Voordelige en zuinige netwerkopslag: goedkope NAS kiezen

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Als je goedkope centrale opslagruimte in je netwerk nodig hebt, bijvoorbeeld voor back-ups, foto’s en video’s, dan heb je geen NAS van 300 euro nodig. Het kan veel goedkoper. Een goedkope NAS werkt vaak ook nog eens bijzonder zuinig.

Bij netwerkopslag is er een trend naar overkill: veel van de huidige NAS-systemen bieden niet alleen opslagruimte in het netwerk, maar hebben ook een heel arsenaal aan andere functies die een complete server zouden kunnen vervangen. Voor veel doeleinden is een goedkope NAS met twee harde schijven met een kleine ARM-processor al ruim voldoende.

Veel fabrikanten van dergelijke apparaten voorzien hun een tot drie jaar oude modellen nog van updates. Als je besluit een ouder model te kopen, krijg je niet de performance van een nieuwer apparaat, maar vaak wel een groot deel van de functies in de huidige software. We hebben gekeken naar de nagelnieuwe Thecus N2350 en de oudere modellen QNAP TS-228, Synology DS216se en Buffalo LS520D. Die kosten zonder harde schijven tussen 100 en 200 euro.

De juiste NAS kiezen

Om de juiste goedkope NAS te kiezen, moet je eerst overwegen welke functies je nodig hebt. Een model met ruimte voor twee harde schijven is aan te raden. Met een RAID 1 krijg je daarmee slechts de opslagcapaciteit van één schijf, maar je data worden wel dubbel opgeslagen. Als er één schijf uitvalt, gaan er dan geen bestanden verloren – je vervangt simpelweg de kapotte schijf.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige opslagplek waar je back-ups van pc’s, muziekbestanden, foto’s en video’s centraal kunt bewaren, dan heb je geen web-, mail- en clouddiensten nodig en kun je ook zonder handige smartphone-apps. In dat geval zijn alleen bestandsdiensten als Samba en FTP van belang, en die worden door alle besturingssystemen ondersteund. De geteste Linkstation LS250D van Buffalo biedt dergelijke mogelijkheden al voor net iets minder dan 100 euro.

Als je foto’s, video’s en muziekbestanden met een streamingclient of op een smart-tv wilt afspelen, heb je een DLNA-/UPnP-server nodig. Alle hier geteste apparaten beschikken daarover. Uitgebreidere diensten als Twonky en Plex zijn bij Synology, QNAP en Thecus te installeren via het pakketbeheer.

goedkope NAS netwerkopslag kiezen koopadvies test review eenvoudig centrale opslag webinterface instellen

NAS-foutmeldingen en energieverbruik

Als de goedkope NAS in de gangkast zijn werk moet doen zonder al te veel op te vallen, moet hij wel zijn foutmeldingen kwijt kunnen – bijvoorbeeld via automatisch verstuurde e-mails. Anders dreig je bestanden kwijt te raken omdat je niet merkt dat een schijf uitgevallen is en een RAID verder draait zonder redundantie. De modellen van QNAP, Synology en Thecus beschikken over een dergelijke functie.

Als beveiligingsmaatregel tegen dataverlies is het aan te raden regelmatig een SMART-test van de schijven uit te voeren. Als er een defect is, stuurt de NAS een e-mail naar de bezitter. Op Synology’s DS216se en QNAP’s TS-228 kun je instellen dat hij periodiek een SMART-test uitvoert.

Verder moet je op het energieverbruik letten. Bij alle modellen in deze test konden we een energiespaarstand configureren die de harde schijven na een paar minuten tot een aantal uren inactiviteit uitschakelt. De Thecus-NAS kregen we tijdens de test echter niet in slaap.

Goedkope NAS en back-ups

Als je voor je bestanden een extra back-up wilt hebben, kun je usb-media gebruiken. Alle modellen in deze test hebben minstens één usb-aansluiting en kunnen de gangbare bestandssystemen lezen en schrijven. Bij QNAP en Synology lukte het in een paar stappen om het back-uppen naar een externe usb-schijf te automatiseren.

QNAP en Synology bieden als alternatief ook standaard geïnstalleerde clients voor cloudopslagdiensten als Dropbox, Amazon en Google Drive. Thecus heeft een Dropbox-client in de app-store. Die clients kunnen ook op minder krachtige NAS-systemen draaien zonder performanceverlies omdat de snelheid van de internetaansluiting meestal voorkomt dat de processor veel moet doen. Zelfs als je alleen de gratis cloudaanbiedingen gebruikt, kun je daarmee bijvoorbeeld back-ups maken van belangrijke documenten in een aparte map.

Goedkope NAS - geteste modellen

QNAP TS-228

QNAP TS-228

De TS-228 lijkt een complexe NAS met veel functies te zijn, maar ook voor beginners is hij makkelijk in te stellen. Het inbouwen van de schijven gaat in vergelijking met andere modellen heel eenvoudig, zonder verdere hulpmiddelen. QNAP levert vier plastic clips mee waarmee de schijven veilig in de slots blijven zitten.

