Vier leuke dingen die je ook met een Raspberry Pi 2 kunt doen

Redactie
0

De Raspberry Pi is natuurlijk een handig computertje,krachtig genoeg om gemakkelijk films in HD op je televisie af te spelen, en tegelijk klein genoeg om overal achter weg te stoppen. Maar inmiddels is er de Raspberry Pi 2, met een best wel nette ARM Cortex-A7 CPU. En daar kan je ook wel wat andere leuke dingen mee doen.

Een ontwikkel omgeving

De Raspberry Pi 2 heb je in een handomdraai ingericht als eenvoudige webserver, met bijvoorbeeld Nginx of Apache en PHP-FPM. Natuurlijk gebruik je dan direct PHP 7.0 en ben je helemaal voorbereid op wat je bij je webhoster kan verwachten. Voor ontwikkelwerk is de snelheid waarmee de Raspberry Pi 2 je code uitvoert meer dan voldoende. Dus heb je geen dure test- of ontwikkelservers meer nodig.

Beter nog, ook Java draait tegenwoordig op de Raspberry Pi 2. Werk je liever in Java EE, dan kun je simpelweg een ontwikkelomgeving opzetten met Glassfish of Tomcat. Op het vorige model van de Raspberry werkte dit allemaal nogal moeizaam, maar met de nieuwe CPU gaat dit ook prima.

Server monitoring

Stel nu dat je op een groot scherm in de gaten wilt houden wat er allemaal om je heen gebeurt. Een webhoster bijvoorbeeld, wil graag al z’n systemen controleren, bijvoorbeeld met behulp van Zabbix. Vervolgens wil je dan natuurlijk ook dat de systeembeheerders het dashboard van Zabbix monitoren op een groot (TV-)scherm. Of, zoals in jou geval natuurlijk, zodat je aan iedereen kunt laten zien dat er nooit problemen zijn.

Wat je nodig hebt is een Raspberry met een login manager (bijvoorbeeld SLIM) en een browser die automatisch een Zabbix screen opent na het inloggen. Als je dan ook je tv-scherm via de timerfunctie zo instelt dat het apparaat ’s ochtends automatisch aan gaat en ’s avonds automatisch weer uit, hoef je er nooit meer naar om te kijken. Behalve natuurlijk om die paar kleine probleempjes op te merken die op je scherm worden getoond.

Internet of Things

Voor diegenen die het liefst alles in huis automatiseren is het mogelijk de Raspberry Pi 2 in te zetten als centrale aansturing voor al je sensoren. Voor bijvoorbeeld het onder consumenten populaire Z-Wave protocol is een insteekkaartje beschikbaar dat ook nog eens precies in de standaard behuizing van de Raspberry past. Z-Wave heeft ondersteuning voor allerlei soorten domotica, zoals lichtschakelaars, dimmers, bewegingssensoren, rookmelders en zelfs deursloten. Met het tooltje Z-Way (http://razberry.z-wave.me/) heb je in no-time het mesh-netwerk opgezet wat je nodig hebt voor al je Z-wave sensoren.

Voor de doorzetter: Virtualisatie met KVM

Deze is wel uit de categorie ‘omdat het kan’. Met de komst van de A7 CPU worden de ARM Virtualization Extensions ondersteund in de processor. In theorie is het dus mogelijk een virtual machine te draaien op de Raspberry Pi 2. Maar dit gaat niet helemaal vanzelf. Op http://blog.flexvm.es/?p=167 vind je een handleiding om dit voor elkaar te krijgen.

Jan Vlastuin

Jan Vlastuin

Deel dit artikel

Lees ook

De centrale rol van AI in cyberbeveiliging

In het continu ontwikkelende cyberbeveiligingslandschap speelt artificiële intelligentie een grote rol voor beveiligingsprofessionals en hun ‘vijanden...

MSI Cubi NUC: compacte en duurzame mini-pc

Wil je productief kunnen zijn zonder een ruimtevretende pc op of onder je bureau te plaatsen? Een moderne mini-pc kan het afgeschreven tower-model pri...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er