Bluetooth oordopjes met noise cancelling en meer

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Met compleet draadloze bluetooth oordopjes krijg je de ultieme bewegingsvrijheid als je muziek luistert of belt. Ze passen in elke broekzak zonder dat je last hebt van draden die in de knoop raken. Maar de in-ear koptelefoons in deze test hebben nog meer te bieden. Slimme modellen hebben noise cancelling aan boord of zelfs sensoren voor hartslag en beweging.

Na deze test kunnen we zeggen: als je eenmaal gewend bent aan compleet draadloze oordopjes, wil je niet meer zonder – vooral niet bij sport, fysiek werk en andere situaties waarin je veel beweegt. Maar ook in rustiger alle daagse situaties op kantoor, in de trein of onder het wandelen kun je genieten van die draadloze vrijheid. Bluetooth oordopjes zijn bovendien gemakkelijker mee te nemen dan grotere draadloze koptelefoons.

Meer producttests vind je in c't 05/2024

Bluetooth oordopjes getest

De populairste modellen in deze test zijn Apples Airpods. Net als bij de concurrenten in deze test zijn dat alleen twee piepkleine oordopjes. Daar zit geen kabel of beugel tussen. In het beste geval geven de apparaten daardoor de indruk dat ze er helemaal niet zijn. Want als de koptelefoons lekker zitten, merk je er na de gewenningsfase niet veel meer van – behalve dan muziek in je oren. Als je loopt, hoor je geen geritsel van de kabel die langs je kleren schuurt, in het OV kun je indutten zonder dat de hoofd- of nekbeugel aan de stoel blijft hangen – en waar het afspeelapparaat ligt, doet er met bluetooth bijna niet meer toe.

Kortom: het concept van de volledig draadloze bluetooth oordopjes werkt overtuigend, omdat alles teruggebracht is tot de essentie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Apple in deze markt gestapt is. Een jaar geleden zagen de AirPods het licht. In deze test zijn dat wel buitenbeentjes, omdat ze als enige niet helemaal volgens het in-ear-concept gebouwd zijn. De speakeropeningen zitten namelijk niet in je gehoorgang, maar daarvoor. De andere fabrikanten – sommige daarvan waren eerder dan Apple – kiezen wel voor volwaardige in-ear-constructies.

Noise cancelling en meer

Je kunt de bluetooth dopjes in twee categorieën verdelen: simpele oortelefoons om muziek te luisteren, te bellen en dergelijke en zogeheten hearables met slimme extra functies, zoals noise cancelling (of juist versterking van omgevingsgeluid) of hartslagmeting. Je kunt de bluetooth oordopjes trouwens ook als headset gebruiken, aangezien bij allemaal een microfoon ingebouwd is.

Het bekendste model in de categorie hearables is de Bragi The Dash. In deze test hebben we de verbeterde versie daarvan meegenomen: The Dash Pro. De start-up Bragi kreeg voor de eerste The Dash veel kritiek te verduren wegens verbindingsproblemen en beloftes die niet waar gemaakt werden. Bij de Pro moet veel daarvan opgelost zijn.

Bij de Nuheara IQbuds moet je er met een app voor kunnen zorgen dat je vanuit je omgeving alleen hoort wat jij wilt en de rest wegfiltert met noise cancelling. De Jabra Elite Sport is een mix tussen simpele oortjes en hearable. De bluetooth oordopjes meten met sensoren je hartslag en beweging, zodat je die vervolgens met een app kunt analyseren. Ook Samsung analyseert je bewegingen met de IconX (2018). Daardoor kunnen ze je bijvoorbeeld begeleiden bij sportactiviteiten. Sony doet een eerste poging in deze apparaatklasse met de WF-1000X. Het luxe merk B&O doet mee met de BeoPlay E8. En Erato mengt zich in de strijd met de bijzonder kleine Apollo 7.

In-ears en earbuds

Als de kussentjes bij je oor passen, zitten in-ear bluetooth oordopjes veel steviger dan de earbuds, die alleen in je oorschelp zitten. Zelfs tijdens het sporten en bij plotselinge hoofdbewegingen blijven ze netjes op hun plaats.

