Edge-computing in opmars: wat is het?

Redactie
0

Inhoudsopgave

In productiehallen en bij logistieke bedrijven worden steeds meer servers gebruikt. We laten zien wat dergelijke edge-servers typeert en hoe ze afwijken van IoT-apparaten.

Als de term edge-server je niets zegt, ben je niet de enige. Ook fabrikanten hanteren die term verschillend.

Edge-computing

Onder edge-computing wordt in het algemeen de snelle dataverwerking aan de rand van een (bedrijfs)netwerk verstaan – vandaar de naam edge. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen edge-gateways, edge-routers en edge-servers. Die laatste stellen een bepaalde dienst continu en met lage latentie beschikbaar voor edge- en IoT-apparaten om de clients binnen een bepaald tijdvenster te kunnen bedienen.

Gigabyte node edge computing

Iedere node heeft een eigen 7003-processor en ruimte voor acht DIMM’s.

Als de IoT-apparaten zelf geen ethernet hebben, kunnen edge-gateways dat ondervangen. Zij zijn de intermediair tussen industriële bussystemen als CAN-bus, ZigBee en ethernet. Edge-gateways zijn vaak spat­waterdicht en kunnen zowel hoge als lage temperaturen aan. Dat geldt voor edge-servers en -routers vaak ook.

Edge-servers zijn vaak wel moeilijk te beveiligen omdat fysieke toegang in een hal of ergens buiten makkelijker is dan in een dichtgetimmerd datacentrum. Daarom wordt het systeem vaak centraal op afstand gemonitord en beheerd via het netwerk of internet.

Zo’n server moet dus over een BMC (Baseboard Mana­gement Console) beschikken. IoT-gateways hebben die in de regel niet.

Handzaam

Een edge-server moet compact zijn, en dat is de laatste jaren makkelijker geworden. Door SoC’s en ssd’s te gebruiken is het aantal componenten gedaald. Met minder onderdelen kan ook minder kapot. Door zonder ventilator te werken is het aantal mechanische onderdelen ook tot een minimum terug gebracht.

De behuizing wordt dan vaak als koeling gebruikt. Edge-servers hebben vaak rackafmetingen of zijn los te monteren. De rackversies zijn meestal lang niet zo diep dan servers in rekencentra. Dat betekent meestal dat er minder opslagruimte is om ruimte voor uitbreidingsslots over te houden.

Edge-locaties moeten de data die door de clients gegenereerd worden vaak nog bewerken voordat die naar de rekencentra gestuurd kunnen worden, en daar zijn over het algemeen extra kaarten voor nodig.

Edge-servers zijn meestal niet duurder dan reguliere rackservers. Vaak zijn ze zelfs goedkoper omdat er minder opslagruimte nodig is. Dat ligt voor een deel natuurlijk ook aan het gebruiksdoel.

Een computer zonder Baseboard Management Controller (BMC) is echter geen server. Het installeren van het besturingssysteem wil je immers van achter je bureau doen. En je wilt ook geen systeemaccount moeten aanmaken om het systeem te kunnen monitoren.

BMC wordt gebruikt voor dingen als beheer op afstand en monitoring. Maar het grootste voordeel van een BMC is automatisering. In grote set-ups wil je je servers niet individueel beheren, maar integreren in je beheer­systeem. Dat maakt het eenvoudiger te bedienen en om updates automatisch te pushen.

Nieuwe edge-servers

AMD’s Epyc-processors hebben de mogelijkheden van servers naar een nieuw niveau getild. Het grote aantal kernen, de prestaties en functies geven servers die deze technologie gebruiken een enorm scala aan toepassingen en een enorme flexibiliteit.

De nieuwste generatie AMD Epyc 7003-serie processors met de codenaam ­Milan bouwt voort op de reeds uitgebreide mogelijkheden van de AMD Epyc 7001 Naples en 7002 Rome.

Een belangrijk voordeel van AMD Epyc-processors ten opzichte van concurrerende cpu’s is de ondersteuning voor PCI Express 4 en 128 lanes per cpu. Dat biedt veel mogelijkheden voor snelle randapparatuur en opslag.

AMD Epyc cpu's

Iedere node heeft een eigen 7003-processor en ruimte voor acht DIMM’s.

De H242-Z11 (A00) van Gigabyte is een server die al gebruik maakt van die nieuwe 7003- processor. Hij kan vier nodes herbergen en beschikt over vier 2,5-inch hot-­swappable NVMe-­ssd-bays. De server met zijn ­nodes wordt gevoed door twee 1200W redundante voedingen (80 Plus Platinum).

Iedere node beschikt over een LGA 4094-socket met ruimte voor acht DDR4-DIMM’s en heeft twee gigabitpoorten en een MLAN-aansluiting. Naast M.2-slots met een PCIe Gen3 x4-interface zijn er nog een low-profile PCIe Gen3 en Gen4 x16-expansieslot voor de voor edge-computing vaak noodzakelijke uitbreidingen.

Dat de H242-Z11 meer is dan een gewone klassieke server blijkt uit het feit dat er vier nodes in een toch al kleine formfactor passen. Dat maakt hem zeer eenvoudig te onderhouden omdat je een enkele node kunt verwijderen terwijl de andere nodes operationeel blijven.

