Top 3 krachtige notebooks voor foto- en videobewerking

Redactie
1

Wil je serieus met foto- en videobewerking aan de slag op een notebook, dan heb je niet genoeg aan een instapmodel of goedkope middenklasser. We noemen punten om op te letten en geven tips voor krachtige notebooks voor foto- en videobewerking.

Voor internetten, een document typen of met spreadsheets (van een normale omvang) goochelen heb je geen krachtige notebook nodig. Ook incidenteel een foto bewerken kan best met een goedkope notebook. Maar wie voor zijn werk of hobby veel aan fotobewerking doet of met videobewerking aan de slag gaat, zal zich al snel ergeren aan de beperkingen van zo’n goedkoop model.

Goedkoop is duurkoop

Bij een notebook is het normaliter niet mogelijk om achteraf een snellere processor of andere grafische kaart in te bouwen. Ook uitbreiden van de opslagruimte of het werkgeheugen is bij veel modellen niet mogelijk of erg lastig. En zelfs als je uitwijkt naar oplossingen zoals een behuizing voor een externe grafische kaart, zijn daar nadelen of in elk geval extra kosten aan verbonden. Het scherm vervangen is al helemaal niet mogelijk.

Daarom kun je misschien beter een krachtiger notebook kiezen. Let daarbij op zaken die belangrijk zijn bij foto- en videobewerking, zoals een snelle processor en opslag, voldoende werkgeheugen en een goed scherm. Afhankelijk van de software waar je mee werkt zijn bijvoorbeeld ook de grafische kaart en bijbehorende drivers van belang. We komen daar ook op terug bij de hieronder genoemde modellen.

Krachtige notebooks voor foto- en videobewerking

Je keuze zal mede afhangen van je budget en of je de laptop professioneel gebruikt of het om een (uit de hand gelopen) hobby gaat. Prijzen van krachtige notebooks kunnen uiteenlopen van rond duizend euro tot enkele duizenden euro’s. We geven hier enkele suggesties.

Lenovo ThinkPad E590

Lenovo ThinkPad E590

Voor iets meer dan duizend euro kun je met de Lenovo ThinkPad E590, model 20NB002AMH, aardig uit de voeten. De Core i7-8565U-processor in combinatie met 16 GB werkgeheugen zorgt dat je wat speelruimte hebt om met grote bestanden en rekenintensieve bewerkingen aan de slag te gaan. De geïntegreerde Intel HD Graphics 620 biedt geen extra’s, maar is wel zuinig voor de accu. De notebook met zijn Whiskey Lake Intel-processor (15W TDP) blijft ook redelijk stil onder belasting.

Het beeldscherm is met 15,6 inch misschien niet al te groot, maar op dit formaat levert de full-hd-resolutie in elk geval een scherp beeld. Het IPS-panel is prettig mat en heeft een goed contrast, maar voor deze prijs het is het uiteraard niet vergelijkbaar met de schermen in de modellen hieronder. De ssd is voor een NVMe-type niet snel, maar met 512 GB opslagruimte hoef je bij videobewerking in elk geval niet meteen uit te wijken naar externe opslag.

Als je toch externe opslag of andere apparaten wilt aansluiten, biedt de ThinkPad twee USB-3.0-poorten type A en een USB-3.2-poort type C. Er is ook een USB-2.0-poort, maar die kun je beter vermijden als je met grote foto- en videobestanden aan de slag gaat. Een HDMI-1.4-poort, gigabit ethernet en microSD-kaartlezer zijn ook aanwezig. Een prettig toetsenbord en vingerafdrukscanner maken het plaatje compleet.

Pluspunten

  • redelijke hoeveelheid opslag
  • vingerafdrukscanner

Minpunten

  • scherm kan beter

Bekijk deze notebook

MacBook Pro 15-inch, 2019

MacBook Pro 15-inch, 2019

De 15-inch MacBook Pro is goed geschikt voor foto- en videobewerking.  MacBooks met kleinere schermen zijn voor foto- en videobewerking minder handig, of je moet een externe monitor aansluiten. Het 2019-model is ondertussen te vinden voor prijzen vanaf zo’n 2250 euro. Qua processor kun je kiezen voor een snelle Core i7 of Core i9 en er is plek voor tot 32 GB RAM. Meer opslagruimte dan de 256GB-ssd is erg prijzig, maar via Thunderbolt 3 kun je snelle externe opslagmedia gebruiken.

