‘Windows 8 geen directe stimulans voor pc-markt’

Redactie
0

Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC zal de pc-markt in 2012 maar 0,9 procent toenemen en daarmee voor het tweede jaar op rij onder een groei van 2 procent blijven. De verkoop van mobiele pc’s moet met 2,4 procent stijgen, maar er zouden 1,2 procent minder desktop-pc’s worden verkocht dan in 2011. IDC wijst op de vertraagde groei van de pc-markt in Azië en het Pacifisch gebied als belangrijkste oorzaak voor de malaise. Maar ook de teruglopende pc-verkoop in belangrijke afzetgebieden als de VS speelt een belangrijke rol. Voor dit jaar rekent het bureau met 367 miljoen verkochte pc’s wereldwijd. IDC corrigeerde gelijk hun eigen prognose voor de komende jaren. De eerder voorspelde jaarlijkse groei van 8,4 procent bij de pc-verkoop is nu bijgesteld naar 7,1 procent.

bron: IDC

De IDC-analisten hoopten eerder dat Windows 8 een stimulerend effect zou hebben op de markt. In het eerste kwartaal van 2012 zagen ze de invoering van Windows 8 nog als motor voor de wereldwijde pc-verkoop, maar dat is nu gerelativeerd. Bij het bekendmaken van de werelwijde pc-verkoopcijfers durfde IDC iets uit te spreken wat algemeen al langer gevreesd wordt: dat Windows 8 de problemen op de pc-markt niet zo snel zal kunnen verhelpen. IDC-analist Jay Chou denkt dat het nieuwe ontwerp gebruikers in het begin vooral zal afschrikken. Volgens hem moeten consumenten eerst aan het nieuwe besturingssysteem wennen en zijn ze te afhankelijk van bestaande systemen. Windows 8 zou daarom op zijn vroegst in 2013 een positief effect op de pc-verkoop hebben.

Deel dit artikel

Lees ook

HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11: nieuwe, krachtige MKB- en Edge-servers

Of je nu een tower- of rackserver nodig hebt, de HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11-servers met de nieuwe Intel Xeon-cpu's zijn veelzijdige, betaalbare i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er