Tips voor een goedkope instap laptop

Marco den Teuling
0

Het aanbod aan laptops is enorm, zeker als het om goedkope instappers gaat. Hier zijn enkele tips. 

Als je een laptop gaat kopen, moet je eerst weten waar je die voor gaat gebruiken. Zo op maat als een desktop-pc zal een notebook niet zijn, je moet compromissen sluiten. Maar er zitten allerlei voordelen aan, zo heb je met uitzondering van het netsnoer geen kabels en dus ook geen kabelspaghetti op en onder je bureau. Je kunt hem zonder veel moeite even meenemen naar je slaapkamer of in een la verbergen als je bezoek krijgt. Dan moet je wel een wat compacter model kiezen, met een scherm van bijvoorbeeld 14 inch of nog kleiner.

Belangrijke eigenschappen

Behalve de schermgrootte (en daarmee het formaat en gewicht) zijn er nog andere kenmerken om op te letten. Belangrijke onderdelen zijn verder het type processor, de hoeveelheid/type opslagruimte en de bouwvorm van de laptop. Zo zijn er tegenwoordig ook modellen die je in verschillende standen kunt neerzetten, zoals een stabiele ‘tentmodus om filmpjes te kijken. Er zijn zelfs exemplaren (met touchscreen) waarbij je het scherm helemaal naar achteren klapt tegen de behuizing om de laptop als een soort grote tablet te gebruiken.

Kooptips

Ook in het goedkopere segment lopen de mogelijkheden en de prijzen uiteen en het aanbod is enorm. Daarom hebben we hier een aantal suggesties verzameld voor als je een goedkope instap laptop zoekt.

Instapper voor internetten

Asus Chromebook 12

Asus Chromebook 12

De Asus Chromebook 12 zal voor veel gebruikers voldoende zijn als laptop. De specificaties zijn niet bijzonder, maar dat is ook niet nodig omdat er Chrome OS op draait in plaats van Windows. De lokale opslagruimte bij Chromebooks is beperkt (hier 32 GB), dus je kunt niet veel lokaal opslaan.

De Chromebook 12 koop je voor minder dan 300 euro. De 2W-speakers klinken voor zo’n klein laptopje heel aardig. Het kijkhoekgevoelige scherm van 11,6 inch heeft een vrij lage resolutie van 1366 × 768 pixels. Erg prettig is dat het niet spiegelt.

Chromebooks hebben doorgaans niet veel aansluitingen, maar dit model is aardig voorzien. Houd er wel rekening mee dat je bij Chromebooks geen Windows-programma’s of Windows-games kunt installeren. Sommige randapparatuur (zoals printers) kun je bovendien niet aansluiten op een Chromebook. De accuduur is wel lekker lang en gaat een werkdag mee bij licht gebruik.

Pluspunten

  • fijn toetsenbord en trackpad
  • mat scherm

Minpunten

  • geen Windows-software of randapparatuur

Bekijk deze laptop

Veelzijdige instapper

ASUS VivoBook Flip 14 TP401

ASUS VivoBook Flip 14 TP401

De Asus VivoBook Flip 14 TP401 is een ‘convertible’: je kunt het touchscreen naar achteren wegklappen tegen het toetsenbord voor  een tabletmodus. Of je gebruikt hem in een van de tussenliggende standen in tent- of presentatiemodus. In combinatie met de Full HD-resolutie van het 14inch-scherm maakt dat de VivoBook ideaal voor Netflixen of andere media consumeren.

Het apparaat is lekker licht en dankzij de dunne schermranden niet veel groter dan een 13inch-model. Voor iets minder dan 400 euro heb je al een uitvoering met dualcore-processor, 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte. Dat is genoeg voor standaardtaken in Windows, zoals werken met Office-toepassingen of internetten. Je kunt de opslagruimte uitbreiden met een geheugenkaart of externe opslagmedia aansluiten.

Afhankelijk van de uitvoering staat er Windows 10 S op, waarbij alleen software uit de Microsoft Store geïnstalleerd kan worden. Dat kun je eventueel upgraden naar Pro. Qua aansluitingen krijg je een type-C usb-poort, micro-usb en een micro-hdmi-aansluiting. Daardoor zal soms een verloopadapter nodig zijn om randapparatuur aan te sluiten. De accuduur is prima en met een volle acculading haal je makkelijk het einde van de dag.

Pluspunten

  • touchscreen met Full HD
  • compact voor een 14inch-model

Minpunten

  • micro-formaat aansluitingen

Bekijk deze laptop

Stationair model

Lenovo V130

Lenovo V130

Vind je het niet erg als de laptop wat zwaarder (1,8 kg) en groter is, dan is een 15inch-model zoals deze Lenovo V130 te overwegen. De Full HD-resolutie zorgt ervoor dat het beeld op dit formaat scherm toch nog scherp is. Je kunt het scherm ver naar achteren klappen tot het plat op tafel ligt, maar het is geen convertible.

De i3-processor van deze uitvoering (81HN00H5MH) biedt aardige prestaties en met 4 GB werkgeheugen kan Windows 10 goed uit de voeten. Met een 256 GB grote ssd heb je ook redelijk wat lokale opslag. Met een prijs van tegen de 500 euro is de V130 ook wel duurder dan de andere instappers.

Prettig is dat het formaat van de notebook ruimte biedt voor een numeriek toetsenbord, al zijn bijvoorbeeld wel de pijltoetsen op een rij gepropt om dit volledige toetsenbord kwijt te kunnen. Er is zelfs nog een optische drive ingebouwd voor wie daar behoefte aan heeft.

Pluspunten

  • goede prestaties

Minpunten

  • relatief groot en zwaar
  • prijzig

Bekijk deze laptop

Er zijn natuurlijk nog veel meer opties.   Met een veelzijdige instapper zoals de VivoBook Flip heb je in elk geval een prima laptop voor internetten, tekstverwerken, multimedia en af en toe een casual game (uit de Microsoft Store). Wil je duidelijk meer prestaties, dan kun je kijken naar een middenklasser zoals de Vivobook S14. Dan ben je echter al naar gelang de uitvoering honderd(en) euro’s meer kwijt.

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

Smart App Control: Windows 11 beveiligingsfunctie met beperkingen

De beveiligingsfunctie Smart App Control die bij de 2022-update geïntroduceerd is, moet Windows 11 eindelijk veilig maken. Het concept kan werken, maa...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er