Mercku M2 Hive mesh-systeem

Noud van Kruysbergen
0

Het Mercku-meshsysteem heeft een originele invalshoek: het M2 Hive-netwerk is gebaseerd op een bijenzwerm met een bijenkoningin (Queen) en een aantal werkbijen (Bees). Dat bijenvolk moeten met zijn allen dan je hele huis van wifi kunnen voorzien.

Het installeren van het Queen-basisstation is erg simpel: sluit het met een kabel aan op je router en sluit de voeding aan. Maak met een mobiel apparaat verbinding met het Mercku-wifinetwerk en vul bij de Mercku-app een wifinaam en wachtwoord in en klaar. Er wordt automatisch een gecombineerd 2,4/5GHz-wifinetwerk opgezet, waarbij vanzelf de sterkste band wordt gekozen.

De Queen heeft mogelijkheden om als complete router te fungeren, waaronder port-forwarding en een (PPTP/L2TP-)VPN, maar in de praktijk zul je hem bij de ‘Advanced settings’ waarschijnlijk meteen in ‘Bridge mode’ zetten. Je verliest dan echter ook de mogelijkheid een gastenwifi te activeren.

Door de functie ‘Smart Connect’ is er maar één wifi-SSID en wordt automatisch de beste wifiband gekozen. Dat werkte vrij goed, het overschakelen ging vanzelf en zonder haperingen. Als je die functie uitzet, wordt de oorspronkelijk opgegeven SSID voor de 2,4GHz-band gebruikt en krijgt die SSID de toevoeging ‘-5G’ voor de 5GHz-band.

Mercku M2 Hive mesh-systeem
Het installeren van de M2 Bee-nodes gaat overeenkomstig simpel: stop de Bee in een stopcontact, druk op de resetknop en klik in de app of bij de webinterface van mywifi.mercku.tech op ‘Add a node’. De Bee wordt vanzelf gevonden en ingesteld. Het positioneren van een Bee is wel van belang. De enkele antenne moet dat immers wel aankunnen. En er moet natuurlijk net een stopcontact in de buurt zijn – dat je dan ook niet meer kunt gebruiken. Even experimenteren loont dus.

Met de functie ‘Increase Mesh coverage’ kun je het 2,4GH-bereik wat vergroten, maar dat gaat dan ten koste van wat snelheid. Hoe eenvoudig het systeem ook te installeren is, het gaat om de resultaten in de praktijk. Daaruit blijkt waar de sterke en zwakke punten van het Hive-­systeem zitten: dichtbij het basis­station gaat het lezen van een 200 MB groot bestand met een snelheid van 140/412 Mbit/s (2,4-/5GHz). Op een grotere afstand door een paar muren zakt dat tot 67/48 Mbit/s.

Zet je daar dan een hulp-Bee tussen, dan stijgt die snelheid weer naar 125/89 Mbit/s. Als je dat dan vergelijkt met een Linksys Velop-mesh met respectievelijke waarden van 94/376 Mbit/s dichtbij, 53/79 Mbit/s veraf en 79/318 Mbit/s met een mesh-­Velop, dan blijkt dat het Mercku-systeem eigenlijk het best scoort op het 2,4GHz-gebied.

De prijs voor een bijenzwerm kan wel een struikelblok zijn: een Queen kost 129 euro en een Bee 69 euro. Een Hive-set met een basisstation en vier nodes komt op 330 euro. Een driepak Linksys Velop kost op dit moment net wat minder en levert met minder componenten meer dekking en een hogere 5GHz-snelheid.

Mercku M2 Hive mesh-systeem

wifi2,4 GHz: 300 Mbit/s (802.11a/b/g/n),  5 GHz: 867 Mbit/s (802.11a/n/ac)
WAN / LANGigabit / Gigabit
afmetingenQueen: 10 × 10 × 12,5 cm Bee: 6 × 6 × 6,5 cm
prijs€ 330 (set met Queen en 4 Bees)

Meer over

NetwerkenWifi

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er