Intel Optane 800P-serie getest

Marco den Teuling
0

Intel Optane review 800P serie praktijkIntel breidt het assortiment van ssd’s met Optane-geheugen uit met de M.2-ssd 800P om besturingssystemen en toepassingen snel te laten starten. We voelen deze Intel Optane 800P-serie aan de tand om te zien wat het gebruik hiervan in een systeem oplevert.

Intels Optane SSD 800P is er in ongebruikelijke groottes: 58 en 118 GB. Het gaat daarbij om flashopvolger 3D XPoint, wat door Intel uitgebracht wordt onder de naam Optane.

De capaciteit van het grootste model is nauwelijks genoeg voor een gangbaar desktopsysteem, maar Intel ziet de 800P dan ook meer als versneller voor het starten van het besturingssysteem en programma’s. Je moet je bestanden op een ander station bewaren.

Intel belooft maximale doorvoersnelheden van 1400 MB/s bij het lezen en 600 MB/s bij schrijven. Bij de test kwamen we zelfs tot iets meer dan dat. In de praktijk is het echter belangrijker dat hij snel reageert bij random toegang. Daarbij noemt Intel waarden van 340.000 IOPS bij lezen en 140.000 bij schrijven.

Ook die waarden werden bij de test iets overtroffen. Het model met 58 GB is zelfs het snelst. De ssd’s konden die snelheden ook nog eens langdurig volhouden, terwijl bij goedkopere flash-ssd’s de prestaties na enkele minuten inzakken. Bovendien reageert 3D XPoint sneller en is de latentie duidelijk lager dan van een snelle PCIe-sdd met NAND-flash.

Intel Optane in de praktijk

Vooral bij weinig gelijktijdige aanvragen is 3D XPoint duidelijk sneller dan klassiek NAND-geheugen. Volgens Intel komt het aantal gelijktijdige belastingen (Queue Depth, QD) op de meeste kantoor-pc’s op een typische werkdag eigenlijk niet boven de 3 uit en blijft het meestal wel bij 1. De PCIe-ssd Samsung 960 Pro haalt bij het lezen met een Queue Depth van 1 bijvoorbeeld slechts 13.000 IOPS, maar de SSD 800P komt tot bijna 48.000 IOPS.

In de praktijk spelen de korte reactietijd van 3D XPoint en de goede prestaties bij weinig aanvragen slechts een ondergeschikte rol. Met de applicatiebenchmark BAPco Sysmark 2014 kwamen we met de 118GB-ssd tot 1641 punten. Dat is een prima waarde, maar nauwelijks beter dan de 1606 punten van een SATA-ssd (WD Blue, 1TB). Bij normaal gebruik merk je daar niets van.

De sterke punten van flashopvolger 3D XPoint (hoge IOPS, hoge belastbaarheid en lage latentie) zijn in de praktijk alleen bij servers te zien, waar de ssd door veel gelijktijdige aanvragen volop aan het werk gezet wordt. In een desktop-pc heb je niet zoveel aan een 800P, dan zit hij zich het grootste deel van de tijd alleen maar te vervelen. Daar is hij toch echt veel te duur en te klein voor.

Intel Optane SSD 800P

M.2-ssd met 3D XPoint-geheugen
Fabrikant Intel, www.intel.nl
ModelnummerSSDPEK1W060GA (58 GB), SSDPEK1W120GA (118 GB)
InterfacePCIe 3.0 x2
Shoplinks en prijzen58GB-uitvoering, circa € 125

118GB-uitvoering, circa € 230

 

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er