(Verlopen) Solution Architect Business Intelligence – Schiphol Group

c't-partner
0

Solution Architect Business Intelligence

32-36 uur | Schiphol

Wil jij onderdeel zijn van de best digital airport van de toekomst? Heb jij de ambitie om de Solution Architect te worden die zich richt op het continu verbeteren van de kwaliteit van de BI dienstverlening van Data & Analytics? De afdeling Data & Analytics is per direct op zoek naar een enthousiaste, initiatiefrijke en daadkrachtige Solution Architect Business Intelligence met gevoel voor humor.

Solliciteer nu

De organisatie

We boeken online, krijgen persoonlijk digitaal reis- en koopadvies op onze smartphone en willen steeds meer in control zijn over ons eigen reisproces. De manier waarop we reizen en wat reizigers en airlines verwachten van een luchthaven verandert in een rap tempo. Schiphol zal de komende jaren investeren om ondersteunend aan deze nieuwe manier van reizen de beste Digital Airport van de wereld te worden voor zowel passagiers als airlines. De unit Digital van Schiphol neemt het voortouw bij de digitale transformatie van de luchthaven zodat reizigers bij voorkeur via Schiphol blijven reizen.

Solution Architect Business Intelligence Schiphol

Data & Analytics – Creating the data driven airport!

Data & Analytics is gepositioneerd binnen de unit Digital en is de centrale data organisatie van Schiphol Group. De afdeling richt zich op het ontwikkelen en onderhouden van diverse data services zoals dashboards, API’s, standaardrapportages, virtuele databases, algoritmes en predictive models inclusief de governance daarvan.

De Business Intelligence teams binnen Data & Analytics zijn verantwoordelijk voor het bewaren van historische data in datawarehouses en het ontwikkelen en beheren van standaard rapportages, interactieve dashboards, virtuele databases en ‘governed datasets’ voor uiteenlopende (interne) opdrachtgevers. Met onze BI producten ondersteunen wij besluitvormingsprocessen binnen de hele Schiphol organisatie en werken zo aan een datagedreven cultuur in ons bedrijf.

Een kleine 1.000 unieke gebruikers maken elke maand gebruik de BI producten die door deze agile teams worden ontwikkeld en onderhouden. Denk hierbij aan een Management Dashboard waarmee diverse MT’s hun KPI’s monitoren of aan een uitgebreid dashboard voor de procesmanagers van Operations waarmee gestuurd wordt op de punctualiteit en de performance in de operatie. Ook leveren we near-realtime dashboards voor Security waarmee de status van de security lanes in de Vertrekhal gemonitord wordt en ondersteunen we met diverse BI producten besluitvormingsprocessen van financial controllers, HR advisors, marketeers, IT beheerders en project managers.

De functie – uitdagend en veelzijdig

Wat ga je doen als Solution Architect Business Intelligence bij Data & Analytics?

In de functie van Solution Architect BI ben je verantwoordelijk voor

 • Advisering over de inrichting van de BI architectuur en BI oplossingen inclusief de borging van de kennis hiervan.
 • Bewaking van de referentiearchitectuur.
 • Advisering over en bewaking van de doorontwikkeling van het Enterprise Datawarehouse.
 • Risico en compliance analyses (o.a. security baseline) incl. het doen van voorstellen m.b.t. mitigerende maatregelen.
 • Advisering over toepassing en implementatie van (nieuwe) BI-tooling.
 • Advisering over toepassing en implementatie van tooling ten behoeve van de agile teams (bijv. Confluence, BitBucket, GRIP Portal etc.).
 • Advisering over het beheer en de doorontwikkeling van de back-end van QlikView, QlikSense, OBI EE en PowerBI.
 • Advisering over de inrichting van Datamanagement, in het bijzonder Metadatamanagement, MDM, Data Governance en Data Quality.
 • Inbedding van BI in de Schiphol IT infrastructuur door afstemming met diverse teams binnen IT, in het bijzonder de teams van gegevensbankbeheer, unix-beheer, Schiphol Telematics etc.
 • Afstemming met de enterprise architecten van de afdeling Strategic Alignment van IT en deelname aan het te vormen gilde van (technical) solution architecten.

Kortom, een functie met een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid, waarbij afstemming, eigen initiatief en samenwerking zeer belangrijk zijn.

Het profiel

Voor een succesvolle invulling van de functie is een academisch werk- en denkniveau van belang. Je hebt een aantal jaren ervaring in het Business Intelligence vakgebied, bijvoorbeeld als ETL specialist of (lead) developer. Kennis van en ervaring met informatieanalyse, datamodellering, ETL-processen en datawarehouses is een vereiste. Daarnaast is ervaring met BI tools zoals QlikView, PowerBI en/of Oracle BI een pré.

Functie eisen

We zoeken een collega die:

 • Ondernemend en innovatief is: je hebt ideeën, visie en daadkracht;
 • Ambitieus en zelfkritisch is, want ons ambitieniveau is hoog en we zijn op zoek naar professionals die niet snel tevreden zijn;
 • Analytisch sterk, precies en klantgericht is;
 • Beschikt over goede communicatievaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, en zich zo staande kan houden in een complexe en politieke organisatie;
 • Makkelijk contact legt en mensen op een positieve manier weet te overtuigen.

Daarnaast verwachten we dat de collega:

 • Minimaal een afgeronde HBO opleiding heeft;
 • Enkele jaren ervaring heeft met beheer en ontwikkelwerkzaamheden in (de backend van) BI-omgevingen, bijvoorbeeld als ETL-specialist of (lead) developer;
 • Kennis heeft van DWH modelleringstechnieken zoals Kimball en datavault;
 • Kennis van datavirtualisatie is een duidelijke pré.
 • Kennis van Archimate en/of TOGAF certificatie is een pré.

Interesse?

Neem contact op met Jeroen Frenken, manager Business Intelligence Competency Center, via [email protected].

Heb je vragen over de sollicitatieprocedure, neem dan contact op met onze recruiter, Ruben van Muilwijk, via [email protected].

Geen vragen? Solliciteer dan direct via de sollicitatiebutton. Dit kan uiterlijk tot 15 maart 2019.

Solliciteer nu

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Trefwoorden: Solution Architect Business Intelligence, Solution Architect, Business Intelligence, ICT, IT, Informatica, BI, Vacature Schiphol

Meer over

IT-vacatures

Deel dit artikel

Lees ook

Creëer een efficiënte parallel filesystem-oplossing voor HPC en AI met Gigabyte servers

Lees meer over SupremeRAID en BeeGFS op Gigabyte-servers en de voordelen voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen.

MSI Commercial 14: krachtig, praktisch en duurzaam voor zakelijke gebruikers

MSI brengt een nieuw model laptop uit in zijn portfolio: de MSI Commercial 14. Zoals de naam al doet vermoeden is deze laptop gericht op de zakelijke ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er