Beeldscherm in het oog

Redactie
0

Google Glass splitst de wereld der techniek: sommigen beschouwen de videobril nu al als hét apparaat in deze wereld van internet, anderen verafschuwen de bril alleen. Een glazen balk voor het oog is een kwestie van smaak. Experts gaan er echter vanuit dat Google Glass slechts een overgangsproduct is: displays voor de uitgebreide realiteit zullen de aankomende jaren worden vervangen door contactlenzen.

Het Duitse Technology Review meldt dat ingenieurs van het nationale instituut voor wetenschap en techniek (UNIST) in het Zuidkoreaanse Ulsan nu een eerste stap in die richting hebben gemaakt. De onderzoekers hebben hiervoor een normale contactlens gecombineerd met een lichtdiode en een nieuw soort transparante elektrode.

De led is daarbij aangebracht op een geleidend en elastisch mengsel van grafeen en zilveren nanodraad dat als elektrode dient. De led is door het team onder leiding van Jang-Ung Park zelf ontwikkeld. Het grafeen bestaat uit lagen koolstof die slechts een atoom dik zijn. Dat materiaal is veelbelovend voor de nanoelektronica van de toekomst.

De Koreanen gebruikten konijnen als proefdieren, waarvan de ogen ongeveer even groot zijn als die van de mens. De knaagdieren hadden zelfs na vijf uur blijkbaar nog geen last van de lenzen. Ze wreven niet met hun pootjes in de ogen en de ogen zelf werden ook niet rood. Volgens de onderzoekers werkte de elektronica ook nog probleemloos na die tijd. Aan het project deden ook twee onderzoeksteams van Samsung mee.

Ook andere teams hebben de laatste vijf jaar elektronische contactlenzen ontworpen. Het Zwitserse bedrijf Sensimed biedt al lenzen aan, waarmee patiënten met glaucoom (groene staar) langer dan 24 uur de oogdruk kunnen meten. Ook Babak Parviz van de University of Washington, een van de belangrijkste personen achter de ontwikkeling van Google Glass, heeft een vergelijkbaar systeem ontwikkeld. De modellen die tot dusver waren ontwikkeld, gebruiken echter star of niet-transparant materiaal.

Deel dit artikel

Lees ook

GitHub Copilot: dit moet je weten over deze AI-programmeerassistent

Benieuwd naar wat GitHub Copilot is en wat je er nou eigenlijk mee kunt doen? In dit artikel leggen we je uit wat je allemaal kunt doen met de AI-assi...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er