Inkjet voor A3-formaat afdrukken getest

Marco den Teuling
0

De Epson Ecotank ET-14000 inkjetprinter gebruikt navulbare inktpatronen. Het is ook een van de weinige apparaten waarmee op A3-formaat afdrukken mogelijk is. We testen de printer en bekijken hoe goedkoop je hiermee kunt afdrukken.

Met de EcoTank-serie brak Epson als eerste grote fabrikant met het concept van een goedkoop apparaat en accessoires met hoge marges – in dit geval inkt – die uiteindelijk het geld in het laatje moeten brengen. EcoTank-apparaten hebben geen patronen maar reservoirs voor 6500 à 7500 pagina’s. Per kleur kost een vulling zo’n 10 euro. Dat geldt ook voor de A3-printer ET-14000.

Vullen en aansluiten

Het eenvoudige apparaat, dat geen LAN of wifi heeft en dus alleen werkt met de hulp van een pc, kost zo’n 600 euro. Daarbij zit dan al inkt voor ruim 6000 pagina’s – in de vorm van patronen zou dat al evenveel kosten als wat je nu in totaal betaalt. Een navulset inkt in spuitflesjes kost zo’n 50 euro. Op die manier kost een ISO-kleurenpagina slechts 73 cent, het aandeel zwart bedraagt 27 cent.

De inkt-tank zit alleen met slangetjes aan de printer vast. Voordat je de ET-14000 de eerste keer in gebruik neemt, moet je de tank uit de houder halen en met de vulopeningen naar boven op tafel zetten. De meegeleverde inkt is voldoende om alle delen tot de bovenste markering te vullen (70 ml). Voor zwart zijn er meteen twee tanks die moeten worden gevuld. Een handmatig te bedienen ventieltje houdt de inkt tegen als je de printer zou willen vervoeren; om te printen moet het ventiel open staan.

Nadat je het geheel weer voorzichtig hebt teruggeplaatst – de slangetjes mogen niet worden afgeklemd– moet je de inktknop drie seconden ingedrukt houden. Het duurt ongeveer 20 minuten om het systeem te vullen. Naast de powerknop zit er alleen nog een knop op het apparaat voor het papiertransport en een annuleerknop.

A3-formaat afdrukken met de ET-14000

A3-formaat afdrukken in de praktijk

A3-afdrukkenDe printer communiceert met de pc via een USB 2.0-kabel. Je vindt alle benodigde functies in de driver-instellingen. In de snelle conceptmodus drukte de EcoTank wat flets af maar was het wel zeer goed leesbaar. De standaardkwaliteit oogde in onze test erg goed. In de Stille modus deed de ET-14000 er met 4,7 pagina’s per minuut twee keer zo lang over, maar nam de geluidspiek wel met drie sone af. Voor de beste kwaliteit (‘Extra fijn’ en ‘snel’ uitgeschakeld) heb je heel wat geduld nodig: voor een pagina tekst is dan meer dan twee minuten nodig.

De EcoTank print niet automatisch aan beide zijden. Bij het printen van A3-formaat viel ons op dat er kleur aan de rand en op de achterkant van het papier zat. Blijkbaar was bij het printen van A4 inkt buiten het papier terechtgekomen.

Op fotopapier bevielen de vele details en oogde het plaatje prima scherp. Alleen een kleine rode zweem stoorde. Wil je vaak foto’s afdrukken, dan kun je ook het best investeren in een ICC-profiel (zie c’t magazine 9/2017 voor informatie over kleurprofielen). Randloos drukt de ET-14000 niet af. Op normaal papier toonden de foto’s weinig details in donkere delen en enkele foutjes ter grootte van speldenprikjes in de kleurdekking. Je kunt dat voorkomen door de resolutie te verlagen maar dan kwamen er in onze test ook strepen voor. In de belichtingstest verbleekte de Dye-inkt op normaal papier sterk; fotopapier beschermde de vloeiende kleurstof wat beter.

Conclusie

De Epson EcoTank ET-14000 is handig als je jaarlijks minstens 2000 pagina’s print, bijvoorbeeld posters of brochures. Door het systeem met inkttanks is er momenteel geen enkel ander A3-apparaat dat zo goedkoop print – en dat met originele inkt. Voor A3-formaat afdrukken is het dan ook een voordelige keuze. Neem je goedkope alternatieve inkt, dan loop je kans de garantie te verliezen en kunnen de printkoppen verstopt raken.

(Rudulf Opitz / Marcel van der Meer, c’t magazine 11/2017)

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er