Het instellen kan naar keuze via de cloud of via het configuratieprogramma Qfinder Pro (Windows, Mac, Ubuntu, Chromebook). Het configureren via de webinterface gaat makkelijk en de NAS installeert het meest recente besturingssysteem – er vanuit gaande dat er een internetverbinding is natuurlijk. De daarna benodigde herstart vergt wat geduld: het testapparaat had acht tot tien minuten nodig voor het gebruiksklaar was. Dat bleef bij volgende keren starten ook zo.

De interface is overzichtelijk vormgegeven. Als je al wat ervaring met een NAS hebt, vind je snel de weg naar de gezochte instellingen in het logisch gestructureerde menu.

Het systeemeigen App Center is erg handig. Met een paar muisklikken voeg je nieuwe mogelijkheden toe aan de TS-228. We konden uitbreidingen zoals de Plex mediaserver, WordPress en Owncloud in een paar minuten eenvoudig installeren. Het viel wel (negatief) op dat veel apps niet helemaal up-to-date zijn.

Desondanks is de TS-228 aan te raden voor iedereen die netwerkopslagruimte zoekt met potentie voor meer taken.  De QNAP TS-228A is een nieuwere, snellere uitvoering met modernere hardware (o.a. USB 3.1 Gen 1), maar ook duurder.

Pluspunten

  • eenvoudig installeren
  • prima prijs-kwaliteitverhouding

Minpunten

  • apps deels verouderd
  • lange opstarttijd

Bekijk NAS in webshop

Thecus N2350

Thecus N2350

Het installeren van de Thecus N2350 lijkt op het eerste gezicht wat omslachtig. In plaats van een lokaal ip-adres via DHCP aan te vragen, is dit vast ingesteld. Het installatieprogramma van Thecus voor Windows en Mac wijzigt het ip-adres van de computer om dit vast ingestelde ip-adres van de NAS te kunnen vinden. Vervolgens kun je een ander vast ip-adres instellen of DHCP activeren.

Je moet je met de handleiding door de webinterface heen werken, want een installatiewizard ontbreekt. Pas als je een functie wilt gebruiken die iets op de harde schijf wil zetten, komt een configuratiedialoog tevoorschijn. Die vraagt echter alleen naar de gewenste RAID-indeling en bijvoorbeeld niet naar een nieuw administrator-wachtwoord of een software-update.

Om de goedkope NAS goed in te stellen heb je wat ervaring nodig. Het menu is technisch en verklaart weinig over de functies. Je kunt het beste overschakelen naar het originele Engelstalige menu, dat bevat in ieder geval geen vertaalfouten.

Het app-center stelt wat teleur. Hoewel het apparaat pas vorig jaar september uitkwam, zijn veel apps verouderd.

De Thecus N2350 laat voor een thuisgebruiker veel te wensen over. Zijn sterke punt is daarentegen de hoge performance: de menu’s laden snel en de lees- en schrijfsnelheden zitten bijna tegen het maximum aan. Ervaren gebruikers zullen blij zijn met de zeer gedetailleerde logging-instellingen.

Pluspunten

  • snelle processor
  • gedetailleerde logging

Minpunten

  • hdd-spaarstand werkte niet
  • mager softwareaanbod

Bekijk NAS in webshop

Buffalo Linkstation LS520D

Buffalo Linkstation LS520D

De Linkstation LS520D is de meest minimalistische NAS in deze tekst. Zodra hij op het netwerk aangesloten is, kun je hem vinden met de software NAS-Navigator van Buffalo voor Windows en Mac of met een andere netwerkscanner. In de webinterface helpt een duidelijke wizard je bij de eerste configuratie.

Vervolgens hoef je weinig meer te doen behalve bij de systeeminstellingen gebruikersaccounts en groepen aanmaken. Indien nodig kun je nog de FTP-, AFP- en iTunes-servers activeren en bij het energiebeheer een rusttijd voor de harde schijven instellen. De instellingsmogelijkheden van de verschillende diensten zijn minimaal en de serversoftware is niet inzichtelijk of te veranderen.

Als je wilt, kun je nog Buffalo’s DynDNS-dienst gebruiken, een regelmatige usb-back-up instellen en een vast ip-adres configureren. Meer hoef en kun je ook niet configureren – de LS520D heeft geen pakketbeheer voor uitbreidingen.

Monitoringfuncties ontbreken: de NAS kan algemene fouten alleen in de webinterface signaleren, maar niet per e-mail. Ook bij schijffouten gaan alleen de ledjes aan de voorkant knipperen. Dat is wel een groot manco voor continugebruik.

