Softlink 1607018

Redactie

c't 7-8/2016, p. 18

Afscheidscadeautje

Convenience Rollup in Microsoft Update-catalogus

Opmerking: de link werkt alleen als je die met Internet Explorer opent. Als IE niet je standaardbrowser is, moet je de link dus eerst kopiëren (via de optie in het snelmenu) en in de adresbalk van IE plakken.

Windows Update versnellen onder Windows 7

Moab heeft op het forum 'Super User' beschreven hoe je de urenlange update-cyclus bij een nieuw geïnstalleerde Windows kunt voorkomen. Hiervoor heb je twee bestanden van Microsoft nodig: KB3102810, een 3 MB grote Windows-update uit oktober 2015 en KB947821, de 'System Update Readiness tool' in de revisie van oktober 2014 (538 MB). De updates moeten bij het besturingssysteem passen, ofwel bij de 32- of 64-bit-versie van Windows 7. Daarnaast kun je eventueel nog de 'Probleemoplosser voor Windows Update' downloaden (300 kB). Zorg ervoor dat je de bestanden opslaat en niet meteen uitvoert!

Verbreek nu de verbinding met internet (verwijder de kabel of zet het wifi uit) en start de computer opnieuw op. Het kan voorkomen dat de update-client daarbij niet helemaal juist wordt afgesloten. Hierdoor kloppen bepaalde rechten niet meer waardoor je tegen andere problemen kunt aanlopen. Daarom kun je voor de zekerheid het best de 'Probleemoplosser' erbij halen (bestand: WindowsUpdateDiagnostic.diagcab). Als dan aan het eind van de eerste run niet alle fouten zijn verholpen (herkenbaar aan een rode cirkel met een X), moet je de tool nog eens laten lopen. Uiterlijk na drie keer moet alles weer zijn hersteld; tussendoor opnieuw opstarten kan nuttig zijn. Als de Probleemoplosser alleen nog groene cirkeltjes met vinkjes toont, kun je Windows-update KB3102810 installeren. Na enkele minuten word je dan gevraagd de pc opnieuw op te starten.

Na de reboot is KB947821 aan de beurt. De Readiness tool werkt zo'n vijf à tien minuten. Daarna moet je nog eens opstarten. Zodra het bureaublad weer verschijnt, kun je de kabel weer insteken of het wifi inschakelen. Open nu Windows Update en klik op 'Naar updates zoeken'. Na zo'n twintig minuten moeten alle updates beschikbaar zijn. Wil je meerdere installaties updaten, dan kun je ook de tool WSUS Offline Update gebruiken (zie c't 12/2015, p. 56). Je moet daarbij wel wat meer configureren. Als je Windows handmatig wilt bijwerken, moet je veel geduld hebben en meerdere keren herstarten.

Aanvullende info (tip van een lezer):

Op deze website  vind je een lijst met updates die voor de lange zoektocht zorgen. De lijst is al meerdere keren bijgewerkt. Wanneer dit lijstje updates en een recente Windows Update-client met de hand zijn geïnstalleerd, zou het probleem moeten zijn opgelost. Tot het probleem opnieuw terugkomt…

Een alternatief vind je onder het forum van mydigitallife.  Dit updatepack kan op een live installatie worden toegepast én (voor het slipstreamen) in een W7-SP1 schijfje. De bit-versie speelt hierbij geen rol. Bovendien kunnen álle edities op de W7SP1-schijfjes worden bijgewerkt in plaats van alleen degene onder ei.cfg.