden. Volgens deze instructies moet de partitie ongeveer 250 MB groot zijn, maar in de praktijk lijkt een grootte van minstens 1 GB zinvoller.

Het handmatig aanpassen van partities kan ingewikkeld zijn. Zo kun je vaak beter gebruikmaken van partitietools zoals de MiniTool Partition Wizard dat gratis te installeren en gebruiken is.

Aanvullende tips van Microsoft

Microsoft heeft nu aanvullende tips gepubliceerd om foutcode 0x80070643 te corrigeren na het installeren van Windows-updates. Als alternatief kun je ook proberen de gegeven stappen uit te voeren met een beheerdersaccount. Het kan voldoende zijn om Windows Update te starten met een beheerdersaccount. Mogelijk is er ook een verband met de TPM-module.

Problemen met .NET Framework

Het .NET Framework speelt een belangrijke rol bij het installeren van systeemupdates. Als dit bestand ontbreekt of beschadigd is op je computer, kunnen er problemen optreden met de update:

  1. Ga naar deze pagina & download de nieuwste versie van .NET Framework.
  2. Open het gedownloade bestand en volg de instructies in de installatiewizard. Start je computer opnieuw op na een succesvolle installatie en probeer vervolgens opnieuw te updaten.

Problemen met Windows Defender

Het kan zijn dat je de foutcode 0x80070643 ziet omdat er  problemen waren met het updaten van Windows Defender. Je kunt proberen de fout op te lossen door Defender zelf bij te werken:

  1. Ga naar deze pagina & download het Windows Defender-bestand.
  2. Vervolgens open je het bestand, dat doorgaans te vinden is in de map Downloads. Wacht een paar minuten en houd er rekening mee dat dit een zogenaamde stille installatie is. Dat wil zeggen dat er geen installatieprogramma wordt geopend, maar dat de installatie op de achtergrond plaatsvindt. Herstart vervolgens en probeer de update opnieuw te installeren.

Meer van dit soort tips voor Windows foutcodes ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

windows

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er