Ockel Sirius A pocket-pc review

Marco den Teuling
0

pocket-pc Ockel Sirius A goud poorten touchscreen mini-pc review testDe Sirius A is een complete Windows-pc, met meer aansluitingen dan een gemiddeld notebook. Daarmee is deze pocket-pc een serieus speeltje. We testen de Sirius A in de praktijk.

Windows Phone is afgeschreven door Microsoft. Als je toch Windows-software wilt draaien op een mobiel apparaat, moet je een notebook meezeulen. Of de Ockel Sirius A in een (ruime) jaszak laten glijden.

De Sirius A heeft het formaat van een­ flinke, nogal dikke smartphone, maar draait een complete 64-bit Windows 10. Bij de door ons geteste uitvoering is dat Windows 10 Home, bij de duurdere Pro-uitvoering is dat Windows 10 Pro. Ze zijn verder bijna identiek, maar de Pro heeft meer werkgeheugen en opslagruimte (8 GB / 128 GB versus 4 GB / 64 GB). De opslagruimte kan worden uitgebreid met een geheugenkaart.

Ockel Sirius A: hardware en poorten

Het 6-inch touchscreen van de Sirius A heeft een Full-HD-resolutie, wat zorgt voor een scherp beeld. De helderheid is ook buiten voldoende, zo lang je er niet mee in de zon gaat zitten. Met de standaard ingestelde schaalfactor van 175 procent zijn de Windows-interface en programma’s redelijk te bedienen als je geen al te dikke vingers hebt. Een muis en toetsenbord aansluiten is met de standaard usb-poorten of bluetooth zo gebeurd. Een toetsenbord cover zou een perfecte accessoire zijn, want bij gebruik van het schermtoetsenbord neemt dat wel erg veel schermruimte in beslag. Dankzij de ingebouwde vingerafdruksensor hoef je geen inloggegevens in te typen.

De Atom-quadcore in combinatie met 4 GB werkgeheugen en een ssd zorgen ervoor dat Windows vrij soepel draait. Ga je multitasken, dan moet je soms wat geduld hebben. De Cinebench-score van circa 110 haalt het niet bij een recente Celeron J of Pentium Silver. Voor dingen als internetten en kantoortoepassingen is de Sirius A echter snel genoeg, we hebben zelfs een (stukje) van c’t 7-8/2018 erop getypt. Dat was dan wel met een externe monitor, die zowel via DisplayPort of hdmi als via USB-C aangesloten kan worden. Twee externe monitors tegelijk aansluiten is een optie. Dankzij de ingebouwde RJ45 Gigabit-ethernetpoort konden we de Sirius A met een netwerkkabel aansluiten. Dualband ac-wifi is ook beschikbaar.

pocket-pc Ockel Sirius A poorten aansluitingen netwerk RJ45 mini-pc laptop

Pocket-pc met Windows 10

 

Bij een feature-upgrade raakte de 64 GB opslagruimte van de pocket-pc aardig vol, maar het was leuk en praktisch om een up-to-date Windows-pc bij de hand te hebben. Voor een fatsoenlijke desktopbrowser grepen we dan ook al snel eerder naar de Ockel dan naar onze smartphone. Als je bepaalde software moet draaien of bestanden moet verwerken die Windows 10 vereisen, is de Sirius A een handzame optie. Ook voor even een router­ flashen, een (bekabelde) netwerkprinter instellen of andere taken is zo’n klein Windows 10-apparaat erg handig. Enig nadeel is dat bij intensief gebruik de accu snel leeg raakt. Bij licht gebruik haal je circa 4 uur. De kleine lader met speciaal laadsnoer neem je echter makkelijk mee en in geval van nood kun je de pocket-pc ook opladen via USB-C.

pocket-pc-Ockel-Sirius-A-poorten-touchscreen-mini-pc-review-test

Een game spelen uit de Steam-library werkt wel, maar de resolutie verlagen voor meer fps lukte soms niet. Civilization V (met touch-interface) op Full HD was te veel gevraagd en liep stroperig. Voor de geïntegreerde Intel HD 405 gpu zijn casual-games uit de Windows Store een betere match. De Ockel wordt overigens flink warm als je hem hard laat werken, maar het passief gekoelde apparaat blijft stil.

 

Conclusie

De Sirius A is, afgezien van specifieke werksituaties, waarschijnlijk geen apparaat wat je echt nódig hebt. Voor de prijs koop je een sneller notebook. Maar dat heeft vast minder poorten en dat houd je er niet achteloos op de bank bij als tweede scherm. De Ockel gaat ook veel makkelijker ergens mee naartoe.

Kun je naast een notebook, tablet en smartphone nóg een mobiel apparaat verantwoorden tegenover jezelf (of je werkgever of partner), dan is de Sirius A misschien wel de leukste optie. Het apparaat is online te koop en (exclusief ) in BCC-winkels. Ga dan wel voor de Pro-uitvoering, want 128 GB geeft wat meer ademruimte.

(Marco den Teuling, c’t magazine 7-8/2018)

 

Ockel Sirius A – gegevens

Pocket-pc met touchscreen 
FabrikantOckel, www.ockelcomputers.com
SpecificatiesAtom x7-Z8750 (quadcore, 1,6/2,56 GHz), Intel HD 405, 4 GB LPDDR3, Intel Wireless AC 3165 (802.11ac, 1×1, BT 4.2)
Aansluitingen achterzijdeHDMI 1.4a, DisplayPort 1.2, USB 3.0: 2 × Type-A / 1 × Type-C, Gigabit (RJ45), voedingsaansluiting
Aansluitingen zijkanten1 × 3,5 mm audio (rechts), vingerafdrukscanner, SDXC-slot (links)
KnoppenVolumeregelaar, powerknop (rechts)
Afmetingen / gewicht,

lengte laadsnoer

85,5 × 160 × 8,6-21,4 mm / 334 g, 2 m
Shoplinks, prijzen, uitvoeringen€ 699 (Sirius A Pro € 799)

Sirius A in grijs / in zilver / in goud

Sirius A Pro in grijs / in zilver / in goud

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Cooler Master Tempest GP27U review: monitor met miniLED-technologie

In deze review bekijken we de Cooler Master Tempest GP27U, een premium 4k, 27-inch monitor. Deze monitor beschikt over miniLED-achtergrondverlichting ...

Bambu Lab A1 Mini review: gunstig geprijsde 3D-printer die klein & fijn is

3D-printen is nog steeds geen gemeengoed. Om het voor het grote publiek toegankelijk te maken, moet de prijs omlaag en het gebruiksgemak omhoog. De ni...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er