Fritzbox in het mesh-netwerk

c't-partner
0

Inhoudsopgave

    Inleiding

    AVM_FRITZBox_7590_Intro

    (Bron: AVM)

    AVM, de producent van netwerkapparatuur, heeft een beleid dat veel van de apparaten die het bedrijf produceert, lange tijd nog ondersteuning krijgen in de vorm van systeemupdates. Dat is prettig, want waar veel fabrikanten de ondersteuning voor oude apparatuur stoppen in de hoop dat je nieuwe apparaten koopt, betekent dat voor gebruikers van AVM-apparatuur dat ze lange tijd een prima werkende router kunnen blijven gebruiken. En dat deze ook nog eens alleen maar beter wordt.

    Desondanks kunnen gebruikers er toch voor kiezen om een nieuwe router aan te schaffen, omdat deze meer mogelijkheden biedt of beter geschikt is voor de veranderende vereisten van de gebruiker, of omdat blijkt dat het AVM-apparaat op den duur dan toch echt te oud is en het niet mogelijk is om het in je mesh-netwerk te integreren. Op de website van AVM vind je een lijst van nieuwe en bestaande apparaten die geschikt zijn voor mesh. Als dat het geval is, en je een oude Fritzbox hebt die je overweegt te vervangen door een nieuwe Fritzbox, dan kan het oude apparaat toch nog van pas komen, bijvoorbeeld om een mesh-netwerk op te zetten.

    AVM FRITZ!Box 3490

    De Fritzbox 3490 is al in 2014 verschenen, maar ondersteunt dankzij updates toch mesh. (Bron: AVM)

     

    Inrichten

    Een vereiste voor een mesh-netwerk is dan wel dat je AVM-apparaten gebruikt waar FritzOS 7 op draait (met uitzondering van enkele modellen met glasvezel- of kabelmodem). Je kunt in dat geval een oude router als mesh-repeater gebruiken. Mocht je bovendien ook je DECT-telefoons gebruiken via de router die dit ondersteunt, kun je de router ook als dect-repeater inzetten.

    Om de router in te richten, onderbreek je de verbinding van je pc met het reguliere netwerk, en sluit je de oude router direct op de pc aan via een ethernetkabel. Vervolgens ga je via een browser op je pc naar de webpagina van de router via fritz.box. In de interface van de Fritzbox ga je naar Systeem / Back-up, en klik je op het tabblad Fabrieksinstellingen. Als je dan op de knop ‘Fabrieksinstellingen laden’ klikt, worden alle eerdere instellingen van de Fritzbox gewist en zet je het apparaat terug naar de uitgangspositie.

    Ga vervolgens naar Thuisnetwerk / Mesh, en klik op het tabblad ‘Mesh instellingen’. Vink dan de optie aan om de Fritzbox als Mesh-repeater te gebruiken, en ook ‘Deze Fritzbox is een netwerkapparaat…’. Selecteer de optie ‘per wifi’, je wifi-netwerk en voer je wifi-netwerksleutel in.

    VM_fritzbox_02_wifi-repeater

    De configuratie van het mesh-netwerk doe je allemaal via de FritzOS-webinterface.

    Als je dit gedaan hebt en de instellingen hebt toegepast, zul je de Fritzbox via een ander IP-adres bereiken via een klikbare link in de webinterface van de router die als DHCP- server en mesh-master fungeert.

    Het kan zijn dat bij sommige apparaten het wifi niet helemaal zo werkt als gehoopt, of dat alleen het 2,4 GHz, en niet het 5 GHz netwerk wordt doorgegeven. In deze gevallen is er natuurlijk de mogelijkheid dat een toekomstige FritzOS-update deze mankementen kan verhelpen. Als er delen in je huis zijn met heel slecht of geen wifi-bereik, dan is het wellicht een optie om een nieuwe repeater aan te schaffen.

    Repeater

    Als je geen oude Fritzbox in huis hebt, biedt AVM ook een reeks wifi-repeaters aan om je mesh-netwerk in huis op te zetten of uit te breiden. Het installeren van de repeaters is heel eenvoudig: je steekt de repeater in het stopcontact, drukt op de connect-knop, en drukt ook op een knop op de router. Na ongeveer een halve minuut duikt de repeater op in het mesh-wifi van de Fritzbox.

