Beginnen met beleggen? Zo start je

c't-partner
0

Inhoudsopgave

  De spaarpotten van veel mensen in ons land zijn door de coronacrisis vorig jaar behoorlijk aangevuld. De Nederlandsche Bank heeft onlangs bekend gemaakt dat het afgelopen jaar 42 miljard euro gespaard is.

  Onder andere door de lockdownmaatregelen was het bedrag twee keer zo hoog als het jaar daarvoor. Het grootste gedeelte van het extra spaargeld is terechtgekomen op betaal- en spaarrekeningen. Nu echter spaargeld maar weinig rente oplevert en er goede hoop is op een economische opleving door onder andere de komst van vaccins, kan het interessant zijn om het spaargeld te beleggen. Hieronder lees je meer over beginnen met beleggen.

  Een beleggingsplan maken

  Als beginnende belegger start je met het maken van een plan voor je beleggingen. Hierin leg je vast welke eenmalige of periodieke inleg je wil doen, hoelang je wil gaan beleggen en wat je wil bereiken. Het is belangrijk in gedachten te houden dat beleggen op een langere termijn vaak zorgt voor een beter rendement. Ga dus voor jezelf na welke bedrag je beschikbaar hebt, dat de komende jaren niet aangesproken hoeft te worden. Houd daarnaast altijd voldoende geld als buffer voor onvoorziene uitgaven over.

  Beleggingstypes en aanvullende wensen en eisen

  Er zijn diverse types beleggers te onderscheiden. Welk type ben jij? Een fondsenbelegger die weinig handelt en een manier zoekt zonder een grote tijdsinvestering vermogen op te bouwen? Een aandelenbelegger die graag wil leren zelf te beleggen en aandelen wil kopen van bedrijven die hij of zij interessant vindt? Of een gespreid belegger die graag zelf wil leren te beleggen maar ook handelt in een brede mix van producten naast aandelen? Ga voor jezelf na welk type jij bent, en je nog aanvullende wensen hebt zoals een focus op duurzaam beleggen.

  Lees meer op Financer.com over onder andere de verschillende beleggingstypes met bijbehorende kenmerken.

  Verschillende beleggingstrategieën – risico

  Tot slot is het belangrijk voor jezelf na te gaan hoeveel risico je wilt en kunt lopen bij het beleggen. Beleggen met een laag risico houdt bijvoorbeeld in dat je liever op veilig speelt en geen grote kans wil lopen op verlies. Hierbij past handelen in ETF’s en beleggen in fondsen. Beleggen met een gemiddeld risico is geschikt voor iemand die relatief bestand is tegen verlies en een gezond evenwicht zoekt tussen potentiële opbrengst en verlies. Hierbij past bijvoorbeeld een gespreide portefeuille met beleggingen met een laag risico en enkele individuele aandelen waarvan je verwacht dat ze een hoog rendement zullen opleveren. Tot slot is het ook mogelijk om te beleggen met een hoog risico. Dit betekent dat je beschikt over voldoende financiële reserves om een mogelijke crisis op te vangen, en het aandurft risico te nemen voor een hoger rendement. Een beleggingsstrategie die bij dit type past, is het beleggen in (individuele) aandelen en andere risicovolle beleggingsklassen zoals CFD’s.

  Een (online) handelsplatform kiezen

  Nu je al het voorbereidende werk hebt gedaan, kun je echt aan de slag. Kies een platform dat past bij jou als belegger, bijvoorbeeld een van de populaire online handelsplatforms Degiro, eToro, MeXem en Centraal Beheer en je kunt gelijk aan de beginnen met beleggen. Succes!

  Deel dit artikel

  Lees ook

  Besparen op internet en tv: zo kun je eenvoudig geld besparen

  In dit artikel zullen we je laten zien hoe besparen op internet en tv mogelijk is. Dit varieert van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen v...

  Dit is waarom je met nieuwe Intel processors Windows 11 moet gebruiken

  Ben jij van plan om je huidige pc te upgraden of een geheel nieuwe te bouwen met wellicht een nieuwere Intel processor? Twijfel jij bovendien of je Wi...

  Interessant voor jou

  0 Praat mee