Een laptop voor foto- en videobewerking kiezen: tips en suggesties

Marco den Teuling
0

Zoek je een laptop voor fotobewerking of videobewerking? Dan zijn sommige kenmerken extra belangrijk, ongeacht of je de laptop voor hobby of werk wilt inzetten.

Een fatsoenlijke laptop voor surfen, e-mailen of kantoortoepassingen vind je al voor circa 500 euro of zelfs minder. Maar wil je creatief bezig zijn op je laptop met foto’s en video’s, dan loop je bij zo’n laptop al snel tegen beperkingen aan. Sommige punten zijn bij een laptop voor foto- en videobewerking extra belangrijk.

Krachtige hardware

Zoek je een laptop voor foto- en videobewerking, dan is een snelle processor belangrijk. Dat geldt zeker bij videobewerking, waar een snellere processor bij conversies of bewerkingen het proces met vele minuten of zelfs uren kan bekorten. Maar ook bij fotobewerking is het vervelend als je bij toepassen van een filter of finetunen van effecten telkens vijf, zes, zeven seconden of langer moet wachten. Een hogere kloksnelheid levert voordeel op, of meer cores zinvol is hangt van de software af. De processor moet worden ondersteund door voldoende werkgeheugen, minimaal 8 GB RAM maar liever 16 GB.

Verder is het scherm natuurlijk belangrijk. Een groter scherm werkt prettiger en een hogere resolutie biedt meer ruimte aan toolboxen, previews en andere vensters. Werk je professioneel met foto- en videomateriaal, dan is ook de kleurruimte en kalibratie van het scherm van belang.

Tot slot speelt zijn de snelheid en capaciteit van het opslagmedium belangrijk voor de algehele snelheid en is het handig als je genoeg geschikte aansluitmogelijkheden hebt voor camera’s, verwisselbare opslagmedia, een tweede scherm of andere randapparatuur.

Gebruikte software

Of je voordeel het van bepaalde hardware, hangt bij foto- en videobewerking ook af van de gebruikte software. Zo heeft videobewerking in Adobe Premiere bijvoorbeeld tot 6 cores duidelijk baat bij meer cores. Bij Photoshop levert meer dan vier cores weinig voordeel op.

Een aparte grafische kaart kan eventueel taken van de processor overnemen en daarmee bewerkingen versnellen, maar alleen als de software dit ondersteunt. Soms zijn bepaalde functies of bewerking zelfs niet beschikbaar tenzij je een geschikte grafische kaart hebt. Raadpleeg hiervoor de website van de softwaremaker.

Suggesties

Afhankelijk van je budget en of de laptop voor professioneel gebruik bestemd is, zijn uiteenlopende modellen geschikt. Prijzen kunnen daarbij flink uiteenlopen van minder dan duizend euro tot duizenden euro’s. We geven hier enkele suggesties.

HP 17

HP 17

Zeker als het om hobbymatig gebruik gaat, kun je voor minder dan duizend euro wel een geschikte laptop vinden. De HP 17 (model ca0992nd) biedt dankzij de Ryzen 5 2500U quadcoreprocessor voldoende snelheid voor een redelijke prijs. Deze geïntegreerde Vega 8 videokaart biedt geen extra voordelen in de meeste software, maar de 16 GB werkgeheugen zorgt dat je toch aardig uit de voeten kunt.

Het full-hd beeldscherm is kwalitatief niet bijzonder, maar met een diagonaal van 17,3 inch kun je wel prettig werken zonder inzoomen. De ssd is met 128 GB wat krap, maar er zit ook een (veel tragere) harde schijf van 1 TB ingebouwd. Dat biedt in elk geval genoeg ruimte voor veel fotobestanden of grote video’s, tijdens het bewerken kun je ze tijdelijk op de ssd zetten voor betere prestaties.

Bijzonder is dat er nog een dvd-brander zit ingebouwd, voor het geval dat je projecten naar of van een optische schijf wilt overzetten. Qua aansluitingen is USB 2.0 en 3.0 aanwezig en HDMI 1.4. Met 2,5 kilo is deze HP 17 aan de zware kant en minder geschikt om veel mee op pad te gaan.

Pluspunten

  • groot scherm
  • dvd-brander (voor wie dit wil)

Minpunten

  • prestaties, kleine ssd

Bekijk deze laptop

MacBook Pro 15-inch, 2018

MacBook Pro 15-inch, 2018

De 15-inch MacBook Pro is goed geschikt voor foto- en videobewerking.  MacBooks met kleinere schermen zijn voor foto- en videobewerking minder handig, of je moet een externe monitor aansluiten. Als je op de hoge aanschafprijs wilt besparen, kun je het 2018-model nemen in plaats van de nieuwe 2019-serie. Je kunt kiezen voor een snelle Core i7 of Core i9 Intel-processor en tot 32 GB RAM. Voor meer opslagruimte dan de 256GB-ssd betaal je een forse meerprijs. Dankzij Thunderbolt 3 kun je wel snelle externe opslagmedia gebruiken.

