Ubuntu 14.04 met Long Time Support

Noud van Kruysbergen
0
Ubuntu 14.04 LTS screenshot

Ubuntu 14.04 LTS

Zoals gebruikelijk bij een LTS-versie heeft Ubuntu 14.04 wel grotendeels bijgewerkte software, maar verder weinig vernieuwingen. Toch is deze update voor alle Ubuntu-gebruikers de moeite waard.

Elke twee jaar brengt Canonical een LTS-versie van Ubuntu uit. LTS staat voor Long Time Support, wat wil zeggen dat de nieuwe Ubuntu 14.04 LTS, codenaam ‘Trusty Tahr’, gedurende vijf jaar van updates voorzien wordt. Bij LTS-versies concentreren de ontwikkelaars zich op de stabiliteit en het fijnslijpen van details, niet op grote vernieuwingen. Deze versies zijn daarom vooral aantrekkelijk voor gebruikers die een betrouwbaar werkend systeem zoeken en niet ieder half jaar een nieuwe Linux-versie willen installeren.

De software is helemaal volgens de huidige stand van zaken: kernel 3.13, Firefox 28, Thunderbird 24.4, LibreOffice 4.2.3. De meegeleverde Gnome-programma’s zijn grotendeels op het niveau van Gnome 3.10. Canonical heeft het control center en de settings daemon van Gnome geforkt en voegt eigen varianten als Unity control center en Unity settings daemon toe. Dat moet garanderen dat de Ubuntu-varianten van de tools parallel met Gnome 3.10 te installeren zijn. De distributie-eigen tools zijn grotendeels naar Python 3 geporteerd dat er in versie 3.4 bij zit. Python 2.7 wordt nog wel mee geïnstalleerd.

Samba is geüpdatet van versie 3.6 naar 4.1, waarvan de smbclient via SMB2 en SMB3 Windows-shares kan benaderen. Het Debian-pakketbeheer Apt is aanwezig in de onlangs uitgebrachte versie 1.0. Deze bevat de nieuwe commandlinetool apt, die de belangrijkste functies van apt-get en apt-cache in een tool samenvoegt. Een recente ontwikkelversie van libimobiledevice zorgt ervoor dat Ubuntu 14.04 ook met iOS 7-apparaten kan communiceren. Daarnaast zijn er nog verbeteringen bij de veiligheidsuitbreiding AppArmor en bij de omgang met Nvidia Optimus-graphics.

Ubuntu 14.04 verplaats de titelbalk

Desktop-fijnslijperij: in Unity kunnen menu’s weer in de titelbalk van het venster weergeven worden in plaats van boven aan het beeldscherm zoals bij Mac OS.

Veranderingen in Ubuntu 14.04

Ubuntu One ontbreekt in de ‘trouwe berggeit’. Canonical heeft zijn opslagdienst ingetrokken – ook voor oudere Ubuntu-versies. Op dit moment, aldus de Ubuntu-ontwikkelaars, liggen de prioriteiten op het klaarmaken van de Ubuntu-varianten voor tablets en smartphones en op het samensmelten van de mobiele met de desktopversie. Het op de desktop vervangen van het X Window System door Canonicals nieuwe displayserver Mir en het updaten van de desktop naar Unity 8 gaat daar gelijk mee op. Dat stond al voor Ubuntu 13.10 gepland, maar werd weer uitgesteld. Ook Ubuntu 14.04 blijft nog bij X11 en Unity 7 – een nieuw grafisch systeem zou uitgerekend in een LTS-versie ook niet op zijn plaats zijn.

In elk geval zijn de toekomstig geïntegreerde desktop Unity 8 en Mir via het pakket Unity8-desktop-session-mir achteraf te installeren om uit te proberen. Op onze testcomputer met Intel-graphics werkte de grafische weergave via Mir, in Unity 8 konden we echter niet eens programma’s starten. Bovendien merkten we onder Unity 7 na het installeren van het Unity8-Mir-pakket een irriterende vertraging van een- tot tweetiende seconde na iedere toetsaanslag. Dit verschijnsel verdween weer toen we het pakket hadden verwijderd. Het Unity8-desktop-session-x11-pakket installeert alleen een emulator van de smartphone-GUI voor het testen van QMLApps voor Ubuntu Touch.

Maar ook in Unity 7 zitten verbeteringen. Voor high-DPI-apparaten kun je onder ‘System Settings / Displays’ bijvoorbeeld een vergrotingsfactor voor letters en GUI-elementen instellen. Helaas heeft die instelling geen invloed op alle programma’s. Nieuw zijn ook de lokaal geïntegreerde menu’s die in de titelbalk van het betreffende venster in plaats van op de Mac-manier aan de bovenrand van het beeldscherm weergegeven worden. De bijbehorende schakelaar zit bij de System Settings onder ‘Appearance / Behavior’. Wanneer je in het met Super+W opgeroepen vensteroverzicht de naam van een venster intypt, krijgt dat de focus. Het nieuwe Unity-lockscreen komt optisch overeen met het inlogscherm.

Conclusie Ubuntu 14.04

Voor Ubuntu 13.10-gebruikers is een update naar 14.04 onvermijdelijk omdat ‘Saucy Salamander’ nog maar een paar maanden van updates voorzien wordt. Maar ook als je met de laatste LTS-versie 12.04 werkt, zul je willen updaten. De Unity-desktop heeft zich de laatste twee jaar namelijk net zo doorontwikkeld als veel Linux-applicaties. De omstreden online-search – bij Ubuntu 12.10 ingevoerd en in versie 13.04 weer uitgebouwd – functioneert ondertussen prima. maar je kunt hem met één muisklik ook volledig uitschakelen of met wat meer moeite anders configureren. Wij hebben sinds eind maart een bètaversie van Trusty in de productieomgeving opgenomen – serieuze problemen hebben we daar niet mee gehad.

(jmu)

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Dit kun je verwachten als je ChatGPT als hacking-tool wilt gebruiken

Kun je ChatGPT gebruiken als hacking-tool? We neigden naar de duistere kant en onderzochten of de assistentie van een AI van elke scriptkiddie een eli...

Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen

Een kleine Raspberry Pi board is zo volgepakt met alle componenten dat er geen ruimte meer over was om de 40 GPIO pinnen van informatie te voorzien. O...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er