Softlink 1703036

Redactie

c't 3/2017, p. 36

De optimale pc

Als je onze bouwvoorstellen aanhoudt en een schroevendraaier bij de hand hebt, weet je zeker dat je een snelle, stille en zuinige computer krijgt die volledig aan je wensen voldoet - of je nou een mini-pc, een krachtige gamemachine, een workstation of een goede allround desktop-pc wilt.

De configuraties op een rijtje

Bouwvoorstel voor een zuinige allround-pc met quadcore en ssd; 11 watt bij idle; speelt 4K-content af.

Core i5-6500, 16 GB werkgeheugen en 512GB-ssd

  • Hardwarekosten: € 785
  • Varianten met 4TB-schijf, grafische kaarten (GeForce GTX 1060, Radeon RX 470), optisch station, 64 GB RAM

Overzicht van hardware, drivers en BIOS- & ventilatorinstellingen

 

 

Bouwvoorstel voor een krachtige workstation met hexacore, ssd en grafische kaaart voor meerdere UHD-monitoren.

Core i7-6800K, 32 GB werkgeheugen, 1TB-ssd en Radeon RX 460

  • Hardwarekosten: € 1700
  • Varianten met 4TB-schijf, grafische kaarten (GeForce GTX 1060, GeForce GTX 1080, Radeon RX 470), optisch station, 128 GB werkgeheugen

Overzicht van hardware, drivers en BIOS- & ventilatorinstellingen

 

 

Bouwvoorstel voor een zuinige, kleine office-pc met dualcore en ssd die idle slechts 7,5 watt verbruikt en 4K kan afspelen

Celeron G3900, 4 GB werkgeheugen en 250GB-ssd.

  • Hardwarekosten: €  300

Overzicht van hardware, drivers en BIOS-instellingen

 

  • In onze FAQ (zie voor hele artikel pagina 60 in het magazine) vind je antwoord op de meest gestelde vragen en voorstellen voor accessoires.
  • In het koopadvies voor grafische kaarten voor gamen, office enz. (v.a. pagina 42 in het blad) kun je lezen welke grafische kaart bij je eigen voorkeuren past.
  • De softlink voor BIOS-instellingen en drivers bij het bouwvoorstel uit c't 3/2015 en die van vorig jaar (c't 1/2016).

Montagetips

Om een pc te monteren heb je genoeg aan een middelgrote kruisschroevendraaier, enkele kabelbinders en een kniptang om de binders af te knippen. Neem voor het bouwen de tijd om fouten en beschadigingen te voorkomen (het best een middagje of een weekend). Als je namelijk zelf een computer in elkaar gaat zetten, heb je alleen garantie op de afzonderlijke onderdelen – niet op de vlekkeloze onderlinge samenwerking of op het hele systeem. Op platforms als YouTube zijn genoeg filmpjes te vinden over hoe je een pc in elkaar zet. Veel plezier en succes ermee!

Helaas kunnen wij er ook weinig aan doen dat enkele weken na redactiesluiting nieuwe hardwarerevisies, BIOS-updates of andere dingen problemen kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn sommige producten af en toe nog moeilijk verkrijgbaar.