Een geheel nieuw verwarmingsconcept, dat meteen ook energie en kosten bespaart. Dat is in elk geval de belofte van de slimme radiatorknop: radiatorthermostaten waarmee je je eigen verwarmingssysteem makkelijk kunt uitbreiden.
Het kan geen kwaad om je stookgedrag eens onder de loep te nemen en te kijken of daar nog wat te winnen valt – of dat nu voornamelijk financieel is of grotendeels op het gebied van wooncomfort.
Met name bij oudere huizen heb je vaak alleen de keuze om de verwarming ‘s nachts te laten branden of ‘s morgens al bibberend naar de badkamer te lopen. Dat eerste heeft dan wel tot gevolg dat er kamers continu verwarmd worden waarvoor dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Zeker als je geen centraal punt in huis hebt om de verwarming met een thermostaat te regelen, maar je bijvoorbeeld afhankelijk bent van blok- of stadsverwarming, leidt dat tot extra stookkosten.
Het is dan ook geen wonder dat de intelligente verwarmingssystemen die geautomatiseerd verwarmingscomfort combineren met een kostenbesparing, bij veel mensen bovenaan het wensenlijstje staan. Het ombouwen van een bestaande verwarmingsinstallatie gaat meestal met behulp van intelligente thermostaten en/of slimme radiatorknoppen. Die radiatorknoppen worden op de afzonderlijke radiatoren geschroefd, zodat de temperatuur in elke kamer apart te regelen is. Dat ombouwen kun je afhankelijk van het type radiatoren makkelijk zelf doen, maar als de knop rechtstreeks op de warmwatertoevoer ingrijpt kan het ook zijn dat je dat door een vakman moet laten uitvoeren.
Als je in je huis de slimme radiatorthermostaten eenmaal geïnstalleerd hebt, is de gewenste temperatuur voor elke kamer en elk moment van de dag tot op de graad nauwkeurig in te stellen. Sommige modellen passen zichzelf daarbij zelfs automatisch aan het gedrag van de bewoners aan en signaleren het bijvoorbeeld als alle bewoners het huis verlaten hebben of de eerste weer op de weg terug naar huis is. Op basis van die gegevens draaien ze de verwarmingsknoppen dan open of dicht.