Aangezien de in-ears in het ideale geval je gehoorgang afdichten, dringt er veel minder omgevingsgeluid door in je oor en komt er ook nauwelijks muziek naar buiten. Bovendien verbetert de in-earconstructie meestal de geluidskwaliteit. Je gehoorgang dient als klankkast en bassen komen beter tot hun recht. Dat effect kun je ook met normale earbuds simuleren door ze een beetje in je oor te drukken. Sommige oortelefoons hebben een transparante modus, waarbij geluiden van buiten doorgegeven worden. Maar op dat punt wist geen van de modellen ons te overtuigen.

De in-ear-constructie heeft ook nadelen. Alleen als je geschikte kussentjes voor je eigen oren vindt en die op de juiste manier gebruikt, werken de bluetooth oordopjes zoals ze bedoeld zijn. Als er ook maar een klein spleetje van de gehoorgang open blijft, verliezen de meeste in-ears hun complete basfundament. Als je ontevreden bent over het geluid moet je eens proberen ze een stukje verder in je oor te schuiven – natuurlijk heel voorzichtig. Ook grotere kussens kunnen helpen. Bij de geteste in-ears krijg je die in minstens drie formaten meegeleverd, soms zelfs van verschillende materialen.

Het draaggevoel kan in het begin wat ongemakkelijk zijn, maar normaal gesproken went dat snel. De Sony WF-1000X en de Nuheara IQbuds onderdrukken omgevingsgeluid elektronisch. Normaliter vind je deze zogeheten active noise cancelling (ANC) vooral bij grotere on- en over-ear-koptelefoons. Met behulp van de microfoon analyseert het apparaat het lawaai en genereert tegengeluid met tegengestelde polariteit. ANC werkt vooral goed bij lage frequenties.

Een test van grote koptelefoons vind je in c't jul-aug/2018

Bluetooth en NFC

Je kunt geen van de geteste bluetooth oordopjes met een (audio)kabel gebruiken. Je koppelt ze allemaal met Bluetooth 4.0, 4.1 of 4.2. In de praktijk merk je geen verschil tussen die versies. De stroombesparende functie Low Energy – belangrijk voor de accuduur – is bij 4.0 al ingevoerd. Apple kiest voor een eigen overdrachtsstandaard, waar het bedrijf weinig over prijsgeeft. Toch wijkt het maar weinig af van Bluetooth. Android-apparaten en pc’s koppelen in elk geval probleemloos.

Jammer genoeg heeft alleen Sony de contactloze standaard NFC in de hoofdtelefoons geïntegreerd. Terwijl dat de bluetooth-koppeling een stuk makkelijker maakt. Je hoeft dan alleen de oplaadhoes of de bluetooth oordopjes bij de betreffende smartphone of tablet te houden om de twee apparaten verbinding te laten maken.

In het begin hadden draadloze oortelefoons problemen om een stabiele verbinding tussen de twee dopjes te houden en het geluid synchroon af te spelen. Je hoofd zit daar namelijk tussen en dat bestaat grotendeels uit dempend water. Bij de eerste modellen, zoals The Dash, viel de verbinding dan ook regelmatig weg en had je nog wel eens last van nagalm. Bij de geteste apparaten lijken de fabrikanten grip te hebben op deze problemen. Uitvallers kwamen nog wel voor, maar heel zelden en niet reproduceerbaar. Van synchronisatiefouten was helemaal geen sprake.

bluetooth oordopjes in-ear test Sony WF-1000X noise cancelling

Alle draadloze verbindingen hebben het nadeel dat het geluid vertraagd doorgegeven wordt. Bij muziek levert dat geen problemen op. Maar als het beeld op je smartphone bij het geluid uit je oortelefoons moet passen – zoals bij filmpjes en spelletjes – kan de vertraging het plezier vergallen. De combinatie van de AirPods met een iPhone leverde nog de minste latency op. Bij de andere modellen is het elke keer weer afwachten hoeveel vertraging er tussen beeld en geluid zit.

