Softlink 1505068

Redactie

c't 5/2015, p.68

Chic

Ubuntu installeren

Officieel ondersteunt Ubuntu-producent Canonical alleen de Google-apparaten Nexus 4 (mako), Nexus 7 2013 wifi (flo) en Nexus 10 (manta). Voor veel andere smartphones en tablets zijn er echter al ports (zie onder). Bij het flashen van het Ubuntu-image wordt het hele geheugen van het apparaat gewist; op de Google-apparaten kun je later altijd weer Android installeren. We beschrijven hieronder de installatie op een Nexus 4 met Android 5 (Kitkat).

Ubuntu voor smartphones is alleen vanuit een recente desktop-Ubuntu te installeren. In een virtuele machine werkt het niet; het systeem bleef in een Ubuntu-VM onder VMware namelijk steevast tijdens het flashen hangen. In Ubuntu moet je nog enkele programmapakketten toegevoegen:

sudo add-apt-repository universe

sudo apt-get update

sudo apt-get install android-tools-adb android-tools-fastboot ubuntu-device-flash

Wanneer je op je Android-apparaat de data-encryptie geactiveerd hebt, moet je je het apparaat eerst terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Bovendien moet je in de opties voor ontwikkelaars de USB-foutopsporing (debugging) activeren. Test de toegang met

adb shell cat system/build.prop

Zet de Nexus 4 nu uit en start hem in de bootloader met de toetsencombinatie volume down + power. Het commando

sudo fastboot oem unlock

ontgrendelt de bootloader. Dit moet je op de telefoon bevestigen met de volume- en de powerknop. Maar pas op: alle gegevens gaan daarbij verloren!

Het commando

sudo fastboot reboot-bootloader

herstart in de bootloader. Nu kun je met

ubuntu-device-flash --channel=stable --bootstrap

de stable RTM-versie (Release To Manufacturing) installeren. Als je de laatste ontwikkelaarsversie wilt uitproberen, die op onze Nexus 4 net zo stabiel draaide, moet je de volgende optie gebruiken

--channel=ubuntu-touch/ubuntu-rtm/14.09-proposed.

Na het flashen start het apparaat vanzelf opnieuw op.

–-----------------------

Officiële en niet-officiële ports

Instructions for installing Ubuntu on devices (phone and tablet)