Softlink 14NW069

Noud van Kruysbergen

c't netwerkspecial 2014, p.69

NAS uitbreiden

QPKG-Center

App Store van Qnap met de verbeterde versie 2.6 van het videobewakingsprogramma Surveillance Station Pro

Local display module en XBMC 12 voor de Thecus NAS

Deze plug-ins activeren de HDMI-uitgang van de Thecus NAS en breiden de software uit met de mediaserver XBMC 12, die ondersteuning biedt voor live-tv, timeshifting en opnemen.

Hotline-tip:

Link aggregation versnelt niet alles

Vraag

Aangezien 10Gbit-componenten nog erg duur zijn, wilde ik een Linux-server en een Windows-computer via link aggregation met tenminste 2 Gbit/s verbinden. Ik heb dus beide systemen van twee Gigabit-aansluitingen voorzien, via een bijpassende switch verbonden en alles voor link aggregation geconfigureerd. Wanneer meerdere pc's de Linux-server benaderen, dan worden zijn interfaces ook goed belast. Maar wanneer de met twee poorten verbonden Windows-computer data overstuurt, komt hij niet boven de 80 MB/s uit. Wat is het probleem?

Antwoord

Link aggregation – ook trunking of bonding genoemd – volgens IEEE 802.1AX moet vooral verbindingen tussen switches en aansluitingen van snelle servers versnellen. Maar ook daarbij gaat een ethernet-frame altijd maar over één poort, waarbij de keuze aan de hand van de MAC-adressen van zender en ontvanger plaatsvindt. Daarom wordt tussen twee eindstations steeds dezelfde weg gekozen, zodat je daarbij op maximaal 1 Gbit/s uitkomt. Je LAN profiteert dus van link aggregation door een hogere doorvoersnelheid over het totaal, maar niet over een afzonderlijke pc.