    Op de repeaters van AVM zit ook een ethernetpoort. Deze kun je gebruiken om apparaten zoals een printer, die geen wifi-verbinding ondersteunen maar wel een ethernet-poort hebben, met het netwerk te verbinden. Daarnaast kun je de ethernetpoort op de repeater ook gebruiken om de verbinding met de router via een ethernetkabel te laten lopen. Dit is de ideale optie, omdat de repeater dan via deze zogenaamde backbone over een kabel met de router communiceert in plaats van via wifi. Dit heeft het voordeel dat de bandbreedte die normaal gereserveerd zou worden voor de draadloze backbone-verbinding met de router, nu voor wifi-verbindingen kan worden gebruikt, en dat de verbinding niet belemmerd wordt door muren of de afstand tussen router en repeater.

    De nieuwe FRITZ!Repeater-Generatie

     De nieuwe generatie Fritz repeaters van AVM. Dankzij de ethernetpoorten aan de onderzijde kun je ook een bekabelde backbone gebruiken of apparaten zonder wifi maar met een ethernet-poort in je netwerk integreren.

    Powerline-mesh

    Het is echter niet altijd mogelijk of wenselijk om een ethernetkabel door alle plafonds en kamers in een huis te trekken. Als het wifi-signaal van je router niet alle hoeken van je huis bereikt, het wifi-signaal van de repeaters door muren te zeer wordt verzwakt en je geen kabels kunt of wilt trekken, is het ook mogelijk een mesh-netwerk op te zetten via powerline-adapters met ingebouwde wifi-zenders, waarbij de netwerkverbinding via de stroomkabel gaat.

    Powerline werkt met minimaal twee apparaten, waarvan je er een in een stopcontact steekt bij de router in de buurt. Deze powerline-adapter sluit je via een ethernetkabel aan op de router, of – afhankelijk van het model – hij maakt een draadloze verbinding met de router. Vervolgens plug je de andere adapter in een stopcontact in de ruimte waar je de wifi wilt ontvangen. De twee adapters maken dan via het stroomnetwerk contact met elkaar, en de verbinding is al klaar.

    FRITZ!Powerline 1260E WLAN Set

    Powerline adapters koop je meestal per set. Je kunt er ook nog een losse adapter bijkopen als er meerdere ruimtes zijn die te ver van elkaar en van de router af liggen en waar je een internetverbinding nodig hebt.

    In theorie zijn gigabit-verbindingssnelheden mogelijk, al zul je dat in de praktijk niet altijd halen. In de meeste situaties zal de snelheid echter ruim voldoende zijn voor de gemiddelde internetverbinding. De verbindingssnelheid van powerline wordt mede beïnvloed door de manier waarop het stroomnet in het huis is aangelegd, en of de verbinding via dezelfde groep gaat of niet. Ook mag je de powerline stekkers niet in een verlengkabel steken. Het is altijd aan te raden een beetje te experimenteren met de verschillende stopcontacten die je tot je beschikking hebt – verschillende combinaties kunnen verschillende resultaten opleveren.

    Het installeren is ongeveer even eenvoudig als het koppelen van een repeater: je steekt de powerline-adapters in het stopcontact, paird ze onderling met een druk op de knop, en maakt vervolgens verbinding met de router via de wps-knop. Meestal werkt dan alles al prima en kun je lekker surfen of streamen.

    In sommige gevallen kan het gebeuren dat de adapters gepaird zijn en je ook al een wifi-signaal ontvangt, maar dat de mesh-functionaliteit nog niet actief is. Dat herken je aan het blauwe mesh-symbooltje in het overzicht van de Fritzbox-webinterface. Verschijnt dat ook na enige tijd niet, kan het helpen de powerline-adapters te resetten naar de fabrieksinstellingen. Op de AVM-website vind je veel informatie en uitgebreide handleidingen over het integreren van je powerlineverbinding in het mesh-netwerk.

    Meer over

    NetwerkenWifi

    Deel dit artikel

    Lees ook

    Cybersecurity en veilig zakendoen

    Bijna alle bedrijfsprocessen zijn in meer of mindere mate afhankelijk van je digitale infrastructuur. Hackers richten zich daarbij steeds vaker op spe...

    De beste ASUS laptop deals tijdens Black Friday 2024

    Black Friday is hét moment om geweldige deals te scoren, en dit jaar doet ASUS ook mee met indrukwekkende kortingen op hun populaire laptops. Of je nu...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er