Alle bluetooth oordopjes ondersteunen het verplichte en verliesvrije SBC-formaat als overdrachtscodec. De formaten AAC en aptX beloven betere kwaliteit, maar worden  niet door alle smartphones en oortelefoons ondersteund. Apple-apparaten versturen in AAC en op de Jabra en Nuheara na kunnen alle geteste apparaten dat formaat verwerken. Er zijn maar een paar Android-apparaten die aptX ondersteunen en in de test ondersteunde alleen de Erato Appollo 7 het. Sowieso horen alleen audiofielen verschillen tussen de formaten, in stukken waarin tegelijkertijd hele hoge en hele lage tonen voorkomen.

Aangezien je geen audiokabel kunt aansluiten, zijn de bluetooth oordopjes niet geschikt om ze bijvoorbeeld voor het entertainmentsysteem aan boord van een vliegtuig te gebruiken.

De behuizingen van de bluetooth oordopjes bieden niet veel ruimte. Daarom moet je wat betreft accu en bediening wat compromissen op de koop toe nemen. Met maximaal 100 mAh per oortelefoon vallen de accu’s bijzonder klein uit en de accuduur is dan ook kort. Met geen enkel apparaat kun je meer dan vijf uur aan een stuk luisteren.

Daarom leveren alle fabrikanten een oplaaddoosje met geïntegreerde accu mee. Die cases hebben meerdere doelen. Je kunt de bluetooth oordopjes er veilig in opbergen als je ze niet gebruikt en tegelijk kun je de oortjes er in opladen, zowel onder weg als aan het stopcontact. Aangezien de bluetooth oordopjes geen ruimte hebben voor een poort, laad je ze op via contacten in de case.

Op Apples en Samsungs case na hebben alle modellen micro-usb-aansluitingen. Bij smartphones geldt deze aansluiting inmiddels als verouderd en wordt die steeds vaker vervangen door USB type C. Het voordeel van micro-usb is wel dat bijna iedereen er een kabel voor heeft liggen. Maar als je al een smartphone met USB type C hebt, moet je van nu af aan twee kabels meesjouwen, behalve bij de IconX. Heb je een iPhone, dan kun je met de Lightning-kabel ook meteen de AirPods opladen. Bij geen van de apparaten zit een bijpassende usb-oplader, maar die is tegenwoordig in elk huishouden met een smartphone te vinden.

Onderweg kun je de bluetooth oordopjes opladen met de ingebouwde accu’s van de cases. Die zijn drie tot tien keer zo groot als de twee oortelefoons samen. In de test konden we de koptelefoons er twee tot vier keer mee vol laden. Tegelijkertijd opladen en luisteren kan bij geen van de apparaten.

Bediening

Er is weinig ruimte voor bruikbare bedieningselementen. Daarom bedien je de dopjes met slechts één knop of een aanraakgevoelig sensoroppervlak. Door enkel of dubbel te tikken of knop of sensor korter of langer actief te houden, kun je één element voor verschillende commando’s gebruiken.

Als je de keus hebt, verdienen fysieke knoppen de voorkeur boven touchbediening. Bij dat laatste wisten we nooit zeker of we wel op de goede plaats tikten. Aan de andere kant kan het bij knoppen gebeuren dat je door de bediening de bluetooth oordopjes onaangenaam in of op je oren drukt.

Als de fabrikant een app biedt, is die in bijna alle gevallen beschikbaar voor zowel Android als iOS, met dezelfde functionaliteit. De enige uitzondering is Samsungs Gear-app. Die ondersteunt de IconX alleen onder Android.

Geteste oordopjes

We hebben de bluetooth oordopjes in omgevingen met verschillende soorten geluid geprobeerd om erachter te komen hoe goed ze omgevingsgeluid dempen. Zo droegen we ze in de binnenstad op straten met langsdenderend verkeer, op kantoor en in de bus met allerlei niveaus van gespreksgeluiden, bij het hardlopen met doffe loop geluiden en op de fiets met sterke wind rond de oren. Ook hebben we in al deze omgevingen gebeld.

De accuduur van de bluetooth oordopjes hebben we gemeten bij een constant volume van 80 decibel met behulp van een sterk gevarieerde playlist met vrijwel alle muziekgenres en luisterboeken.

