Netwerk via coax uitbreiden zonder netwerkkabels trekken

Marco den Teuling
0

netwerk via coax netwerkkabel coaxkabel adapter passief thuisnetwerk tv-kabelWil je je netwerk uitbreiden, maar heb je geen zin in netwerkkabels trekken? Met de passieve adapters Icybox IB-CX110 kun je je netwerk via coax uitbreiden, door een ongebruikte coaxkabel te benutten. Dat scheelt een LAN-kabel.

Eigenlijk moet het met de passieve coax-ethernet-adapters IB-CX110 makkelijker worden om oudere bewakingsinstallaties om te zetten van analoge camera’s naar moderne IP-technologie. Daarbij zetten ze een ethernetsignaal zo om dat het via de bestaande coaxkabel loopt. Zelf hebben ze geen stroom nodig.

Afhankelijk van de gebruikte apparatuur komt er een verbinding met 100 Mbit/s tot stand. In de test lukte het met de Gigabit-desktopswitch Cisco Linksys SE2800 niet, maar ging het wel goed met een oude Fast-Ethernet-switch LCSFS6105. De nettosnelheid bedroeg daarmee 94 Mbit/s, anders is het slechts 9,6 Mbit/s. Vind je dat niet genoeg, dan moet je uitkijken naar actieve coax-adapters. Die zijn alleen een stuk duurder en hebben ook stroom nodig.

De CX110-adapters werken point-to-point op 75-Ohm-kabels. Er mogen geen dempende splitters tussen zitten. RaidSonic belooft een reikwijdte tot 200 meter. De variant IBCXP101-101-kit (160 euro) met stroomoverdracht (12 V/1 A) moet zelfs 500 meter halen.

Als er een Fast-Ethernet-link tot stand kwam, bedroeg de nettosnelheid over 100 meter ook 94 Mbit/s. Heb je daaraan genoeg, dan is de IB-CX110-110-kit een interessante en goedkope optie om je netwerk via coax uit te breiden. Een nieuwe LAN-kabel aanleggen kost namelijk behoorlijk wat meer, in ieder geval qua tijd en moeite.

Icybox IB-CX110-110-kit

Ethernet via Coax-extender 
FabrikantRaidSonic, www.raidsonic.de/en
AansluitingenRJ45, BNC
TCP-snelheid 25 / 50 / 100 m94 / 94 / 94 Mbit/s
Shoplink en prijsIB-CX110-110-KIT, circa € 60

 

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er