Softlink 1703084

Redactie

c't 3/2017, p. 84

Ssd langer houdbaar

Hotline-item uit c't 11/2014

Windows 8 naar AHCI omzetten

Bij de installatie van Windows 8 stond de harddiskmodus in mijn BIOS per ongeluk op 'IDE'. Wanneer ik die omzet naar 'AHCI' wil Windows niet meer opstarten. Is er een andere oplossing dan Windows helemaal opnieuw installeren?

Zet allereerst de harddiskmodus weer terug naar IDE en start Windows dan op. Je hebt nu twee opties: de moeilijke weg via het Register of een iets makkelijker manier via het 'Opstarten in veilige modus'.

Eerst de Register-methode: zet de waarde van de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEM CurrentControlSetServicesstorahciStartOverride op 0 – in de IDE-modus staat hij op 3. Boot de pc vervolgens opnieuw en ga dan meteen naar de BIOS-set-up, dus zonder Windows te laten starten. Verander in het BIOS de harddiskmodus in AHCI, sla de wijzigingen op en start de pc opnieuw. Nu zou Windows 8 de AHCI-driver zelfstandig moeten installeren. Als je het aanpassen van het Register te hachelijk vindt, kies je de Veilige Modus. Daarvoor voer je in het zoekveld (Windows+S of 'Start / Uitvoeren') 'msconfig' in. In het daarop verschijnende programma Systeemconfiguratie zet je op het tabblad 'Computer opstarten' een vinkje voor 'Opstarten in veilige modus'. Boot de pc in de BIOS-set-up. Zet daarin, net als bij de Register- methode, de harddiskmodus op AHCI en laat Windows vervolgens in de veilige modus opstarten. Dan zou het besturingssysteem de AHCI-driver moeten installeren. Start msconfig nogmaals op, verwijder het vinkje voor het opstarten in veilige modus en start de computer opnieuw op – dan zou alles goed moeten gaan.

Om Windows in AHCI om te zetten, moet je bij de Systeemconfiguratie een vinkje zetten voor 'Opstarten in veilige modus'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TrimCheck

Smartmontools

GsmartControl