Nieuwe smartphone gekocht? Deze simkaart moet je hebben

Blog
0

We kennen hem vrijwel allemaal: de simkaart. Het kaartje dat je in je smartphone moet stoppen om te kunnen bellen, sms’en en internetten met je telefoon. Er zijn verschillende soorten simkaarten en ze passen niet allemaal in dezelfde telefoons.

Heb je een nieuwe smartphone en wil je weten welke soort kaart erin past? Je leest het in dit artikel.

De schakel tussen je telefoon en het internet

Als je je smartphone wilt gebruiken om te Whatsappen of gamen, of je beste vriend(in) te bellen, heb je een simkaart nodig. Het kaartje zorgt voor de verbinding tussen je telefoon en je provider

Drie verschillende simkaart formaten

Er zijn drie verschillende soorten simkaarten: de nano, micro en mini (standaard). De nano is het kleinste en nieuwste model. Hij is 12.3 x 8.8 mm groot en geschikt voor smartphones die sinds 2012 zijn uitgebracht.

De microsim is iets groter, 15 x 12 mm. Deze kaart past in oudere smartphone-modellen die in 2003 zijn geïntroduceerd. Je herkent hem aan het kleine plastic randje rondom de chip. De mini of standaard simkaart is met 25 x 15 mm een stuk groter en komt voor bij de oudste mobieltjes (sinds 1991). De kans is klein dat je deze kaart nodig hebt. Waarschijnlijk heb je voor jouw telefoon eerder de micro of nano nodig.

Simkaart adapter

Heb je een nieuwe smartphone gekocht? Maar nog een ‘oude’ kaart die te klein is en er dus niet in past? Dan hoef je gelukkig niet meteen een nieuwe te kopen. Met een zogenoemde simkaart adapter maak je je kaartje eenvoudig groter, zodat hij in je nieuwe mobieltje past.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de kaart juist te groot is voor je telefoon en je een kleinere nodig hebt. In dat geval kan je ervoor kiezen om een nieuwe te kopen of om hem bij te knippen. Online vind je hier veel tutorials voor. Pas hier wel mee op, want de kaart kan hierdoor beschadigd raken of zelfs stuk gaan. De veiligste optie is om een nieuwe in het juiste formaat te kopen.

eSim

Een fysieke simkaart is inmiddels niet meer de enige optie voor internetgebruik op je telefoon. Inmiddels is er namelijk eSim. Dit is een ingebouwde, digitale simkaart die de plastic variant overbodig maakt. Met deze nieuwe, ingebouwde variant wordt het makkelijker om meerdere nummers op dezelfde smartphone te gebruiken en hoef je je simkaart nooit meer te wisselen.

Je telefoon veilig bij verlies of diefstal

Elke simkaart heeft een uniek nummer dat is gekoppeld aan je gegevens en een pincode of pukcode. Met je pincode ontgrendel je je smartphone. De pukcode gebruik je als je je pincode bent vergeten of deze drie keer verkeerd hebt ingevoerd. Zo is jouw telefoon veilig bij verlies of diefstal.

 

Meer over

LB

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 herstelpunt maken: waarom het belangrijk is en hoe het moet

Je kunt later je computer terugzetten naar een eerdere, goed werkende situatie door een herstelpunt te maken in Windows 11. Wij laten je zien hoe je d...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er