MSI PRO 24X-10M alles-in-een-pc

Noud van Kruysbergen
2

De MSI PRO 24X oogt als een monitor met een wat groter achterwerk, maar is een heuse laptopvervanger met alle mogelijkheden van dien.

MSI PRO 24X-10M

(Bron: MSI)

All-in-one-pc’s zijn nooit echt populair geworden, het ging vaak om een zware monitor met een complete pc ingebouwd. De maar net 4 kilo wegende MSI PRO 24X heeft een complete mini-pc aan de achterkant en past overal zonder dat hij meteen aandacht trekt. Als je een draadloze toetsenbord/muis-combinatie gebruikt, is het aantal kabels gereduceerd tot één, namelijk van de voeding – een dun draadje naar de externe 19V-laptopvoeding.

Hardware

Dat laatste geeft meteen aan wat de PRO 24X eigenlijk is: er zit een complete laptop in de behuizing ingebouwd. De processor is een 10e generatie 14-nm Intel Core i5-10210U Comet Lake, die nominaal op 1,6 GHz geklokt is. Idle met wat tekstverwerking loopt hij op 800 MHz, maar bij inspanning kan hij tot 4,2 GHz gaan. De TDP van 15 watt biedt niet zoveel ruimte. MSI had kunnen kiezen om de ventilator dan wat harder te laten draaien, maar heeft besloten om de processor wat sneller af te knijpen. Dat heeft tot gevolg dat het apparaat in de dagelijkse praktijk prettig stil werkt, en de ventilator nooit irritant aanwezig is.

Er zitten twee schijven in: een systeem-ssd van 250 GB en een data-hdd van 1 TB. Het nadeel van een laptop is dat je die moeilijk open kunt krijgen om de schijf te vervangen, maar MSI heeft dat bij de PRO 24X opgelost met een klepje aan de achterkant, waar je de 2,5-inch tweede schijf uit kunt schuiven en vervangen.

De aansluitingen zijn goed bereikbaar aan de achterkant, waarbij twee usb-poorten, de koptelefoonuitgang en de aan-uitknop op de linker rand van de behuizing zitten. Op de HDMI-poort kun je een tweede monitor aansluiten en het geluid van de 2,5W-speakers is goed genoeg voor systeemgeluiden en doorsnee YouTube-filmpjes. Het matte 24-inch display heeft een kijkhoek van 178 graden en is ook vanaf opzij en van boven goed te bekijken zonder al te veel kleurverschuivingen.

MSI PRO 24X-10M

Software

Standaard wordt Windows 10 Home geïnstalleerd, maar Windows 10 Pro is een optie en een aanrader. Door de keuze voor Home kun je namelijk de versleuteling met BitLocker niet gebruiken, al zit er wel een TPM-2.0-chip ingebouwd. Uit dat laatste blijkt ook wel dat het hier om laptoptechniek gaat, waar encryptie voor onderweg een grote rol speelt. De PRO 24 X is natuurlijk niet bedoeld om overal mee naartoe te nemen.

Naast een 60-dagen trialversie van Norton is MSI gelukkig bescheiden geweest in het installeren van extra software. Office 365 hoeft alleen nog geactiveerd te worden. MSI heeft daarnaast de programma’s Audio- Director, ColorDirector, PhotoDirector 10 Essential en PowerDirector 10 Essential van Cyber Link geïnstalleerd, die je allemaal gratis kunt registreren voor updates, plus een eigen QuickSettings Service. Je systeem hoeft dus niet meteen opgeschoond te worden bij de eerste keer opstarten.

De meegeleverde V-vormige voet is snel gemonteerd, maar daarmee staat de hoogte meteen ook wel vast en is de kantelbaarheid beperkt van -7 tot +15 graden. Je kunt het hele apparaat echter ook aan een 75mm-VESAhouder bevestigen.

De twee Gigabit-netwerkpoorten deden even de wenkbrauwen fronsen. Waarom zou je op een dergelijk apparaat twee poorten willen hebben? MSI heeft daar echter een filosofie over: de ene poort gebruik je voor je LAN en de andere poort om op internet te gaan, zodat je die twee werelden gescheiden kunt houden. We betwijfelen of daar in de praktijk veel gebruik van zal worden gemaakt. Bij het draadloze wifi is het jammer dat er niet voor 802.11ax is gekozen en je het met 11ac moet doen – al zal dat in de meeste thuis- en zakelijke situaties nog lang genoeg voldoen.

Laptopalternatief

Naast de geteste Core i5-versie van 900 euro versie is er een Core i3-variant met alleen een 512GB-ssd voor 750 euro. Die prijzen zijn zeker concurrerend met laptops die hetzelfde presteren. Met de MSI PRO 24X heb je dan een stabiele opstelling met een mooi 24-inch scherm, zodat dit in huis een prima alternatief kan zijn voor een laptop.

MSI PRO 24X-10M alles-in-een-pc
FabrikantMSI
Processor, geheugenIntel Core i5-10210U 1,6 GHz, 8 GB (16 GB max) DDR4
Display, graphics, opslagIPS mat 23,8” full-hd, Intel UHD 1 GB shared, 250 GB M.2-ssd + 1 TB SATA-hdd
AansluitingenHDMI (1.4), 4 × USB 3.1, 2 × USB 2.0, 2 × RJ-45 (Gigabit), voeding, lijnuitgang, microfooningang
DraadloosWi-Fi 5 802.11ac, Bluetooth 4.2
Prijs€ 899

 

Meer hardware nieuws lees je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE review: stil én goede prestaties

In deze review werpen we een blik op de Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE. Deze videokaart overtreft de RX 7800 XT in snelheid, en dit model van Sapph...

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
willem
Lezer
willem

Kan ik mijn MSI Pro 24 ook als monitor gebruiken ?

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

De HDMI-poort dient alleen als uitgang om een 2e monitor aan te sluiten, dus dit kan niet.