Softlink 1406136

Redactie

c't 6/2014, p.136

Modern ingericht

Win32 Disk Imager

Fedlet: a Fedora Remix for Bay Trail tablets

Heise Open News: Linux killt Thinkpads – nieuwe UEFI-firmware voorkomt risico op schade [21 februari 2014]

"Moderne Thinkpads kunnen door het vervangen van de harde schijf of het installeren van Linux schade oplopen. Lenovo heeft nu nieuwe UEFI firmware images vrijgegeven, die dit gevaar ondervangen.

Updates voor de UEFI-firmware van enkele Thinkpads herstellen de fout, die bij het vervangen van de systeemschijf of het installeren van Linux tot een defect in het apparaat kan leiden.[....] In  de changelog van de update staat het enigszins cryptisch genoemd onder "Problem fixes": "Fixed an issue that might fail to boot the computer with multi partitions."

Deze tekst staat tenminste in de changelog bij de UEFI-firmware van de Thinkpad T540p. Zo'n notebook is door een bekende ontwikkelaar van de Linux-kernel driemaal kapot gemaakt, voordat hij een instelling in de BIOS-setup van de UEFI-firmware kon vinden die het probleem omzeilt. Door deze en andere berichten werd Lenovo op het probleem geattendeerd. Omdat de eigenlijke oorzaak van de dubbele fout in de firmwarecode voor de Intel Rapid Startup Technology lag, gaf het bedrijf eind januari het advies om deze techniek uit te schakelen; tegelijkertijd werd er verbeterde firmware aangekondigd.

Die firmware is nu voor veel van de getroffen modellen verkrijgbaar. Blijkbaar heeft het betrekking op de meeste of op alle series die Intel Haswell-cpu's gebruiken, bijvoorbeeld de Core i-cpu's uit de 4000-serie. Behalve voor de T540p zijn er firmware-updates voor de modelseries X240, W540 en T440/T440s verschenen, die het euvel verhelpen. [...] De updates voor de T440p en de nieuwere uitvoering van de X1C zijn volgens Lenovo nog in ontwikkeling. (thl) "

Heise Open News: UEFI-probleem bij Samsung-notebooks: halfvol is bijna kapot  [21 maart 2013]:

"Wanneer de geheugenruimte voor UEFI-variabelen voor meer dan 50 procent gevuld is, zou dat ervoor kunnen zorgen dat Samsung-notebooks in bepaalde gevallen niet meer opstarten en defect raken. Dat gebeurt bijvoorbeeld na het in UEFI opstarten van sommige Linux-distributies of bij het uitvoeren van een testprogramma voor Windows dat gegevens bij de UEFI-firmware opslaat. Dit werd bericht door Matthew Garrett in het kader van een blog-post waarin hij het gebruik van UEFI-variabelen beschrijft om te debuggen. Als Linux kernel-ontwikkelaar en UEFI-specialist heeft Garrett onderzocht, waarom het booten van sommige Linux-distributies alleen al genoeg is om de computer kapot te maken.

Garrett heeft bovendien een patch klaargezet die ervoor zorgt dat de Linux-kernel geen gegevens in UEFI-variabelen zet, wanneer daardoor meer dan 50 procent van de geheugenruimte in beslag genomen wordt.  [......] In zijn commentaar vertelt hij dat bij een hoger percentage de garbage collection van sommige apparaten in de war raakt - dat slaat blijkbaar op de notebooks van Samsung. De garbage collection geeft opslagruimte bij het booten vrij, nadat UEFI-variabelen door het besturingssysteem zijn aangepast of gewist.

Deze aanpassing is al enkele dagen in de hoofd-fork van de Linux-kernel opgenomen; hij maakt ook onderdeel uit van kernels 3.8.3 en diens kortgeleden verschenen opvolger 3.8.4. Er waren aanwijzingen dat Samsung aan een firmware-update werkt, om de eigenlijke oorzaak uit de wereld te helpen, maar van een firmware-revisie in dit kader is tot nu toe niets verschenen. (thl) "

Heise Open-artikel over het risico dat 'Snel starten' van Windows 8 oplevert voor dualboot-systemen

Gnome 3.12 met HiDPI-ondersteuning installeren op Fedora 20.

Multitouch-gestures voor Unity