Snel & goedkoop of sneller & duur: PCIe SSD test – reviews

Marco den Teuling
0

Test – Een dure PCIe 4 ssd is snel als je vaak grote hoeveelheden verplaatst, voor andere taken is een goedkopere PCIe 3.0-ssd voldoende. Voor het kiezen van de beste ssd voor je eigen systeem moet je criteria gebruiken die verder gaan dan de benchmarks.

Het kopen van een snelle en dure PCIe 4.0-ssd heeft alleen zin als je vaak grote hoeveelheden bestanden verplaatst, bijvoorbeeld voor grote games, databases of videobewerking. Voor veel andere taken, zoals dagelijks kantoorwerk, is een goedkopere PCIe 3.0-ssd ruim voldoende.

Voor sommige taken kan zelfs de Kingston NV1 volstaan als je een gok wilt nemen met de gebruikte componenten. Modders kunnen worden verleid door de RGB-verlichting van de ­Adata XPG Spectrix S20G, terwijl de FA-100 van Acer nog steeds een beetje te duur is voor de prestaties die hij biedt. De Samsung 980 heeft een kleine voorsprong in de 3.0-klasse en staat ook bij veel benchmarks aan de top.

Het kiezen van een PCIe 4.0-ssd is iets moeilijker. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, ga je voor de Samsung 980 Pro. De Teamgroup T-Force Cardea A440 is een tikkeltje sneller, maar ook slecht verkrijgbaar en duur. Zodra de prijs van de Crucial P5 Plus in de buurt komt van de 980 Pro, is dat door zijn hoge snelheid ook een goede keuze.

Dit zijn de resultaten uit de test die we in Goedkope en dure PCIe ssd’s getest – prestaties vergeleken uitvoerden


test ssd pcie snel


Acer FA100

test ssd pcie snel

De Acer FA100 komt niet uit de productie­faciliteiten van Acer, maar van BiWin – een Chinese ssd-fabrikant die onder meer ook voor HP werkt.

Het meest interessante is dat de ssd werkt met een controller van de nog relatief onbekende fabri­kant Innogrid.

Het testapparaat met 1 TB opslagruimte heeft ongeveer 160 GB SLC-­cache, waarmee de FA100 ongeveer 2,7 GB/s haalt bij het schrijven.

Met een volle SLC-cache daalt de schrijfsnelheid echter tot de helft, en we kwamen slechts tot 180 MB/s aan het eind van het schrijf­proces.

+/- PCIe 3.0

– erg prijzig

– vrij langzaam

Bekijk product

 

Adata XPG Spectrix S20G

De Adata XPG Spectrix S20G verbergt de flashcomponenten en controller onder een koellichaam dat deels van plastic is. Het doorzichtige plastic wordt waarschijnlijk vooral gebruikt om verschil­lende kleuren voor de leds op de printplaat te creëren.

Wanneer de ssd leeg is, is de SLC-­cache een enorme 330 GB, oftewel ongeveer een derde van de capaciteit. Zelfs met 90% gevuld bedroeg de kort­stondige schrijfsnelheid iets minder dan 2 GB/s, nauwelijks minder dan bij een lege ssd. Bij sequentieel lezen haalde de S20G slechts 2,5 GB/s.

+ RGB-verlichting

+/- PCIe 3.0

– langzaam

Bekijk product

 

Crucial P5 Plus

Crucials consumenten-ssd met PCIe 4.0 verschilt visueel maar weinig van de P5. Een zwarte sticker bedekt de componenten. Hij is waarschijnlijk gebaseerd op de Micron 3400. De controller en flashgeheugen komen uit eigen huis. De combinatie haalt het niveau van Sam­sungs 980 Pro, maar komt niet helemaal in de buurt van ssd’s met de Phison E18-controller.

Bij de test met H2benchw nam de schrijfsnelheid na ­circa 40 procent van de capaciteit licht toe in plaats van sterk te dalen na het vollopen van de SLC-­cache, zoals gangbaar is.

+ zeer snel

+/- PCIe 4.0

– heeft koelblok nodig

Bekijk product


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Kingston NV1 NVMe PCIe-SSD

test ssd pcie snel

De Kingston NV1 is veruit de goed­koopste huidige PCIe-ssd. Kingston geeft geen garantie dat de configuratie die in ons testexemplaar gebruikt werd ook in de toekomst zo zal zijn – hooguit zouden de snelheden gelijk moeten ­blijven.

De snelheid is acceptabel, zelfs als de ssd slechts bestanden accepteert met 100 MB/s aan het eind van een volledige schrijfactie met H2testw. Voor alle­daagse taken volstaat de ssd ondanks een vrij traag tempo: meer dan 1,7 GB/s haalt hij niet bij het schrijven.

+ erg goedkoop

+/- PCIe 3.0

– componenten onzeker

Bekijk product

 

Samsung SSD 980

De Samsung SSD 980 – zonder toevoeging – is de eerste Samsung-ssd zonder DRAM-cache. Ondanks het ontbreken van een Evo-toevoeging wordt hij gezien als de opvolger van de 970 Evo. De snelheid komt daar mee overeen, zelfs de volledige schrijfsnelheid met H2testw ligt duidelijk boven die van vergelijkbare ssd’s.

Samsung slaagt erin 1 TB NAND-­geheugen met TLC-structuur in één enkele chip te proppen – alle andere ssd’s in deze vergelijking hebben ten minste twee chips.

+ snel

+ vlot bij belasting

+/- PCIe 3.0

Bekijk product

 

Samsung SSD 980 pro

Voor de Pro-versie van de 980 gebruikt Samsung twee NAND-chips en een DRAM-component met 1 GB, wat de ssd een stuk sneller maakt dan de instapversie. Hij behoort tot de toppers bij de benchmarks, maar haalt de waarden van de Cardea A440 niet helemaal.

Het grote voordeel van de 980 Pro ten opzichte van de andere PCIe 4.0-ssd’s is de lage temperatuurstijging. Ondanks zijn hoge snelheid heeft de 980 Pro geen dik koellichaam nodig en past dus ook in dunne laptops. Niettemin behoudt hij zeer lang een hoge snelheid.

+ snel

+/- PCIe 4.0

– duur

Bekijk product

 

Teamgroup T-Force Cardea A440

Teamgroup gebruikt gangbare componenten voor een moderne snelle PCIe 4.0-ssd in de T-Force Cardea A440: snel Micron-geheugen, de Phison E18 ssd-controller en wat DRAM. Dat geeft de A440 zeer hoge snelheden, en bij schrijven met Iometer staat hij op eenzame hoogte.

Bij continu gebruik moet de A440 echter bij sommige disciplines zijn meerdere erkennen in de eigenlijk lang­zamere ssd’s van Crucial en Samsung. Bij de consistentietest haalt hij nog niet de helft van de punten van die twee ssd’s.

+ erg snel

+/- PCIe 4.0

– extreem duur

Bekijk product


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Lutz Labs en Marco den Teuling, en verscheen eerder in c’t 11, 2021, p50)


lees meer recensies in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

10 PCIe-ssd’s getest

Als je van plan bent om een nieuwe pc in elkaar te zetten, wil je daar een snelle PCIe-ssd in stoppen. We hebben tien modellen onder de loep genomen.

SATA, PCIe en M.2: connectors, protocollen en snelheden

Ssd's zijn er niet alleen met een SATA-­aansluiting en in 2,5 inch, maar in allerlei andere uitvoeringen. Sommige zijn goede alternatieven voor een st...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er