Softlink 1404104

Redactie

c't 4/2014, p. 104

Veel pixels om mee te nemen

Windows 8.1 installeren op een MacBook met Retina-display

Als je Windows 8.1 op een MacBook wilt gebruiken en je laat de BootCamp-wizard de partities op de SSD aanpassen, dan weigert de set-up verder te gaan met installeren. Waarom weten we niet precies, maar met een paar handgrepen onder Mac OS X kun je Windows alsnog installeren.

Daarvoor moet je de BootCamp-procedure onderbreken. BootCamp wil de MacBook na het partitioneren opnieuw opstarten. Daarbij mag hij echter niet de Windows-set-up van de usb-stick laden, maar moet hij terug naar Mac OS X. Om dat voor elkaar te krijgen, druk je als je het opstartgeluid hoort op de Option-toets (soms ook Alt genoemd) tot je een aantal bootopties te zien krijgt. Daarbij kies je met de pijltjestoetsen dan de Mac-partitie uit (niet de recovery!). Met Enter bevestig je de keus. Als Mac OS opgestart is, ga je naar het Schijfhulpprogramma.

Daar kies je links het bovenste item, de interne SSD. Vervolgens ga je rechts naar het tabblad Partitioneren. Bij 'Partitie-indeling' worden nu twee partities weergegeven, een voor Mac OS X en een voor Windows. Selecteer die laatste met de naam BootCamp en verwijder hem door op de knop met het minteken te klikken. Met een klik op de plusknop maak je een nieuwe partitie aan. Die moet weer de naam BootCamp krijgen, maar geformatteerd worden met ExFAT. Door op 'Pas toe' te klikken, worden de veranderingen doorgevoerd. dan start je de computer met aangesloten Windows-stick opnieuw op.

Bij het opstartgeluid druk je opnieuw de Options-toets in en selecteer je vervolgens de usb-stick. Die herken je aan het oranje usb-logo. Bij de Windows-set-up kun je op het punt waar de installatie eerder afbrak de BootCamp-partitie opnieuw formatteren en verder gaan met de Windows-installatie.

Als het set-upprogramma alle benodigde data na een paar minuten gekopieerd heeft, start de computer opnieuw op. Nu moet je nog een keer de Options-toets indrukken, maar nu selecteer je de nieuw verschenen Windows-partitie met het grijze schijfsymbool om verder te gaan met de installatie. Tijdens het installeren start de set-up het notebook nog een paar keer opnieuw op. Daarbij moet je elke keer de Options-toets indrukken en de Windows-partitie handmatig selecteren. Het installatieproces duurt inclusief deze herstarts ongeveer tien minuten. Na het installeren van Windows moet je meteen Apples BootCamp-drivers installeren. Vervolgens kun je via de Systeemvoorkeuren bij BootCamp instellen dat de MacBook standaard van de Windows-partitie moet booten.