Softlink 1703060

Redactie

c't 3/2017, p. 60

FAQ bij bouwvoorstellen

Pc voor virtualisatie

V-Front.de: setup-image voor VMware ESXi patchen met drivers

Windows 7 ipv 10

Geen invoerapparaten onder Windows 7

Bij een computer met nieuwe hardware en Windows 7 kan het voorkomen dat de muis en het toetsenbord niet reageren. In het BIOS werkt het allemaal wel. Dit wordt veroorzaakt door het ontbreken van de EHCI-modus. USB-controllers van Braswell-SoCs (Pentium en Celeron N3000) en Serie 100-chipsets voor Skylake-cpu's hebben deze modus niet meer. Gecommuniceerd wordt alleen nog in de modernere xHCI-modus. Windows 7 heeft hiervoor geen stuurprogramma met het gevolg dat de muis en het toetsenbord ook niet werken.

Je kunt dit op meerdere manieren oplossen. Als je Windows 7 vanaf een usb-stick installeert, hoef je alleen de dvd met drivers erbij te nemen die bij het moederbord werd geleverd. De installatiewizard leest de driver automatisch van de schijf. Een tweede usb-stick met modernere driver biedt geen soelaas, omdat de usb-poorten op het moment van installatie niet actief zijn.

Daarnaast bieden fabrikanten van moederborden een eigen tool waarmee je van de Windows 7-dvd een usb-installatiestick kunt maken en de driver kunt toevoegen (zoals Asrock, Asus of MSI). Bij moederborden met PS/2-aansluitingen is er zelfs een derde manier: hier kun je het usb-probleem omzeilen door gewoon  oudere invoerapparaten met PS/2-stekkers te gebruiken. Sluit de muis en het toetsenbord alleen aan als de pc uit staat. Anders kan het moederbord schade oplopen.