Het 15,4-inch Retina-scherm heeft een hoge resolutie (2880 × 1800 pixels) en Apples truetone-technologie past de witbalans automatisch aan. Dat kun je ook uitschakelen als het niet wenselijk is bij foto-/videobewerking. De touchbar boven het toetsenbord biedt in sommige toepassingen toegang tot handige functies. Qua aansluitingen moet je genoegen nemen met Thunderbolt 3 (geen USB, HDMI of andere typen poorten), maar daar krijg je er vier van.

Over het toetsenbord is veel te doen geweest en Apple heeft hier een speciaal serviceprogramma voor. Wil je de gok niet wagen of heb je sowieso liever een Windows-laptop, dan is de krachtige 15-inch ZenBook Pro met ScreenPad een mooi alternatief. Als je wel macOS wilt, is het nieuwe 16″-model een optie, dat is uitgerust met een verbeterd toetsenbord.

Pluspunten

  • macOS (als dit je voorkeur heeft)
  • mooi afgewerkt

Minpunten

  • toetsenbord en aansluitingen

Bekijk deze notebook

Asus StudioBook One

Asus StudioBook One

Asus’ ProArt StudioBook-lijn biedt erg krachtige notebooks die speciaal voor taken zoals foto- en videobewerking zijn ontworpen. Absolute topper is de ProArt StudioBook One met een Intel Core i9-9980HK processor en 64 GB werkgeheugen. Andere modellen in de lijn bieden vergelijkbaar krachtige hardware, maar wat de One bijzonder maakt is dat het is gelukt alle hardware in het schermdeel te verwerken. Klap je de notebook open, dan komt het deksel van het scherm iets naar achteren, zodat de componenten goed gekoeld kunnen worden en warme lucht makkelijk naar boven weg kan.

Het 15,6inch-scherm met 4K-resolutie ondersteunt de volledige Adobe-RGB-kleurruimte en heeft erg accurate kleuren (Delta-E<1) en Pantone-validatie. Dankzij dunne randen is de laptop relatief compact (365 × 245 × 24 mm). Bijzonder aan de One is ook de Nvidia Quadro RTX 6000 grafische kaart met 24 GB videogeheugen.  Die biedt mogelijkheden als realtime ray-tracing en 8K-videobewerking en heeft gecertificeerde drivers voor professionele toepassingen als Adobe Premiere Pro en Photoshop.

De StudioBook One is zo krachtig dat hij misschien eerder aangewezen is voor 3D-design en AI-toepassingen en overkill voor foto- en videobewerking. Als de adviesprijs van circa 4900 euro te hoog voor je is, zijn er gelukkig meer modellen in de ProArt StudioBook-lijn. Een meer traditioneel gebouwd exemplaar als het 17,3inch-model met Quadro RTX 3000 zal voor de meeste gebruikers ook meer dan voldoende performance bieden en vind je voor circa 2900 euro.

Pluspunten

  • Quadro RTX 6000 grafische kaart
  • scherm met accurate kleuren

Minpunten

  • prijzig

Bekijk deze notebook

Als je serieus bezig gaat met foto- en videobewerking, is het goed niet te beknibbelen op de aanschaf. Zeker bij professioneel gebruik stoot je bij een goedkopere notebook snel op beperkingen. Krachtige notebooks zoals de hierboven genoemde voorbeelden, zijn bovendien voor veel meer taken geschikt. Alleen voor gamen is een specifieke gamelaptop waarschijnlijk een betere keuze.

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Lees ook

GitHub Copilot: dit moet je weten over deze AI-programmeerassistent

Benieuwd naar wat GitHub Copilot is en wat je er nou eigenlijk mee kunt doen? In dit artikel leggen we je uit wat je allemaal kunt doen met de AI-assi...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Bedankt. 🙂

Andere invalshoek, en kort door de bocht:
Onder Linux haal je meer uit dezelfde hardware.

Ik heb een bootable microSD-kaart met Ubuntu Studio (multimedia distro van Ubuntu) en uiteraard een kaartlezer klaarliggen, maar ik heb even geen video (en geen tijd) om het verschil te bewijzen.