Softlink 2103132

Noud van Kruysbergen
Links bij het artikel uit c't 3/2021 op pagina 132

iSH Shell: Linux onder iOS

Interview met ontwikkelaar Theodore Dubois

iSH-ontwikkelaar Theodore Dubois beschrijft hoe de app is ontwikkeld en welke problemen er moesten worden opgelost.

Hoe ben je er toe gekomen om iSH Shell te ontwikkelen? Lost de app een concreet probleem uit je dagelijks leven op?

Ik ben eraan begonnen omdat het me een leuk project leek te worden en omdat ik er zeker van was dat het mijn kennis over x86 en Linux zou vergroten. Dat de software handig is, is een mooi bijeffect.

Waarom heb je besloten om een x86-emulator te bouwen voor het ARM-platform van iOS-apparaten? Waarom is de basis niet ARM-Linux?

Toen ik begon met het ontwikkelen van iSH, had ik gewoon meer kennis van x86 dan van ARM. Dus ik ging gewoon sneller vooruit. Maar de architectuur is niet zo cruciaal – ik zou sowieso een interpreter moeten bouwen omdat er geen door Apple goedgekeurde manier is om virtualisatie te gebruiken voor apps die in de App Store moeten komen.

Het woord Apple is gevallen. Je hebt ongeveer twee jaar aan iSH gewerkt en er was een lange bèta-testfase. Nu staat de software officieel in de App Store. Was het een verrassing dat Apple het vrijgegeven heeft?

Nee, niet echt. We hebben nauw samengewerkt met Apple om ervoor te zorgen dat de app voldoet aan alle richtlijnen.

Is iSH een one-man-show of een communityproject? Hoeveel ondersteuner heb je?

Het grootste deel van de code was al door mij geschreven, maar ik heb veel bijdragen ontvangen van de community. Het is altijd leuk als anderen pull-verzoeken indienen. Overigens, als je wilt deelnemen, kun je ons vinden op Discord (zie de link onderaan).

Wat is je favoriete functie van iSH Shell?

Ik denk dat het de mogelijkheid is om bestanden heen en weer te verplaatsen tussen de shell-sandbox en andere iOS-apps via de Bestanden-app. Op een iPad kun je bijvoorbeeld het scherm splitsen en met een editor als Textastic aan de linkerkant schrijven en het script aan de rechterkant uitvoeren in de shell.

Discord-server van het project

GitHub-repository van het project

Link naar app in de App Store