Flexibele serveropties met de Gigabyte R282-Z96

c't-partner
0

Met ondersteuning voor AMD’s nieuwste 3e generatie EPYC-processors, is de Gigabyte R282-Z96 een server die is ontworpen als optimaal platform voor een zeer breed scala aan verschillende toepassingen.

Gigabyte R282-Z96

AMD’s EPYC-processors hebben de mogelijkheden van servers naar een nieuw niveau getild. Het grote aantal kernen, de prestaties en functies geven servers die deze technologie gebruiken een enorm scala aan toepassingen en een enorme flexibiliteit. De Gigabyte R282-Z96 is bijvoorbeeld een dual-socket 2U rackmount server die beschikbaar is in een groot aantal configuraties om te voldoen aan verschillende werklasten en gebruiksscenario’s.

AMD Epyc

(Bron: Gigabyte)

Centraal bij de R282-Z96 staat de ondersteuning voor de nieuwste generatie AMD EPYC 7003-serie processors, met de codenaam “Milan” die binnenkort beschikbaar zal zijn. De 7003-serie bouwt voort op de reeds uitgebreide mogelijkheden van de AMD EPYC 7001 “Naples” en 7002 “Rome”. Elke cpu uit de 7003-serie kan tot 64 cores integreren, wat betekent dat de dual-socket R282-Z96 server in totaal tot 128 cores en 256 threads ondersteunt, ontworpen om rekenintensieve workloads, inclusief HPC, mogelijk te maken. De nieuwe cpu’s uit de 7003-serie bevatten nu een 32 MB Level 3-cache, die voor alle cores gelijk toegankelijk is. Dat zorgt voor minder geheugenlatentie en betere prestaties bij grote datasets en grote virtuele machines.

Servers zoals de R282-Z96, die meer cores ondersteunen, zijn vooral nuttig in sterk gevirtualiseerde omgevingen. De hoge core-dichtheid betekent dat de aanschafkosten van een x-aantal virtuele machines lager zijn dan de aanschaf van meerdere servers met een lager aantal cores. Dit gaat bovendien gepaard met een lager stroomverbruik bij een grootschalige uitrol en een lagere Total Cost of Ownership.

Een ander essentieel onderdeel van een sterk virtualisatieplatform is de snelheid en de totale capaciteit van het geheugen waarmee het kan worden geleverd. Sinds de 7002-serie ondersteunen AMD EPYC-processors tot 4 TB snel 3200MHz DDR4-geheugen in een achtkanaals-configuratie. De R282-Z96 biedt plaats aan maximaal 32 RDIMM’s of LRDIMM’s met 128 GB per module, wat betekent dat hij de volledige capaciteit van 4 TB van de AMD EPYC-processor kan benutten. Daarmee kun je in een virtualisatiescenario dat krachtige multicore-VM’s met elk veel geheugen vereist, een flink aantal VM’s draaien met voldoende specificaties per VM.

Gigabyte R282-Z96 AMD Epyc

Gigabyte R282-Z96-systeem blokdiagram (Bron: Gigabyte)

Een belangrijk voordeel van AMD EPYC-processors ten opzichte van concurrerende cpu’s is de ondersteuning voor PCI Express 4 en 128 lanes per cpu. Dit biedt veel mogelijkheden voor snelle randapparatuur en opslag. De R282-Z96 is ongelooflijk flexibel wat de ondersteuning van verschillende opslagconfiguraties betreft. Je kunt er tot 12 hot-swappable 3,5 inch schijven in plaatsen, waarvan er vier PCI Express 4 NVMe-ssd’s kunnen zijn. Dit biedt de mogelijkheid om veel extreem snelle opslag te gebruiken. De maximale bandbreedte van PCIe 4 (64 GB/s) is enorm voordelig voor virtualisatie, maar ook voor toepassingen voor databaseanalyse, waarbij veel en snel werkgeheugen en een low-latency Level 3 cacheconfiguratie in combinatie met snelle opslag het verwerken van grote datasets stukken sneller en efficiënter maakt.

Voor toepassingen waarbij capaciteit belangrijker is dan pure snelheid, betekent de ondersteuning voor acht extra SATA- of SAS-schijven (SAS vereist een aparte insteekkaart) dat de R282-Z96 vele terabytes aan opslag kan hosten. Dit omvat ook een selectie aan hot-swap bays die beschikbaar zijn voor redundante configuraties. Met veel redundante schijven kan één enkele server een aanzienlijke hoeveelheid opslag in een RAID-array bieden, wat de inzet van een aparte back-upserver en een apart netwerk voor alleen opslag, zoals Fibre Channel, overbodig kan maken.

