c’t testpanel: Asus laptops in de test door de lezers van c’t magazine

Redactie
0

Inhoudsopgave

    Voor deze lezerspaneltest kregen vier testpanelleden tijdelijk een Asus laptop in bruikleen. Naast twee exemplaren van de Vivobook 16X OLED (K3605VC) werden er ook twee stuks ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404) aan de tand gevoeld door de lezers. Over hun gecombineerde ervaringen lees je hieronder.

    Er zijn talloze laptopmodellen en nog veel meer uitvoeringen en daar komen er elk jaar weer erg veel bij. Het aantal fabrikanten dat laptops maakt is echter overzichtelijk. Een van die fabrikanten is Asus, dat zich op laptopgebied vaak met eigen ontwikkelingen probeert te onderscheiden, zoals dubbele of vouwbare schermen, of touchpads die ook als numeriek toetsenblok fungeren. Een woord vooraf om mogelijke verwarring te voorkomen: de volledige modelnaam van de geteste Vivobook eindigt met 16X OLED, maar de hier geteste uitvoering heeft een 16-inch IPS-type display. De geteste Zenbook heeft wel een oled-display.

    Specificaties van de laptops

    Eerste indrukken

    Bij de Zenbook noemt tester Pim het ‘prachtige ontwerp’ dat ‘een gevoel van premium kwaliteit uitstraalt’ en tester John (JG) merkt op dat om het scherm ‘een heel klein randje zit waarin ook de camera is opgenomen, ik moest flink kijken om dat te zien’. Maar ook de Vivobook ziet er volgens tester John (JvdS) ‘keurig afgewerkt uit en geeft een erg professionele uitstraling’ en tester Lucien noemt de ‘basis meer dan goed op orde’.

    Scherm en graphics

    Het 16-inch scherm van de Vivobook valt in de smaak. Tester Lucien geeft aan dat ‘zelfs met het gebruik van een Formule 1 Multiviewer is het geen probleem voor deze laptop om 6 verschillende streams zonder haperingen naast elkaar te tonen’ en schrijft ‘zodra ik mijn (onderwater-) foto’s ga bewerken voel ik weer dat de prestaties van de CPU en RAM ruim vóór liggen op hetgeen de schijf aankan. Samen presteren ze nog steeds ruimschoots goed genoeg’. Tester John (JvdS) vond ‘de kwaliteit en snelheid van het scherm buitengewoon’ en schrijft dat zijn zoon ‘enthousiast was over de performance als gamers laptop’ maar zelf vindt hij het ‘voor gewoon huis, tuin en keukengebruik wat overkill’. Hij vindt het wel jammer dat er geen touchscreen op zit en ook tester Lucien vraagt zich af of er een ‘touchscreenvariant bij gaat komen’ omdat het scherm platgelegd kan worden.

    De Zenbook oogst nog meer lof met zijn oled-scherm met hoge resolutie en refresrate. Zoals tester John (JvdS) schrijft ‘Wow, dat is goed te merken. Scherp en helder beeld, ook bij zonlicht(reflectie). Het scherm is niet te klein vs. de resolutie’. Tester Pim noemt het scherm ‘een absoluut hoogtepunt van deze laptop’ en ‘een visuele ervaring die moeilijk te overtreffen is’.


    Ook deelnemen aan een testpanel van c’t magazine?

     Abonneer je op ons magazine of meld je aan voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Geluid en geluidsniveau

    Tester Lucien vindt bij de Vivobook ‘het behoorlijk indrukwekkend hoe zo’n diep geluid met ruim bereik gerealiseerd wordt op een laptop van normale dikte en zonder zichtbare speakers’ en schrijft ‘het geluid wat ik dan weer niet hoor, is dat van de ingebouwde ventilator’. Ook John (JG) vind de Vivobook ‘extreem stil’.

    De Zenbook ‘verrast ook op het gebied van geluidskwaliteit’ volgens tester Pim en volgens John (JvdS) is ‘het stereo effect (testje gedaan) goed te horen, het geluid helder’ en wordt ook bij games ‘geluid goed weergegevens, mooie effecten’ al is hij zelf niet zo’n gamer. De Zenbook is volgens Pim ‘stil’ en John schrijft ‘tijdens het testgebruik heb ik de ventilator niet kunnen waarnemen’.

