Nieuw speelgoed voor gamers

Alieke van Sommeren
0

2013: Microsoft en Sony brengen hun nieuwe consoles uit en de Steam Box brengt de game-pc naar je woonkamer.

Op 20 februari vernamen we dat Sony met zijn PS4 overstapt naar de x86-architectuur. Dat betekent dat aan het einde van dit jaar zowel de PS4, de nieuwe Xbox en game-pc’s op dezelfde hardware zullen draaien. Het ontwikkelen en porten van spellen wordt hierdoor een stuk eenvoudiger. Mogelijk maakt dit AMD, wat wel opmerkelijk is aangezien deze fabrikant niet de snelste cpu’s of gpu’s bouwt. Maar het bedrijf heeft wel als enige zowel een x86-licentie en de APU’s (processors met een krachtige geïntegreerde grafische kaart), terwijl Intel geen krachtige gpu en Nvidia geen x86-licentie heeft. We bekijken wat de consoles voor de gamers in petto hebben.

Valve’s Steam Box

De Big Picture-modus die gebruikt gaat worden voor de Steam Box kun je al uitproberen. De interface is volledig met een gamepad te bedienen en het aantal games dat gamepads ondersteunt groeit gestaag. Een Steam Box heeft een aantal voordelen ten opzichte van consoles: de huidige games draaien ook nog over 10 jaar op de dan gangbare pc-systemen. En de Steam Box is goedkoper. Je hoeft overigens niet op Valve te wachten om aan de slag te kunnen, maar zelf een Steam Box in elkaar zetten. Meer daarover lees je in c’t 6/2013.

Een zelfbouw Steam Box is makkelijker uit te breiden, de commerciële variant bevat namelijk specifieke hardware, net als consoles. De meeste games draaien onder Windows, maar aangezien het OS verder en verder wordt dichtgetimmerd is de kans groot dat op den duur alleen de Marketplace nog een plek is om games aan te schaffen. Valve kijkt verder en is de ondersteuning voor Linux flink aan het uitbreiden. Op deze manier draagt Valve bij aan de ontwikkeling van AMD-drivers voor Linux, waardoor gamen onder Linux een flinke boost moet krijgen.

Sony’s PS4

De PS4 heeft een AMD-combiprocessor met een 8-core 64bit-cpu en een gpu met een rekenkracht van bijna 2 teraflops. Het processor is gebaseerd op de Graphics Core Next-architectuur. De 3D-prestaties liggen tussen een Radeon HD 7850 en HD 7870 in, verder zit er 8GB GDDR5-werkgeheugen in. Sony denkt niet alleen aan de pure rekenkracht, maar ook aan efficiëntie en zuinigheid. Daarom heeft het bedrijf voor de Jaguar-architectuur van AMD gekozen.

Om wachttijden te voorkomen, haalt een aparte chip tijdens de stand-by firmware- en game-updates binnen. Spellen die je hebt aangeschaft, kun je vlak nadat de download is gestart al spelen, de rest komt op de achtergrond binnen. Daarnaast kunnen demo’s en spellen gestreamd worden via Gaikai. Ook is er een Playstation 4 Eye ontwikkeld, een Kinect-achtige stereo-camera.

Multimedia Xbox

De verwachting is dat de nieuwste Xbox op de E3 in Los Angeles wordt aangekondigd. Ook Microsoft kiest voor de Jaguar-architectuur, maar met wat trager DDR3-geheugen inclusief cache en een niet zo krachtige gpu met 12 in plaats van 18 computing units, zo gaan de geruchten. Het verschil in graphics zal vergelijkbaar zijn met die tussen de Xbox 360 en PS3.

Als je naar de roadmap van de Xbox kijkt, zie je dat Microsoft de nieuwe Xbox nog meer op de markt zet als centrale multimedia-hub, waarmee je tv kijkt en opneemt, muziek luistert, Blu ray-films bekijkt en kunt internetten. Het zou mooi zijn als de nieuwe console backwards-compatible is met de Xbox 360 door bijvoorbeeld patches aan te bieden.

Win-win

Ook pc-gamers hebben profijt van de nieuwe generatie consoles. We gaan weer spellen zien die op de huidige stand van de techniek zijn – met  zeer gedetailleerde textures, meer particles en grotere levels. Geporte console-games zullen beter draaien en sneller worden uitgebracht. Het Steam-platform kan er voor zorgen dat games weer betaalbaar en makkelijk te spelen zijn zodat gamers geen toevlucht meer zoeken tot illegale kopieën. Nintendo valt buiten de boot en heeft moeite om nieuwe content voor de Wii U uit te brengen. Het gebruik van het tweede scherm is te bijzonder en de concurrentie van tablets te groot. De situatie wordt er niet beter op nu de rest overstapt naar hetzelfde hardwareplatform.

Killzone

De trailer van het nog uit te komen Killzone: Shadow Fall laat de grafische kracht van de PS4 zien. De levels zijn mooier belicht, bevatten meer detail en zijn groter dan voorheen.

Meer over

Gaming

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Dit is hoe je makkelijk maandelijks flink kunt besparen op internet en tv

In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...

Doe meer met Chromebook Plus en de Acer CB514 en CB515

Voor wie meer wil doen met een Chromebook laptop heeft Google het label Chromebook Plus geïntroduceerd. Ontdek wat de meerwaarde is van Chromebook Plu...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er