SANS: wie vult het gat in de arbeidsmarkt op?

c't-partner
0

Er is momenteel al vooruitgang geboekt om de kloof tussen cybersecuritypersoneel te dichten met initiatieven die zich richten op universitaire opleidingen, maar toch blijft die kloof groeien. Vandaag de dag is de veiligheid van data nog hoger op de prioriteiten komen te staan, en kan de (security-)industrie niet wachten om dit groeiende probleem aan te pakken.

Wie vult het gat in de arbeidsmarkt op

Tekort aan IT-professionals

Met alleen al 600.000 onvervulde vacatures in de Verenigde Staten op het gebied van cybersecurity moet de industrie die posities zien in te vullen met professionals die beschikbaar én in staat zijn de klus te klaren. We kunnen mensen opleiden en uiteraard investeren in omscholing, maar dereglijke pogingen zijn nutteloos als die mensen niet op de arbeidsmarkt geraken. De dagen dat een traditionele IT-opleiding je volledig voorbereidde op de eerste stappen binnen de IT-industrie zijn voorbij.

Een brede kennis is uitstekend, maar om studenten zo goed mogelijk te ondersteunen, moeten we hen verder informeren over de verschillen tussen een diploma in computerwetenschappen tegenover een diploma in cyber-security. Tegenwoordig merken studenten vaker dat ze beter voorbereid zijn om uitdagingen aan te gaan wanneer ze in een eerdere fase tijd in een bepaald specialisme geïnvesteerd hebben. Het goede nieuws is dat meer gespecialiseerde diploma’s mogelijkheden bieden om digitale uitdagingen anno 2022 aan te gaan – studenten hoeven niet langer twee tot drie maanden zelf uit te zoeken hoe ze hun academische kennis op problemen in de echte wereld kunnen toepassen.

Hoger onderwijs – voldoen aan de vraag

Doordat studenten theorieën tot zich nemen, leren ze die in de praktijk toe te passen. De specifieke aspecten achter cyberopleidingen betekenen (in tegenstelling tot wetenschap) dat concepten in de praktijk direct toepasbaar zijn. Researchprogramma’s hebben cyberbeveiliging een push gegeven en hebben banen gecreëerd waarbij studenten voor werkgevers nóg waardevoller zijn geworden. Ze maken daarbij onderdeel uit van de cybersecuritycommunity en bouwen voortdurend aan kennis om de securityindustrie te verbeteren.

Loopbaan training en vertrouwen

Het opbouwen van vertrouwen is essentieel om ervoor te zorgen dat de talentenpool klaar is voor de arbeidsmarkt. Het is absoluut noodzakelijk om relevante kennis te onderwijzen en studenten te helpen – met name degenen die geen technologische achtergrond hebben. Door loopbaandiensten en andere vergelijkbare services in een programma op te nemen, wordt er aan het vertrouwen gewerkt dat in de ‘echte’ wereld van toepassing is. Het helpt mensen die nieuw zijn binnen cybersecurity het gevoel te geven dat ze er klaar voor zijn. Zodra die cursussen en/of opleidingen (met certificering) voltooid zijn, is men klaar om te beginnen.

De cybersecurityindustrie en -instellingen die carrièrepaden ondersteunen, kunnen uiteindelijk de wereld veiliger maken door professionals specifieke vaardigheden en kennis te bieden die nodig zijn om systemen en data te beschermen én te beveiligen. Het is van cruciaal belang om dat doel voor studenten te bereiken, omdat zij uiteindelijk de personen zijn die innovatie binnen de cybersecuritycommunity stimuleren.

Je kunt je echter afvragen of dat niet gewoon ‘een carrière in een hokje stoppen’ is. Niet per definitie: het werkveld is breed genoeg zodat er talloze verschillende dingen zijn die je binnen een bepaalde discipline kunt uitvoeren. Je kunt in allerlei organisaties werken: van de afdeling wetshandhaving binnen een digitaal forensisch onderzoek tot de beveiliging van nationale infrastructuren zoals energie- en watervoorzieningen. Elk facet van de industrie vereist beveiliging – en die vraag zal blijven groeien.

Daarom is het zaak cybergerichte studenten op de juiste manier op te leiden en dat specifieke onderwijs eerder in hun studietrajecten te ondersteunen.

Meer over

cybersecurity

Deel dit artikel

Lees ook

Creëer een efficiënte parallel filesystem-oplossing voor HPC en AI met Gigabyte servers

Lees meer over SupremeRAID en BeeGFS op Gigabyte-servers en de voordelen voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen.

MSI Commercial 14: krachtig, praktisch en duurzaam voor zakelijke gebruikers

MSI brengt een nieuw model laptop uit in zijn portfolio: de MSI Commercial 14. Zoals de naam al doet vermoeden is deze laptop gericht op de zakelijke ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er