Apple AirPods

Apple AirPods

De Apple AirPods bevielen ons in de test eigenlijk best goed, maar ze hebben één groot nadeel: Apple heeft de earbud-constructie vrijwel een op een overgenomen van de bij iPhones meegeleverde bekabelde EarPods. Dat betekent dat ze de gehoorgang niet volledig afsluiten. Dat zorgt er onder andere voor dat bijna al het omgevingsgeluid ongefilterd doorkomt. Maar erger is nog dat de AirPods (te koop vanaf circa 180 euro) niet bij iedereen goed passen en daardoor in veel gevallen uit het oor vallen. Er zijn geen aanpassingsmogelijkheden in de vorm van opzetrubbertjes – de AirPods passen of niet.

Ondanks de open bouwvorm klinken de AirPods beter dan veel concurrenten. Het geluid lijkt op dat van de EarPods met krachtige, uitgesproken bassen en goed verstaanbare stemmen, maar biedt nog net een tikje meer dynamiek. De AirPods passen naadloos in een verzameling Apple-apparaten en koppelen dankzij Apples eigen draadloze chip W1 makkelijk met iPhone, Mac en Apple TV. Via de iCloud kun je de koptelefoons zelfs lokaliseren – als het laatst gekoppelde apparaat tenminste een locatie achtergelaten heeft. Maar ook verbinden met Android-apparaten werkt zonder problemen en met dezelfde kwaliteit. De vertraging bij de audioweergave is relatief klein en stoort dan ook nauwelijks.

De AirPods kennen slechts één gebaar voor de bediening: dubbel tikken.

Pluspunten

  • eenvoudig en stabiel verbonden
  • goed geluid

Minpunten

  • passen niet bij iedereen

Bekijk product

Bragi The Dash Pro

Bragi The Dash Pro

De forse The Dash Pro analyseren bewegingen en hartslag en herkennen of je loopt, fietst of zwemt. De uitgebreide app slaat alle gegevens op. Updates moet je wel via pc of Mac installeren.

The Dash Pro (circa 350 euro) herkennen tikken en vegen met je vinger. Bovendien kun je bepalen wat er moet gebeuren als je op je wang tikt. Je kunt de oortjes ook met hoofdbewegingen bedienen, met een zogeheten 4D-menu. Je opent het door een knikje met je hoofd. Vervolgens kies je menu-items door naar je hoofd naar links en rechts te draaien. Tot zover de theorie. In de praktijk kun je alle automatische herkenningen en hoofdgebaren beter uitschakelen. Bij de test in de fitnessstudio startten de oortelefoons steeds de assistent van de smartphone, openden ze ongewild het 4D-menu en meenden tijdens de training met apparaten zwem- en loopbewegingen te herkennen. Absurd genoeg werkte die herkenning op de loopband dan juist weer niet.

Sinds Bragi OS 3.1 kun je ook Amazon Alexa zonder extra apps met de oortelefoons gebruiken. Op het 4 GB grote interne geheugen kun je muziek opslaan en die vervolgens afspelen zonder smartphone. De geluidskwaliteit zit in het middenveld. De bas is bescheiden en hoge tonen worden wat schel. De oplaadcase heeft wel met afstand de grootste accu, maar ook het meeste gewicht – en hij is zo groot dat je hem eigenlijk niet in je broekzak wilt dragen.

Pluspunten

  • veel functies

Minpunten

  • bedienen met gebaren gaat mis
  • lompe oplaadcase

Bekijk product

B&O Beoplay E8

B&O Beoplay E8

Bang & Olufsen heeft de slimme functies bij de Beoplay E8 weggelaten. Wel kun je net als bij de andere apparaten met een druk op de knop Siri of Google Assistant aanspreken. De app is vooral bedoeld om makkelijk verbinding te maken. Toch hadden we nog flinke problemen om Android-apparaten met de E8 te koppelen. Met de iPhone werkte het wel goed. De app staat er wel op dat je je locatie doorgeeft.

Muziek geven de E8 (circa 300 euro) aangenaam gebalanceerd en enigszins ruimtelijk weer. Als je de diepste bassen wel kunt missen, zul je tevreden zijn met het geluid.