    Toetsenbord en touchpad

    Bij de Vivobook vindt tester Lucien ‘het toetsenbord bijzonder aangenaam’ en ‘de trackpad aangenaam groot’. Maar elke gebruiker ervaar zaken anders, zo vindt tester John (JG) ‘door het vrij grote touchpad persoonlijk het toetsenbord wat ver weg zitten’. Hij vindt het toetsenbord wel ‘een fijne aanslag’ hebben. Lucien merkt verder op ‘Aardig detail is dat het toetsenbord – overigens met vast numeriek toetsenbord- een visueel opvallende ‘Enter’-toets heeft, wat het positioneren van je handen vergemakkelijkt. Ook de toetsenbordverlichting geeft extra verlichting op de functietoetsen en de pijltjestoetsen’. John (JG) vindt bij gebruik op het bureau dat ‘het licht iets te veel onder de toetsen door scheen’.

    Het toetsenbord van de Zenbook biedt volgens tester Pim ‘een comfortabele typervaring’ en tester John (JvdS) vindt de toetsen ‘gemakkelijk in te drukken met “klik” geluid zeg maar en hebben enige weerstand, prettig om te typen, geeft een goed gevoel’. Wel merkt hij op ‘De aan-en-uit-knop zit rechts boven in het toetsenbord, naast de “delete-key”. Ik kan me voorstellen dat je weleens de verkeerde knop gebruikt, echter bij mij niet gebeurd’. Het touchpad maakt volgens Pim ‘de navigatie een plezier’. De (vrij specifieke) functies van de DialPad worden niet genoemd.


    Ook deelnemen aan een testpanel van c’t magazine?

     Abonneer je op ons magazine of meld je aan voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Diverse details

    We geven hier nog wat (bijzondere) details die testers persoonlijk opvielen tijdens het gebruik van de laptops.

    Zo schreef tester Lucien over de Vivobook ‘een bijzondere eigenschap is het ontbreken van een controlelampje als je het systeem opstart. De toetsenbordverlichting werkt wel daarvoor in de plaats, maar als je die uit hebt staan, dan licht de toetsenbordverlichting kort even op en daarna is alles weer uit’. Met de toetsenbordverlichting aan was beter te merken dat de laptop aan ging. Tester John (JG) vindt ‘de laptop gevoelsmatig wat zwaar maar daar heb je alleen last van als je de laptop frequent naar andere locaties neemt’. Hij vindt het ook ‘jammer dat er geen vaste netwerk aansluiting aanwezig is, mede door mijn manier van gebruik’ maar ‘voor thuisgebruik of op een locatie waar continu Wifi is heb je een erg goede netwerk verbinding die een super goed bereik gaf en probleemloos overschakelt naar een ander Wifi netwerk’.

    Bij de Zenbook schrijft Pim dat ‘de compacte afmetingen en lichte gewicht ervoor zorgen dat de laptop gemakkelijk mee te nemen is’. Tester John (JvdS) valt bij de IR-webcam op dat die ‘heeft geen “schuifje” en is dus alleen softwarematig uit te schakelen’ maar ‘de cameraherkenning werkt goed’. Verder is John ook te spreken over het opladen ‘de batterij van de laptop is snel geheel opgeladen, de laatste 2% nog 3 minuten voor nodig’ en over de accuduur ‘je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je bij een avondje op de bank moet bijladen‘. Gebruik ‘op schoot gaat goed, de laptop heeft wel enig gewicht, bij mij niet storend’.

    Algehele indruk

    Hoewel het hier gaat om twee deze zomer verschenen Asus-laptops uit erg verschillende prijsklassen, zijn er wel overeenkomsten in de bevindingen van de testers. Beide laptops hebben dezelfde zeer krachtige Intel-processor en de testers zijn dan ook te spreken over de goede prestaties

    De duurdere Zenbook Pro levert met zijn scherm uitroepen als wow en moeilijk te overtreffen op bij de testers, maar ook de Vivobook valt in de smaak. Bepaalde zaken zoals meegeleverde software of design zijn kenmerkend voor een laptopfabrikant en kunnen een reden zijn om voor een specifiek merk zoals Asus te kiezen. Het mooiste is het natuurlijk als je kunt afgaan op reviews of nog beter, als je een laptop zelf vooraf kunt proberen zoals onze testers.

    We willen ook deze keer weer graag de testpanelleden bedanken die de laptops aan de tand hebben gevoeld, te weten John Geerarts (JG), Lucien Craft, Pim Smits en John van der Ster (JvdS).


    Ook deelnemen aan een testpanel van c’t magazine?

     Abonneer je op ons magazine of meld je aan voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Lees ook

    Besparen op internet en tv? Zo kun je maandelijks flinks besparen

    In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...

    Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen

    Een kleine Raspberry Pi board is zo volgepakt met alle componenten dat er geen ruimte meer over was om de 40 GPIO pinnen van informatie te voorzien. O...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er