Ook het hot-swap ontwerp van de ventilators maakt het eenvoudig om die te vervangen terwijl de server blijft draaien. Door de vier cpu’s (één per node) komt er veel rekenkracht naar de rand van het netwerk. Dat vermindert de behoefte aan rekenkracht in een rekencentrum


Voordelen Gigabyte H242-Z11 (rev A00)

1. Hoge I/O-doorvoer door gebruik te maken van de nieuwste AMD Epyc 7003-processors. Gigabyte-servers en AMD Epyc 7003-processors leveren de hoogst mogelijke I/O-doorvoer om de weg vrij te maken voor snelle communicatie tussen cpu en versneller in HPC en data-analyse.

2. Maximale geheugensnelheid, zelfs bij gebruik van 2 DIMM’s per kanaal. Giga­bytes serverplatforms geven je een prestatievoorsprong met meer geheugen­capaciteit bij hogere snelheden.

3. Klaar voor OCP 3.0, de voordelen zijn eenvoudiger onderhoud en een grotere thermische envelop. Gigabytes H242-Z11-server heeft een OCP 3.0-slot voor de volgende generatie PCI 4.0-add-on-kaarten, die eenvoudiger onderhoud en grotere thermische voordelen bieden.

4. Beveiliging met RoT- en TPM 2.0-­module. In het silicium is bescherming ingebouwd om ervoor te zorgen dat systemen niet kwetsbaar zijn voor beveiligingsaanvallen of cyberbedreigingen. De Root of Trust (RoT) op hardwareniveau helpt het systeem te isoleren wanneer het opstartproces begint om er zeker van te zijn dat een geverifieerde code gebruikt wordt.

5. Gigabyte Server Management (GSM) tool. Gigabyte biedt gratis server-­management-applicaties via kleine ingebouwde (BMC-)processors, die de server-health monitoren, geschikt zijn voor remote troubleshooting, het resourcegebruik monitoren en server-downtime reduceren.

6. Certified Ready met meerdere softwarepartners. Gigabyte is als lid van belangrijke software-alliantiepartnerprogramma’s in staat om snel gezamenlijke oplossingen te ontwikkelen en te valideren, waardoor klanten hun datacenters kunnen moderniseren en snel, flexibel en kostenoptimaal IT-infrastructuur en -applicatie­services kunnen implementeren. Gigabyte-­servers hebben een compatibiliteit over verschillende ecosystemen.

Gigabyte H242-Z11 edge computing

De H242-Z11 kan vier nodes herbergen.


 

Remote beheer

Het remote kunnen beheren van apparaten wordt steeds belangrijker. Gigabyte heeft met GSM (Gigabyte Server Management) dan ook een eigen BMC-shell ontwikkeld. Een GSM-server maakt het mogelijk meerdere servers te monitoren.

Een lokale GSM-agent levert daarbij extra node-informatie. Met de GSM Mobile-app kunnen de servers dan remote gemanaged worden. Met een aparte plug-in kan dat ook met VMwares vCenter.

Remote beheer Gigabyte

Met het GSM-systeem zijn meerdere servers op verschillende manieren remote via BMC te beheren.

Edge-toekomst

Het begrip edge-server is ruim, daar valt van alles ­onder. Niet alle systemen voldoen aan de klassieke kenmerken van een server, namelijk redundante voeding, redundant geheugen en remote beheer met BMC.

Maar daar komen eigenschappen als draadloze toegang, gelijkstroomvoeding en rugged-design voor in de plaats. Ook wat de afmetingen betreft verschillen de systemen sterk. Maar de overeenkomsten zitten in de krachtige cpu en snelle netwerkverbindingen.

En omdat de ontwikkelingen op dat gebied voortgaan, zullen edge-­servers een steeds grotere rol in de IT-infrastructuur gaan innemen – maar dan wel met remote beheer ­natuurlijk.

Het is niet te voorzien welke ontwikkelingen van invloed zullen zijn op de toekomst van edge-computing. Steeds meer data worden verbruikt door apparaten die zich dicht bij de eindgebruiker bevinden. Al die data moeten worden verwerkt – en dat in real-time.

Een voorbeeld daarvan is 5G, waar lage latency en hogere bandbreedte beschikbaar moeten zijn voor client-apparaten zoals telefoons, tablets en VR-brillen, om er maar een paar te noemen. Al die data moet worden verwerkt en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de client, omdat dat de latency verbetert en de rekencentra ontlast.

Daarom is de verwachting dat in de edge-netwerken meer rekenkracht nodig gaat zijn. Een edge-server als de H242-Z11 combineert dan ook een hoge dichtheid met een kleinere formfactor die geschikt is voor dergelijke toepassingen.

Deel dit artikel

Lees ook

Server op microformaat: HP ProLiant Microserver Gen 10

De compacte server van Hewlett Packard Enterprise is al jarenlang een populair apparaat dat voor rond 400 euro verkrijgbaar is. De nieuwste generatie ...

Epyc servermoederbord Gigabyte MZ72-HB0

Het MZ72-HB0-servermoederbord van Gigabyte is van alle gemakken op servergebied voorzien en geschikt voor de nieuwste Epyc-processors van AMD.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er