Klein maar krachtig: mini-pc’s voor zakelijk gebruik

Redactie
0

Voor op het bureau is een compacte mini-pc handiger dan een miditower. Je kunt kiezen voor een barebone die je zelf moet uitbreiden, maar makkelijker is een kant-en-klaar systeem dat voor je werkzaamheden geschikt is. Moderne mini-pc’s zijn vaak verrassend goed uitgerust en er zijn zelfs workstations in dit formaat beschikbaar.

Om je een idee te geven van wat er zoal op de markt is, tonen we een aantal interessante modellen. Dat varieert van een zeer compact systeem voor internetten en Office-toepassingen tot een krachtig workstation voor zwaar professioneel gebruik. Door qua besturingssysteem, processor of koelsysteem eigen keuzes te maken, slagen fabrikanten erin de meest uiteenlopende mini-pc’s samen te stellen.

Instap mini-pc

Als de kantoor-pc alleen wordt gebruikt voor webgebaseerde toepassingen of licht Office-werk, hoeft er niet per se Windows op te staan. Chrome OS voldoet hiervoor prima en is bijvoorbeeld ook in het onderwijs populair vanwege de lage beheerkosten en goede beveiliging. Naast de talloze laptops met Chrome OS (Chromebooks) zijn er ook mini-pc’s voor vaste werkplekken zoals de Acer Chromebox en Asus Chromebox.

Asus Chromebox 3

Asus Chromebox 3

Met afmetingen van 14,9 bij 14,9 cm en een hoogte van 4 cm is voor de Chromebox 3 op bijna elk bureau wel een plaats te vinden. Via HDMI 1.4 kan een full-hd monitor met ergonomische beeldverversingsfrequentie worden aangestuurd. Bij 4K is de maximale verversingsfrequentie 30 Hz, dus dat kun je voor beeldschermwerk niet gebruiken. Full-hd is echter voor gangbare kantoorwerkzaamheden voldoende.

De goedkoopste Chromebox 3, met een dualcore Intel Celeron 3865U en 4 GB werkgeheugen is al voor rond 300 euro verkrijgbaar. De opslagruimte op de ssd is met 32 GB vrij beperkt, maar Chrome OS heeft prima integratie met clouddiensten. Sinds de laatste updates werkt ook het koppelen van netwerkmappen (SMB-shares) zonder extra software. Een RJ45 gigabit-ethernetaansluiting en Wi-Fi 5 zijn ingebouwd. Wil je toch meer lokale opslagruimte, dan is de Chromebox ruim voorzien met vijf USB-A poorten (2 × USB 2.0, 3 × USB 3.1) en een enkele USB 3.1 type-C poort. Ook bluetooth en een SD-kaartlezer zijn aanwezig.

Voor zwaarder gebruik is de Chromebox tevens leverbaar met een Intel Core-i3, Core-i5 of Core-i7 en tot 16 GB RAM en 64 GB opslagruimte. Dat is bijvoorbeeld zinvol als je Linux-apps gaat draaien, waarvoor Chrome OS op de Chromebox 3 ingebouwde ondersteuning biedt. De prijs kan dan wel oplopen tot meer dan 800 euro.

Pluspunten

  • veel USB-aansluitingen
  • draait tevens Linux-toepassingen en Android-apps

Minpunten

  • draait geen Windows-software

Bekijk deze mini-pc

Allround mini-pc

Bij AMD’s Ryzen System-on-Chip is het mogelijk om een fysieke chipset op het moederbord achterwege te laten. Daardoor kunnen fabrikanten nog kleinere systemen maken, zeker als ze ook zaken weglaten zoals slots voor een losse grafische kaart of extra geheugen. Voorbeelden van dit soort systemen zijn de AsRock DeskMini A300 en Lenovo ThinkCentre M715q Tiny.

Lenovo ThinkCentre M715q Tiny

Lenovo ThinkCentre M715q Tiny

De in de was gekrompen kantoor-pc ThinkCentre M715q Tiny (180 × 39 × 190 mm) is na het aansluiten van toetsenbord, muis en voeding meteen gebruiksklaar. Naast twee DisplayPort-aansluitingen, die elk een 4K-monitor kunnen aansturen met 3840 × 2160 pixels en 60 Hz verversingsfrequentie, biedt Lenovo ook nog een HDMI-aansluiting. Die haalt bij dezelfde resolutie echter maar 30 Hz, omdat hij via een converter-chip is aangesloten op de Vega-8-gpu van de Ryzen 3 2200GE.