In telefoongesprekken verstaat je gesprekspartner je prima. Maar omdat automatisch de transparancy mode ingeschakeld wordt, stuurt de microfoon bijvoorbeeld hinderlijke windgeluiden ook door naar je oor. Je bedient de E8 door met je vingers op de oortelefoons te tikken. Veeggebaren zijn er niet bij. Helaas weet je vaak niet of de E8 het tikken goed herkend heeft – en meestal is dat helaas ook niet zo. Ze geven niet altijd akoestische feedback en reageren vertraagd.

De oplaadcase is bedekt met echt leer en ziet er daardoor beter uit dan de plastic hoezen van sommige concurrenten. De plastic oordopjes zelf hebben in contrast daarmee dan juist weer geen bijzondere designkenmerken. De accu houdt het met goed twee uur maar kort vol.

Pluspunten

  • gebalanceerd geluid

Minpunten

  • korte accuduur
  • haperende bediening

Bekijk product

Erato Apollo 7

Erato Apollo 7

Dankzij de piepkleine behuizing zitten de Apollo 7 (circa 225 euro) diep en stevig in je oor – zo stevig dat ze er bij het sporten niet uitvallen. Als je het juiste formaat kussentjes hebt gevonden, isoleren ze bovendien als beste uit de test. Verkeers- en vliegtuiggeluiden dringen nog wel door, maar het volume is zo ver teruggebracht dat je best een dutje kunt doen.

Ook het geluid profiteert van de goede isolatie. Bassen zijn diep en krachtig en ook de overige frequenties komen aan bod. De Apollo 7 kan dan ook meekomen met bekabelde in-ear-koptelefoons van rond de 100 euro. Bellen moet je echter alleen beperken tot gevallen van nood. De stemmen van gesprekspartners komen aan beide kanten zacht en onaangenaam schel binnen. Terwijl de microfoon storende geluiden van bijvoorbeeld de wind daarentegen wel duidelijk opvangt.

Extra functies, zoals bewegingssensoren of ook maar een bijpassende app zoek je bij de Apollo 7 tevergeefs. Als je de oortelefoons uit de chique metalen case haalt, moet je ze eerst nog handmatig aanzetten, omdat dat niet automatisch gebeurt. Als je de meegeleverde oorvleugels monteert, passen de oortjes niet meer in het doosje. Bij de eerste serie doken nog wel eens uitvallers op, maar daar had ons testmodel geen last meer van. De accu van de bluetooth oordopjes biedt slechts iets meer dan twee uur muziek.

Pluspunten

  • zitten comfortabel

Minpunten

  • beste geluid
  • korte accuduur

Bekijk product

Jabra Elite Sport

Jabra Elite Sport

De behuizingen van de Jabra Elite Sport (prijs circa 230 euro) vallen relatief groot uit en vullen een groot deel van de oorschelp. Om ervoor te zorgen dat de Elite Sport ook bij intensieve bewegingen niet uit je oor vallen, levert Jabra kleine rubberen hoorntjes mee in verschillende formaten. Die draai je dan met de oortjes in je oorschelp. Dan blijven ze ook echt goed zitten, maar afhankelijk van de oorvorm kunnen ze wel al snel pijn veroorzaken. Zelfs met de kleinste versie hielden we het niet langer dan twee uur uit. Als je de knoppen op de behuizing gebruikt, voer je de pijnlijke druk op de oorschelp op. Desondanks isoleren de Elite Sport geluiden van buiten verrassend slecht.

Het voordeel van de forse behuizingen is dat elk dopje genoeg ruimte heeft voor twee knoppen: op de linker voor harder en zachter en op de rechter voor play/pause en andere functies. De bassen zijn niet de diepste, maar over het geheel genomen leveren de oortelefoons een detailrijk en helder geluid. In de ‘HearThrough’-modus geven de oortjes door de microfoon opgevangen geluiden van buiten door. Helaas wordt deze modus automatisch gestart zodra je gaat bellen.

Als extra zijn een hartslagmeter en bewegingssensor ingebouwd. Met de Jabra Sport-app kun je deze gegevens loggen en analyseren. De Elite Sport houden het meer dan vijf uur vol en hebben daarmee het beste uithoudingsvermogen uit de test.

