Softlink 1404049

Redactie

c't 4/2014, p. 49

Uitgegoogeld

Amazon App Store

Yandex Store

SlideMe

F-Droid

alleen opensource-apps; zeer beperkte keuze

Extra kader

Synchroniseren met de cloud

Als je je afspraken en adressen bij een clouddienst bewaart, kun je er vrijwel altijd ook met een Android-apparaat bij. Met een Google-account op je oude en nieuwe telefoon synchroniseert Android de agenda en adresboeken automatisch. Heb je onder iOS alles in iCloud staan, dan kun je er met de Android-apps SmoothSync for Cloud Calendar (2,55 euro) en SmoothSync for Cloud Contacts (3,59 euro) van Marten Gajda bij. Lees de installatie-instructies van tevoren goed, want op sommige apparaten moet je de synchronisatie eerst met behulp van een extra app voorbereiden.

Veel clouddiensten en bedrijfsoplossingen maken voor het synchroniseren van adressen en agenda's gebruik van Microsofts protocol EAS (Exchange ActiveSync). Android heeft van zichzelf een goed werkende maar beperkte Exchange-client: het systeem ondersteunt per account maar één agenda – geen taken of notities. Bovendien ontbreken bij adressen veel velden voor bijvoorbeeld de verjaardag. Als je meer wilt, moet je uitwijken naar speciale apps als MoxierMail, TouchDown of Outlook.com. Deze apps zijn echter op zichzelf staande oplossingen: contactpersonen en afspraken verschijnen niet in het standaard adresboek en in de agenda van Android.

Er is wel een oplossing als de EAS-server met Zimbra of OpenXchange werkt (zie voor meer info het artikel in c't 7-8/2013, p. 56): deze ondersteunen ook de protocols CardDAV en CalDAV. Android doet dat niet van zichzelf, maar de apps CardDAV-Sync (1,90 euro) en CalDav-Sync (2,59 euro) van Marten Gajda zijn betrouwbare implementaties. Als je beide apps hebt aangeschaft, bespaar je ook bij toegang tot iCloud de SmoothSync-apps: Apple gebruikt voor iCloud tevens Cal-/CardDAV; als servernamen hoef je maar 'icloud' in te voeren en voor de toegangsgegevens je iTunes-account.

Het Live-account van een Windows Phone gebruikt eveneens Exchange ActiveSync. Typ bij het configureren in Android gewoon als domein/gebruikersnaam je hotmail- of Live.com-adres achter de '', als Exchange-server moet je 'm.hotmail.com' invoeren.

Nog meer tips over het beheer en migreren van cloudgegevens vind je in c't 10/2012 op p. 52.