Als je genoeg hebt aan de gereduceerde functieomvang en een NAS alleen nodig hebt voor het centraal opslaan en benaderen van bestanden, is de LSD520D voor net geen 100 euro een goede keus. Maar door het gebrek aan e-mailmeldingen moet je wel regelmatig controleren of alles nog goed gaat.

Pluspunten

  • eenvoudig te configureren
  • erg goedkoop

Minpunten

  • geen meldingen via e-mail etc.
  • serverversies niet inzichtelijk

Bekijk NAS in webshop

Synology DS216se

Synology DS216se

De Diskstation 216se van Synology wordt September dit jaar drie jaar oud. Maar met pensioen hoeft hij nog niet: de fabrikant blijft komen met softwareupdates, waardoor de DS216se dezelfde actuele software heeft als de rest van zijn familie.

Dat er in deze NAS slechts een 800MHz-processor met één kern en 256 MB RAM zit, merk je bij de vlot reagerende menu’s helemaal niet.

Synology heeft clients voor een heleboel clouddiensten geïntegreerd en back-ups naar de cloud zijn in een paar stappen geautomatiseerd. Regelmatige SMART-controles kun je ook makkelijk instellen en je kunt via een app of via e-mail bericht krijgen als er een defect dreigt te ontstaan of al opgetreden is.

Synology’s Package Center werkt ook op de DS216se feilloos. Synology zorgt er daarmee voor dat het apparaat jarenlang compatibel blijft – bij veel toepassingen is de DS216se zelfs een relatief nieuw model op de lijst. Desondanks merk je wel wat van de mindere hardware. We konden de DS216se zonder problemen gebruiken als web- en mailserver, maar het indexeringsproces van de mediaserver Plex liet de processor aardig tegen zijn grenzen aanlopen. Toen werden de menu’s wel traag.

De Diskstation 216se is ondanks zijn leeftijd een aantrekkelijk model voor gebruikers die wat speelruimte voor andere toepassingsgebieden willen. Synology’s besturingssysteem is uitgerijpt en vervult alle NAS-wensen. Ondanks de mindere hardware doet het 135 euro kostende apparaat dan ook nog prima mee.

Pluspunten

  • omvangrijk package-center
  • goede monitoringfuncties

Minpunten

  • langzame hardware
  • geen USB 3.0

Bekijk NAS in webshop

Functies van de NAS uitbreiden

Inmiddels bieden bijna alle fabrikanten een pakketbeheer voor hun NAS. QNAP en Synology hebben een groot aanbod en dit is makkelijk te gebruiken. Uitbreidingen zijn met een paar muisklikken en zonder aanmelding te installeren. Het pakketbeheer van Thecus werkte net zo makkelijk, maar het aanbod is wat minder groot. In sommige categorieën zitten helemaal geen uitbreidingen. Hier is de LS520D van Buffalo hekkensluiter: een pakketbeheer ontbreekt helemaal.

Met uitzondering van de harde schijven is er aan de hardware van alle modellen niets uit te breiden. De processors en het werkgeheugen zitten op de printplaten vastgesoldeerd. Als je een NAS wilt waarbij je niet alleen de harde schijven, maar bovendien het werkgeheugen kunt verwisselen, kun je in c’t 5/2018 kijken naar het artikel over NAS-apparaten met een x86- processor. In dat nummer vind je ook een vergelijkende test van speciale harde schijven voor een NAS.

Conclusie

De QNAP TS228 zal de favoriet zijn van iedereen die een snelle goedkope NAS met een grote selectie aan software zoekt. Synology’s SD216e is wat minder snel, maar heeft wel modernere software. Beide modellen zijn prima geschikt voor beginners en voor ervaren gebruikers.

De Thecus N2350 is meer geschikt voor een thuissysteembeheerder met enige voorkennis. Hij blijft wat achter wat de software betreft. De Buffalo LS520D doet geen pogingen iets anders te zijn dan een NAS: hij heeft alleen bestandsdiensten.

(Andrijan Möcker / Noud van Kruysbergen, c’t magazine 5/2018)

Zoek je meer informatie over NAS-systemen? In c’t magazine 5/2018 vind je meer koopadviezen, informatie over RAID, een test van x86-NAS-systemen met ondersteuning voor Docker, plus een test van speciale harde schijven voor NAS-systemen van 3 tot 12 TB.

Meer over NAS-systemen in c't mei/2018

Goedkope NAS - specificaties en testresultaten

goedkope NAS netwerkopslag kiezen koopadvies test review eenvoudig centrale opslag testresultaten

goedkope NAS netwerkopslag kiezen koopadvies test review eenvoudig centrale opslag testresultaten

Meer over

NAS

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Synology DS1618+ NAS voor professioneel thuisgebruik

De Synology DS1618+ is een NAS voor de veeleisende thuisgebruiker.

Gratis SSL-certificaat instellen voor Synology NAS

Als je veilig met je NAS wilt communiceren zonder al die waarschuwingen van een browser, ligt het gebruik van een SSL-certificaat voor de hand. Let's ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er