Synchroniseren zonder cloud – Resilio Sync

Marco den Teuling
0

synchroniseren zonder cloud Resilio SyncWil je bestanden synchroniseren tussen verschillende apparaten, maar zet je ze liever niet bij een of andere cloud-aanbieder op internet? Resilio Sync synchroniseert bestanden net zoals Dropbox, OneDrive et cetera, maar dan rechtstreeks tussen je eigen apparaten.

In tegenstelling tot andere synchronisatieprogramma’s zet Resilio Sync je bestanden niet op externe servers, maar alleen op je eigen computers. Dat betekent wel dat je alleen data kunt overhevelen tussen computers die op hetzelfde moment aanstaan. In het ideale geval staat dus een van de apparaten altijd aan om te synchroniseren. Maar dan profiteer je wel van een opslagruimte die niet door een dienstverlener beperkt is. Het hangt alleen van de grootte van de aangesloten harde schijven af.

Beveiligd synchroniseren

De aangesloten apparaten nemen alleen contact met elkaar op via door de gebruiker op te geven ip-adressen. Daarnaast kunnen relay- en tracking-servers het contact tot stand brengen (voor details zie ww.getsync.com/BitTorrent_Sync_Security_ and_Privacy_Brief.pdf ). Het programma verstuurt de gegevens vervolgens met Bittorrent-techniek (p2p) direct van apparaat naar apparaat (Resilio Sync heette eerst Bittorrent Sync).

Sleutels bepalen wat, hoe en waarheen gesynchroniseerd wordt. Deze staan alleen lezen of lezen en schrijven toe. Met een derde sleutel blijven de overgestuurde gegevens op het doelapparaat versleuteld. Op die manier kunnen bijvoorbeeld alle huisgenoten gebruikmaken van een centrale homeserver zonder dat de serverbeheerder de gegevens kan lezen.

Resilio Sync is voor alle gangbare besturingssystemen (ook voor de Raspberry Pi) en diverse NAS-systemen verkrijgbaar. De Pro-versie heeft extra functies zoals Selective Sync en Bandwidth Scheduler (tijdgestuurde beperking van de bandbreedte bij synchroniseren).

We herhalen wel nog even onze gebruikelijke waarschuwing: synchroniseren is geen vervanging voor back-ups! In c’t 07/2018 vind je een vergelijkende test van back-upprogramma’s voor Windows. 

Synchroniseren zonder cloudProducentResilio, https://www.resilio.comShoplink en prijzenBasis-versie gratis, Home Pro / Family Plan $ 60/$100Team-versies vanaf $ 6/mnd per user,Enterprise (Resilio Connect) op aanvraag

Resilio Sync

 

 

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Cooler Master Tempest GP27U review: monitor met miniLED-technologie

In deze review bekijken we de Cooler Master Tempest GP27U, een premium 4k, 27-inch monitor. Deze monitor beschikt over miniLED-achtergrondverlichting ...

Bambu Lab A1 Mini review: gunstig geprijsde 3D-printer die klein & fijn is

3D-printen is nog steeds geen gemeengoed. Om het voor het grote publiek toegankelijk te maken, moet de prijs omlaag en het gebruiksgemak omhoog. De ni...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er