De R282-Z96 biedt ook vier PCI Express 16x-slots, waarvan er drie kunnen worden voorzien van dual-width gpu’s. Dit is voldoende capaciteit om een zeer krachtig GPU compute-platform te ondersteunen met behulp van AMD Instinct of Nvidia-gpu’s. Het Gigabyte-platform is ook Nvidia-gecertificeerd voor schaalbaarheid, functionaliteit, beveiliging en performance. Dit biedt meerdere opties voor high density-computing op het Gigabyte-platform, met een scala aan mogelijke toepassingen. Een daarvan is virtualisatie met gpu-versnelling, wat steeds belangrijker wordt voor het leveren van VM’s aan eindgebruikers zoals virtuele desktops. Zulke workloads worden nu gebruikt voor grafisch-intensieve taken, zoals technisch ontwerp, olie- en gasvisualisatie, content-creation en CAD/CAM-toepassingen. Bij dergelijke toepassingen wordt het ook steeds belangrijker om krachtige gpu-versnelling te kunnen bieden met een rackserverplatform.

Gigabyte R282-Z96 NVIDIA-Certified

(Bron: Gigabyte)

Gpu-computing is ook van toenemend belang voor de opkomende machine learning- en AI-toepassingen, die dit naast krachtige cpu-computing nodig hebben. Het is ook noodzakelijk bij industriële toepassingen zoals computer vision, waarbij gpu-versnelling een vereiste is voor snelle realtime-verwerking van videobeelden voor gezichtsherkenning en voorspellende activiteitenanalyses. Een andere toepassing die kan profiteren van de meervoudige krachtige grafische acceleratie die de R282-Z96 ondersteunt, is digital signage. Sterke gpu-rekenplatforms kunnen daarbij de kern vormen van een systeem dat in staat is een array aan te sturen van grote, openbare schermen waarop reclame- en promotieboodschappen worden getoond, waarbij zeer hoge pixelresoluties dan mogelijk zijn.

Servers die veel kernen, veel geheugen en de mogelijkheid om veel snelle opslag onder te brengen kunnen combineren, zijn interessant met het oog op hyper-converged infrastructure (HCI) systemen. Door deze drie kenmerken in één behuizing onder te brengen, wordt een aparte opslagarray en bijbehorende infrastructuur overbodig naast de computing-nodes. HCI kan aan een groot aantal gebruikers worden geleverd vanuit een enkele behuizing, of een rack met alles op een plek, wat het beheer efficiënter maakt en een lagere TCO als resultaat heeft.

Naast een hoog aantal cores, belooft het AMD EPYC-platform ook een robuuste beveiliging. Dankzij de Infinity Guard-technologie beschikt de processor over unieke hardwarematige beveiligingsfuncties. Dit omvat Secure Root-of-Trust, dat aanvallen op firmwareniveau voorkomt, veilige geheugenencryptie die beschermt tegen cold boot-aanvallen, en veilige versleutelde virtualisatie, waarmee voorkomen kan worden dat VM’s elkaar kunnen benaderen. Dit houdt VM’s gescheiden, zodat zelfs als er één wordt gecompromitteerd, deze niet kan worden gebruikt om andere VM’s aan te vallen. De derde generatie EPYC-processors zijn bovendien voorzien met Secure Nested Paging, waarmee de VM’s nog sterker kunnen worden geïsoleerd. Het mooiste hieraan is dat omdat deze functies op hardwareniveau werken, er geen extra softwareondersteuning nodig is. IT-afdelingen die de Gigabyte R282-Z96 gebruiken voor virtualisatie-workloads hoeven zich zo geen zorgen te maken over de beveiliging.

Een server die volledig uitgerust is met dubbele processors, meerdere gpu’s en veel opslag, heeft ook een sterke en betrouwbare voeding nodig. Om aan alle componenten stroom te leveren, is de Gigabyte R282-Z96 voorzien van dual-redundante 2000W PSU’s met 80 PLUS Platinum efficiëntie, die ontworpen zijn om betrouwbaar stroom te leveren zonder onderbreking, ook in het geval dat een PSU uitvalt.

Het Gigabyte R282-Z96 serverplatform toont aan wat er mogelijk is met de nieuwste 3e generatie AMD EPYC-processors. Het ondersteunt AMD’s maximale aantal cores, de optie om tot 4TB snel acht-kanaals werkgeheugen te gebruiken, multi-gpu versnelling en enorme opslagcapaciteit, allemaal in één 2U rack-mount systeem. De Gigabyte R282-Z96 is een platform dat is gebouwd om flexibel te zijn en richt zich op een breed scala aan serverwerklasten, van big data-analyse en HPC tot virtualisatie en HCI.

Ontdek hoe Gigabyte-servers de computerbehoeften van uw organisatie naar een hoger niveau kunnen tillen.

Binnenkort beschikbaar bij ServerDirect

 

Deel dit artikel

Lees ook

De voordelen van AMD Instinct in GIGABYTE-servers

High Performance Computing (HPC) en AI stellen steeds hogere eisen aan servers. GIGABYTE gebruikt AMD's Instinct MI300 Series-platform in de G383-R80 ...

Verbeter AI-bedrijfsresultaten met HPE

AI kan veel bedrijfswaarde creëren, je moet echter een aantal zaken goed voor elkaar hebben voordat AI ook inderdaad waardevol is voor je organisatie...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er