Pluspunten

  • lange accuduur
  • sportfuncties

Minpunten

  • pijnlijk om te dragen

Bekijk product

Nuheara IQbuds

Nuheara IQbuds

De belangrijkste feature van de IQbuds (prijs circa 300 euro) is de ruisonderdrukking. Nuheara gebruikt die om de gebruiker zelf te laten kiezen wat hij hoe hard wil horen. Daarvoor biedt de app standaard instellingen voor verschillende scenario’s als straat, kantoor en thuis. Afhankelijk daarvan worden dan bepaalde frequenties en soorten geluiden gedempt of versterkt. Zo verzachten de IQbuds in de kantoormodus ventilatorgezoem, maar laten ze spraak door. Als je wilt, kun je met de app handmatig instellen welke frequenties hoe sterk en op welk oor gedempt of versterkt moeten worden. Handig genoeg worden alle gegevens opgeslagen op de oortelefoons en niet in de app.

Met deze optimalisaties kun je uren doorbrengen. Helaas is de ANC van de IQbuds niet zo goed als je het kent van grote over-ear-koptelefoons. Zelfs op het hoogste niveau worden geluiden alleen gedempt en niet volledig uitgefilterd. Als je bepaalde geluiden, zoals spraak, wel door laat geven, klinkt het alsof je een plastic buis tegen je oor houdt. Zitten de bluetooth oordopjes niet goed in je gehoorgang, dan kan er feedback optreden die je hoort als irritant gepiep.

Om puur muziek te luisteren moet je de IQbuds niet kopen. Het geluid is namelijk matig en dynamische stukken klinken een beetje blikkerig. Software- updates kun je niet via de app installeren. Daarvoor moet je eerst de pc- of Mac-software downloaden.

Pluspunten

  • cyborg-achtige ANC-functies

Minpunten

  • geluid slechts redelijk
  • matig ANC-effect

Bekijk product

Samsung Gear IconX (2018)

Samsung Gear IconX (2018)

De Samsung Gear IconX (2018) horen bij de favorieten uit deze test. Om ze op te laden berg je ze op in de meegeleverde case met USB type C en een eigen accu. Daarmee kun je de oortelefoons in het doosje ongeveer drie keer volledig opladen. Op een lading houden ze het ongeveer vier uur vol bij 80 db.

De droge bassen bevallen net zo goed als de heldere hoge tonen. De bluetooth oordopjes isoleren de meeste geluiden van buiten en zitten aangenaam en vast genoeg om ermee te sporten. Dankzij meegeleverde kussentjes en wingtips kun je ze bovendien goed aanpassen aan jouw oren. Bewegingen worden automatisch herkend.

Als je de Gear IconX met een recent Samsung-toestel koppelt, installeert die automatisch de app Samsung Gear. Die vraagt onnodig toegang tot je locatie en contacten en brengt geen verbinding tot stand als je dat weigert. Andere Androiden iOS-apparaten kun je probleemloos verbinden. Onder iOS werken de IconX alleen als oortelefoons en ontbreken de extra functies bij gebrek aan een app.

Dankzij 3,4 GB interne opslag kunnen de IconX (2018) ook zonder smartphone muziek afspelen. De bediening met tik- en veeggebaren reageert (vooral in de kou) onnauwkeurig en de spraakbediening kun je beter meteen uitschakelen.

Pluspunten

  • stand-alone muziek luisteren
  • prettig draagcomfort

Minpunten

  • beperkte functionaliteit iOS

Bekijk product

Sony WF-1000X

Sony WF-1000X

De actieve noise-cancelling (ANC) van de WF-1000X (prijs circa 150 euro) heeft weinig effect. Hij filtert slechts een fractie van het geluid en voegt daarbij een licht ruisen toe. Verkeerslawaai of gesprekken worden niet echt geblokkeerd. De passieve demping van de Apollo 7 of Dash Pro houdt meer geluid tegen. Naar wens proberen de oortjes alles behalve spraak weg te filteren. Bij het bellen schakelt de ANC uit, maar als je het inschakelt hoor je nauwelijks verschil. Omdat de oortjes ver uitsteken vangen ze veel windgeruis op, wat ook de actieve noise-cancelling niet kan verhelpen.