Het 15,4-inch Retina-scherm heeft een hoge resolutie (2880 × 1800 pixels) en Apples truetone-technologie past de witbalans automatisch aan. Dat kun je gelukkig ook uitschakelen als het niet wenselijk is bij foto-/videobewerking. De touchbar boven het toetsenbord biedt in sommige toepassingen toegang tot handige functies. Qua aansluitingen moet je genoegen nemen met Thunderbolt 3 (geen USB, HDMI of andere typen poorten), maar daar krijg je er vier van.

Wat betreft het toetsenbord zijn er overigens wel klachten gemeld over recente MacBook-Pro-modellen, maar Apple heeft hier een speciaal serviceprogramma voor. Wil je de gok niet wagen of heb je sowieso liever een Windows-laptop, dan is de krachtige 15-inch ZenBook Pro een mooi alternatief. Die heeft ook een touchpad met een ingebouwd full-hd scherm, dat je eventueel als tweede beeldscherm kunt gebruiken. Handig bij foto- en videobewerking voor toolboxen, previews of andere inhoud.

Pluspunten

  • fraaie afwerking
  • veel configuratiemogelijkheden

Minpunten

  • toetsenbord en aansluitingen

Bekijk deze laptop

Asus StudioBook S

Asus StudioBook S

De Asus StudioBook S is echt specifiek op creatieve professionals gericht. Hij is leverbaar met een snelle Intel Core i7-8750H of zelfs een Xeon E-2176M processor en ondersteunt tot 64 GB RAM. Qua opslag kun je twee NVMe-ssd’s in RAID0 zetten voor maximaal 48 GB/s datatransfer. Dit alles zit verpakt in een toch nog relatief dun en licht apparaat.

Ideaal voor beeldbewerking is het grote full-hd 17inch-scherm met matte afwerking en kleurechte weergave (97% DCI-P3 en 129% sRGB dekking). Dankzij dunne randen is de laptop een formaat dat vergelijkbaar is met sommige 15″-modellen. Een Nvidia Quadro Pro P3200 grafische kaart ondersteunt de processor en biedt extra snelheid en een stabiele werking in professionele software.

De StudioBook S is verder voorzien van een ruime hoeveelheid aansluitingen: Thunderbolt 3 USB-C met Display Port 1.4 (40Gbps), 3 x USB 3.1 Gen 2 Type-A, HDMI 2.0, een geheugenkaartlezer (SD-kaarten, UHS-II). Een vingerafdruksensor, verlicht toetsenbord en allerlei andere extra’s krijg je uiteraard ook bij deze high-end laptop. We hebben nog geen actuele winkelprijzen, maar er hangt natuurlijk ook een mooi (groot) prijskaartje aan.

Pluspunten

  • zeer krachtige hardware
  • groot scherm in compacte behuizing
  • veel aansluitmogelijkheden

Bekijk deze laptop

Er zijn natuurlijk nog veel meer laptops die je voor foto- en videobewerking kunt gebruiken. Als je het niet erg vindt om te wachten, is fotobewerking zelfs mogelijk met een budgetlaptop. Maar als je enigszins serieus aan de gang wilt, is het in elk geval goed op de hierboven genoemde punten te letten. Voordeel van krachtiger modellen zoals de ZenBook Pro is dat die ook videobewerking prima aankunnen en voor andere taken meer dan genoeg power hebben. Alleen voor zware 3D-games moet je uitwijken naar specifieke gamelaptops met een op gamen gerichte grafische kaart.

Wil je serieus met foto- en videobewerking aan de slag, dan kun je beter meteen zo’n krachtiger (en duurder) model kiezen. Achteraf de processor of ingebouwde grafische kaart upgraden is namelijk niet mogelijk.

Lees c't magazine voor achtergrondinfo en uitgebreide reviews. Nieuwste uitgave: c’t 12/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Welke Windows heb ik? Welke Windows-versies zijn er eigenlijk?

Windows 11 komt uit in verschillende edities en voor sommige licenties krijg je een gratis upgrade, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Vijf goede Raspberry Pi alternatieven om zeker te overwegen

De constante populariteit van de Raspberry Pi heeft geleid tot een groeiende vraag naar alternatieven die meer prestaties bieden tegen een betaalbare ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er