Bij het opsporen van problemen binnen je netwerk moet je eerst in het dataverkeer gaan kijken waar de bron zich bevindt. Je kunt hierbij je eigen capture device maken voor het netwerkverkeer monitoren. We laten drie sniffing-technieken zien die weinig kosten.
Als je niet voor een professioneel netwerk hoeft te zorgen, heb je ook geen professioneel budget, maar soms toch wel een professioneel probleem: het dataverkeer van een bepaald apparaat in het netwerk moet worden geïsoleerd en gemonitord. Als het alleen gaat om data van en naar internet, dan volstaat een opname- of registratiefunctie in de router. Die zijn bijvoorbeeld beschikbaar in de populaire Fritzboxen of in de opensource-router Turris Omnia. Maar dat is slechts beperkt bruikbaar, want ten eerste vang je daar geen puur intern verkeer mee af zoals het dataverkeer tussen je tv-toestel als streamingclient en de netwerkopslag (NAS) met de videocollectie. En ten tweede wordt een router bij snel dataverkeer ook snel overbelast in termen van rekenkracht en geheugen, waardoor hij pakketten verliest en de opname onvolledig is.
Het is daarom beter om een pc of laptop als opnameapparaat aan te sluiten tussen het apparaat en het netwerk. Dat kan voor een bescheiden kostenpost van maximaal 50 euro op drie manieren: met een soft-bridge, met een eenvoudige, passieve ethernet-TAP of met een configureerbare switch met mirror-functie. Hieronder beschrijven we hoe je die kunt gebruiken en wat je daarbij kunt verwachten. Beheerders binnen bedrijven hebben meer mogelijkheden, die we vanaf pagina 118 beschrijven. Daar staan ook wat basisprincipes en tips om je te helpen bij het kiezen van de meest geschikte methode voor jouw situatie.
Als je netwerkverkeer monitoren wilt van een apparaat dat alleen een wifi-interface heeft en geen netwerkpoort, dan is een omweg noodzakelijk: je moet het apparaat dan verbinden met een daarvoor gereserveerd accesspoint en de LAN-poort van dat accesspoint monitoren, die verbonden is met de rest van het netwerk. Het accesspoint is in wezen een transparante omvormer tussen het wifinetwerk en het LAN (bridge). Maar omdat een accesspoint meestal zelf ook actief is binnen het netwerk, moet een capture-filter de pakketten daarvan tijdens het opnemen eruit filteren aan de hand van het MAC-adres. Het data verkeer van het accesspoint zelf is meestal namelijk niet interessant. Het MAC-adres (Media Access Control) is een tekenreeks in de vorm van 40:3F:8C:11:B5:6D en is meestal te vinden in de clientlijst van je router. Soms moet de kolom met die informatie eerst worden aangevinkt.
Voor wat licht snuffelwerk is een switch met mirror-functie momenteel de meest aantrekkelijke variant. Die kan het volledige dataverkeer van een Fast-Ethernet-verbinding (100 Mbit/s full duplex, oftewel 200 Mbit/s voor beide richtingen samen) zonder verlies doorlussen naar een enkele Gigabit-Ethernet-poort (1000 Mbit/s), waar de diagnostische pc dat kan opnemen. Zelfs bij de Gigabit-ethernetverbindingen krijg je meestal volledige opnames, maar niet altijd: een server of NAS kan grote bestanden vaak versturen met de volle 1000 MBit/s. Bij TCP wordt een stroom van bevestigingen (ACKnowledges) toegevoegd, wat ook weer enkele MBit/s toevoegt. Daardoor komt de hele datastroom boven de 1 Gbit/s uit en dus in een bereik waar individuele pakketten niet meer worden geregistreerd, al is het maar voor een fractie van een seconde.
Verliesvrije Gigabit-opnames via de mirror-functie moeten de komende jaren betaalbaar worden wanneer kleine, configureerbare switches voor sneller NBase-T (ethernet over koperkabel met 2,5 en 5 Gbit/s) minder duur worden. Daardoor kan al het dataverkeer op een Gigabit-verbinding volledig over een 2,5Gbit/s-verbinding gerouteerd worden. Tot die tijd moet je op de mirror-switch de gemonitorde poort afremmen – of er rekening mee houden dat je opname cruciale pakketten kan missen.
Als je het netwerkverkeer op volledige Gigabit-snelheid wilt onderzoeken, moet je eerst een soft-bridge op een pc instellen of investeren in een speciale analyzer. Dat laatste is erg duur, maar heeft voordelen die verderop worden toegelicht.