Qua geluid vallen de WF-1000X niet op in positieve of negatieve zin. De koppeling met Android-apparaten gaat erg gemakkelijk en snel met behulp van NFC en levert ook handmatig geen problemen op. Het robuuste metalen doosje in zwart of goud staat chic. Over de accugrootte verstrekt Sony geen gegevens. In de duurtest hielden de dopjes het maar 2,7 uur vol, maar je kunt ze door het doosje wel weer laten opladen – al kan dat maar net twee keer.

Zelfs na urenlang dragen zitten de WF-1000X prettig in het oor. Behalve siliconen kussentjes, krijg je er ook schuimexemplaren bij. Bij wilde bewegingen zwaaien de dopjes mee en kunnen ze uitvallen. De meegeleverde draagbeugels helpen daar nauwelijks tegen.

Pluspunten

  • chic en goed afgewerkt
  • beste draagcomfort

Minpunten

  • matige noise-cancelling

Bekijk product

Conclusie

Vrijheid heeft een prijs. De accuduur van de draadloze oortelefoons valt kort uit, bij sommige modellen zijn bediening en ergonomie rampzalig en je betaalt drie tot vier keer zoveel als voor bekabelde modellen met dezelfde geluidskwaliteit. Maar de bewegingsvrijheid die bluetooth-modellen je geven is onbetaalbaar.

In de praktijk bleek de accuduur van twee tot vijf uur toereikend voor vrijwel alle situaties. Woon-werkritten, work-outs en films duren ook niet langer en tussendoor berg je de oortjes toch op in de oplaadhoesjes. Qua geluid kunnen ze overearkoptelefoons niet vervangen, maar ze klinken allemaal een stuk beter dan de oortjes waar doorsnee gebruikers mee rondlopen.

apple airpods draagcomfort

Als je de apparaten op prijs rangschikt, zie je iets bijzonders: Apples AirPods zijn duidelijk de goedkoopste van de test. Daarmee hebben ze sowieso de beste prijs-prestatieverhouding. Zeker voor Apple-gebruikers zijn ze dan ook de eerste keus. Maar voor je ze aanschaft, moet je ze wel even uitproberen, aangezien ze nog wel eens uit de oren vallen. Dat hebben ze gemeen met de bekabelde EarPods. Op demping van geluid van buiten hoef je niet te rekenen.

Die discipline beheersen de Erato Apollo 7 veel beter. Qua geluid bevielen die ons zelfs het beste. Met 280 euro zijn ze alleen best duur, zeker omdat ze geen extra functies bieden en nauwelijks langer dan twee uur met een accu doen. Wat dat laatste betreft doen de verder vergelijkbare Gear Icon X (2018) van Samsung het veel beter.

De Bragi The Dash Pro en Nuheara IQbuds komen onuitgerijpt over en zijn producten voor early adopters die het leuk vinden om te experimenteren. Voor sporters zijn de Jabra Elite Sport het meest geschikt dankzij de hartslagmeting en uitgebreide app. Daarbij loop je alleen het risico dat de oortjes al vrij snel pijn doen.

De B&O Beoplay E8 geven weinig reden om ze te kopen, of je moet specifiek van het neutrale geluid houden. Als je geen behoefte hebt aan smart functies, zijn de Sony WF-1000X nog een optie. Het geluid daarvan is goed, maar niet bijzonder, de bediening functioneel, de accuduur acceptabel en ze kosten slechts 200 euro.

(Hannes A. Czerulla / Herman Heringa , c’t magazine 3/2018)

Overzichtstabel

bluetooth oordopjes in-ear test draadloos resultaten

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Sportieve in-ear bluetooth koptelefoon Sennheiser CX Sport

Een korte test van de Sennheiser CX Sport in-ear koptelefoon. Draadloos via bluetooth, voorzien van een remote in de draad tussen de oortjes.

Bluetooth mesh biedt nieuwe mogelijkheden voor bluetooth

De Special Interest Group achter bluetooth heeft aan de specificaties gesleuteld, waarmee het bereik en de betrouwbaarheid van Bluetooth Low Energy to...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er