Hoe werkt een VPN?

Daniel Dupré
0

Op internet en op tv komen steeds vaker advertenties voorbij voor VPN. Een versleutelde verbinding waarmee je je veiliger op het internet kunt begeven. Maar hoe werkt VPN, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten bij het kiezen van een aanbieder?

Wat is VPN precies en waarom gebruik je het?

Bij het gebruik maken van een VPN verbinding wordt jouw internet eerst verstuurd naar een VPN server. Hierdoor worden jouw gegevens enkel nog versleuteld op het internet uitgelezen.

Dit heeft meerdere voordelen. Zo is jouw privacy / data veel beter beschermd en kun je zonder gevaar voor hackers gebruikmaken openbare WiFi netwerken (bijvoorbeeld het WiFi-netwerk in een hotel) en kun je voorkomen dat bijvoorbeeld zoekmachines een profiel van je kunnen maken op basis van je zoekopdrachten.

Een ander groot voordeel is dat geografische blokkades worden opgeheven. Dit betekent dat je bijvoorbeeld in het buitenland het Nederlandse aanbod van Netflix kunt kijken. En natuurlijk werkt het ook andersom. Zo kan je vanuit Nederland het Amerikaanse aanbod van Netflix kijken, dat een stuk uitgebreider is dan het Nederlandse aanbod.

VPN aanbieder uitkiezen? Waar moet je op letten?

Er zijn tientallen verschillende aanbieders van VPN verbindingen, dus hoe kun je in die wirwar de meest geschikte voor jou vinden? Belangrijk is om voor jezelf in kaart te brengen waarvoor je een VPN verbinding wilt gebruiken, dan kan je de juiste aanbieder opzoeken die daarbij past. Handig is de onderstaande checklist:

  • Waarvoor wil je een VPN verbinding? (bijvoorbeeld anoniem internetten, (persoonlijke) data beschermen, films en series streamen, torrents downloaden, etc.)
  • Met welke apparaten wil je een VPN verbinding? (PC, tablet, smartphone of misschien een combinatie)
  • Welke besturingssystemen gebruik je? (iOS, Android, Windows, Linux)
  • Wil je een gratis aanbieder of betaalde aanbieder? (en maximale bedrag dat je wilt besteden aan een abonnement).

Iedere aanbieder heeft een eigen specialiteit. Zo is VPN-aanbieder CyberGhost een voorvechter van anoniem internet, is ProtonVPN een snelle en gratis aanbieder waarmee je Netflix kunt kijken en is NordVPN een goede aanbieder om (zakelijke en persoonlijke) gegevens af te schermen. Handig is deze tool van VPNgids waar je makkelijk aan kunt geven aan welke eisen jouw VPN aanbieder aan moet voldoen.

(Dit is een samenwerking)

Deel dit artikel

Lees ook

Hoe draadloos opladen met Qi werkt

Steeds meer apparaten, en vooral smartphones, kun je tegenwoordig draadloos opladen met Qi. Een korte uitleg over hoe deze techniek werkt.

Alternatieve voeding voor de Raspberry Pi 4

Een Raspberry Pi kan zonder stopcontact. Je kunt hem namelijk ook van stroom voorzien via USB-C vanaf een iPad, vanaf het netwerk of via de GPIO-aansl...

Interessant voor jou

0 Praat mee