Softlink 1709122

Alieke van Sommeren

c't 9/2017, p. 122

Profiel naar keuze

Monitorprofielen

AdobeRGB

Mocht dit profiel op je pc niet aanwezig zijn, kun je hem zo rechtstreeks vanuit Adobe downloaden in de vorm van AdobeRGB (1998). Er zit een pdf bij met extra detailinformatie.

DCI-P3

Voor het geval je monitor DCI-P3-gekalibreerd is of daarop is in te stellen. Er zijn drie profielen, elk met een eigen witpunt. Kies de variant die bij je monitor past (check de handleiding).

QuickMonitorProfile

Een aantal monitoren leveren een eigen profiel mee die in DCC uit te lezen zijn. Onze ervaring is dat de profielen niet erg nauwkeurig zijn. Zie het als een laatste keus als je via de fabrikant geen profiel kunt vinden, je op je monitor geen standaardprofiel zoals AdobeRGB of sRGB in kunt stellen en geen colorimeter wilt gebruiken.

Testhulpmiddelen

Testafbeelding

De foto van de berg bestaat uit vier losse bestanden. Deze kun je downloaden en als test openen via verschillende programma's. Zodra een programma het net als op de website onderaan laat zien met een groene lucht, kan hij niet met profielen overweg. Als alle vier de foto's met een blauwe lucht worden weergegeven, kan het programma goed overweg met profielen.