Windows 11 zonder reclame? Advertenties uitschakelen doe je zo

Elwin Hodžić
1

Net als Windows 10 ontkomt Windows 11 niet aan de neiging van Microsoft om advertenties rechtstreeks in de kern van het besturingssysteem te integreren. Advertenties en “suggesties, aanbevelingen, tips en trucs” worden ook direct weergegeven in de gebruikersinterface van Windows 11.

Gelukkig kun je ervoor kiezen om advertenties uit te schakelen in Windows, hoewel dat wel enige inspanning vergt. Er zijn verschillende verborgen instellingen verspreid over het besturingssysteem die je moet aanpassen om de strijd tegen advertenties te winnen.Zo moet je Windows 11 advertenties uitschakelen

 1. Open eerst de Windows-instellingen door tegelijkertijd op de toetsen [Windows] + [I] te drukken.
 2. Klik in de instellingen aan de linkerkant op ‘ Persoonlijke instellingen’ en selecteer vervolgens onderaan ‘ Vergrendelingsscherm’.
 3. Haal het vinkje weg bij  ‘Leuke weetjes, tips en trucs en meer op uw vergrendelingsscherm weergeven‘. Dit vinkje is mogelijk verborgen onder ‘Uw vergrendelingsscherm personaliseren‘.
 4. Selecteer vervolgens de categorie Systeem’ in het venster aan de linkerkant en ga vervolgens naar Meldingen’.
 5. Scroll helemaal naar beneden in het venster en klik op ‘Extra instellingen‘. Schakel vervolgens de opties ‘De welkomstervaring van Windows weergeven na updates en wanneer u bent aangemeld om te laten zien wat er nieuws is en wat voorgesteld wordt ‘ en ‘Tips en suggesties krijgen bij het gebruik van Windows’ uit.
 6. Ga vervolgens naar de categorie Privacy & beveiliging’ aan de linkerkant en klik vervolgens op ‘Algemeen’.

  Meer van dit soort handige tips voor Windows 11?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 7. Schakel hier de twee opties uit: Laat apps me persoonlijke advertenties zien door mijn reclame-id te gebruiken’ en Suggesties voor inhoud in de app Instellingen weergeven’.
 8. Ga vervolgens een stap terug in het Instellingenvenster in de categorie ‘Privacy & beveiliging’ en klik vervolgens op Diagnostische gegevens en feedback’.
 9. Ga hier naar ‘ Ervaringen op maat ‘ en verwijder het vinkje bij Laat Microsoft uw diagnostische gegevens gebruiken, met uitzondering van informatie over websites die u bezoekt, om u productervaringen te verbeteren met persoonlijke tips, advertenties en aanbevelingen’.
 10. Open vervolgens Windows Verkenner . Klik daar rechtsboven op het menu met drie stippen en selecteer vervolgens ‘Opties’ in het menu.
 11. Klik in het nieuwe venster op het tabblad Weergave’ en schakel ‘Meldingen weergeven van synchronisatieprovider‘ uit . Klik nu gewoon op  Toepassen’ om de wijzigingen op te slaan.

Tot slot

Als je alle stappen hebt gevolgd die hierboven beschreven staan dan zou je als het goed is de advertenties in Windows 11 op jouw laptop of pc moeten hebben uitgeschakeld.


Meer van dit soort handige tips voor Windows 11?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Meer over

windows

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Zo bekijk je een website zonder reclame en andere rommel

Wil je ontspannen surfen naar een website zonder reclame, cookiebanners en tracking? Zo stel je het in en krijg je meer privacy op internet.

Malware en reclame filteren met de Raspberry Pi en Pi-hole

Veel dingen wil je al uit het internetverkeer halen voordat het je huis binnenkomt, zoals crypto-dieven, phishing-websites, tracking-code en agressiev...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Ad
Lezer
Ad

N.a.v. “Windows 11 zonder reclame? Advertenties uitschakelen doe je zo.” Microsoft heeft samen met Meta, X en Apple een Oligopolie op de informatie verwerkende en informatie genererende systemen. We zien dagelijks hoe zorgelijk dat is. Daarom heb ik er altijd moeite mee, met dank overigens voor uw goede bedoelingen, dat gebruikers zich hier (individueel) tegen moeten beschermen. Daarbij is het lezerspubliek van C’t ook geen doorsnee van de samenleving. Zo kan alleen een handjevol mensen zich een beetje verweren tegen de almacht van genoemde big four.. Wat mezelf betreft, de inspanningen die ik steeds opnieuw moet verrichten om de (door… Lees verder »