De ThinkCentre is via de website van Lenovo in verschillende configuraties samen te stellen. Bij de goedkoopste configuratie van ruim 400 euro krijg je een quadcore Ryzen 3 Pro 2200GE, 4 GB werkgeheugen en een 128 GB ssd. Standaard staat hier dan Windows 10 Home op, maar voor zakelijk gebruik kun je Windows 10 Pro kiezen als optie. Een gigabit ethernetpoort is standaard, wifi is als optie te kiezen. Qua aansluitingen heb je naast HDMI ook 2 × DisplayPort en vijf USB-A poorten (2 x USB 3.0, 3 × USB 2.0).

Qua configuratie kun je gaan tot een Ryzen 5 Pro 2400GE met 16 GB werkgeheugen, een 512 GB ssd en een harde schijf van 500 GB voor extra opslagruimte. Inclusief Windows 10 Pro en een wifi-module zit je dan wel op bijna 800 euro.

Pluspunten

  • DisplayPort-aansluitingen (voor 4K-schermen)
  • vrij stil

Minpunten

  • klokt snel terug bij belasting

Bekijk deze mini-pc

Mini-workstation

Bij een krachtig workstation denk je misschien aan grote miditowers of de Mac Pro 2019: apparaten die je vanwege hun formaat niet even een plekje op je bureau geeft. Toch is het ook mogelijk om veel power voor foto- en videobewerking, rendering en andere zware taken in een fraaie kleine behuizing te stoppen. Voorbeelden zijn de Asus PA90 of de oudere Mac Pro 2018.

Asus ProArt PA90

Asus ProArt PA90

De nieuwe ProArt PA90 van Asus is een krachtig workstation met compacte footprint, gericht op creatieve professionals. De ProArt-lijn bood voorheen alleen professionele monitoren. Naast voldoende performance en aansluitopties is er ook rekening gehouden met de hoeveelheid geluid die de pc produceert. Door onder andere waterkoeling te gebruiken plus de airflow aan te passen via een regelbare intake bovenop de pc, wordt er extra maar niet hinderlijk hoorbaar gekoeld. Is meer koeling nodig, dan komt het deksel bovenop omhoog.

Het workstation biedt dankzij de Nvidia Quadro P4000 grafische kaart vier keer DisplayPort. Daarnaast zijn er nog vier type-A poorten (USB 3.1 Gen 2), een gigabit ethernetaansluiting en 2 × Thunderbolt 3 (met daisy-chaining). In totaal kun je zo tot zeven 4K-schermen aansturen. Qua opslag is een interne ssd aanwezig, via Thunderbolt 3 is ook supersnelle externe opslag mogelijk (tot 40 Gbit/s).

Voor een uitvoering met een Intel Core i9-9900K, 32 GB werkgeheugen en 512GB-ssd ben je ongeveer 3200 euro kwijt. Je kunt ook kiezen voor een Quadro P2000 en een minder prijzige processor (zoals een i7-9700K) of juist tot maximaal 64 GB geheugen plaatsen. Met afmetingen van 176 × 176 × 365 mm past dit workstation nog prima op een bureau.

Pluspunten

  • slim koelsysteem
  • veel schermen aan te sluiten

Minpunten

  • prijzig

Bekijk deze mini-pc

Zoals je hierboven ziet, hoeft een pc voor zakelijk gebruik niet onder het bureau ruimte in beslag te nemen. Er is genoeg keuze aan mini-pc’s voor uiteenlopende toepassingen, van eenvoudige kantoor-pc’s tot krachtige workstations. Die kunnen prima op het bureau of soms (met een VESA-beugel) achter een monitor. Zo blijft er onder het bureau tenminste ruimte voor prullenbakken en ladekasten – en natuurlijk voor een ergonomische zithouding.

Lees voor achtergrondinfo en uitgebreide reviews c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Lees ook

Verschil Windows 10 en 11: dit moet je weten over de twee versies

Wat is het verschil tussen Windows 10 en Windows 11? In dit artikel geven we je een overzicht van enkele functionele verschillen tussen de menu's, hoe...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er